Glemt å tine kalkunen? Her får du løsningen
– For å få nyttårskalkunen saftig, anbefaler vi vanligvis å la kalkunen tine sakte i kjøleskapet i 2 døgn før den skal stekes. Men står du i en situasjon hvor du har glemt å tine kalkunen, så må du jo bare gjøre det beste ut av det. Dette kan fremdeles gå bra! mener matfaglig rådgiver i MatPrat, Britt Marlene Kåsin.
Dette kan du gjøre
Er du litt sent ute, kan du la kalkunen tine ute på benken. Er du veldig sent ute, kan du legge den i kaldt vann, da tiner den raskest. Bruk gjerne en stor balje som kalkunen får plass i. Og er du superseint ute, og du står der med en frossen kalkun på selve festdagen, er det fortsatt håp, beroliger Kåsin. Men da må du være litt smart:
- Utsett middagen noen timer, i den grad det lar seg gjøre på en kveld som nyttårsaften. Kanskje kan gjestene kose seg meg litt snacks eller forretter mens de venter? Tin kalkunen i kaldt vann så lenge du har mulighet til. Du kan sette den inn litt før den er helt tint hvis det er krise, men start da gjerne på litt lavere temperatur. Det kan ta litt lengre tid, men når kalkunen ikke er ordentlig tint, er dette den eneste måten å unngå at den blir stekt utenpå og rå inni, forklarer hun.
Husk å ta ut innmatposen, slik at den ikke ligger inni kalkunen som et ekstra fryseelement underveis i stekingen.
Med denne metoden får du stekt kalkunen, men det kan være at den vil slippe mer kjøttkraft og dermed ikke bli like saftig som ellers. Skjær den da i tynne skiver og server med en god, kremet saus og godt tilbehør, så er middagen likevel reddet, forsikrer hun.
Gode alternativer
Er det ikke veldig viktig for deg at det er en hel kalkun som står på bordet, finnes det andre alternative løsninger som kan fungere vel så godt, for eksempel å steke et eller flere kalkunbryst i stedet:
- Kalkunfileten brunes raskt i stekepannen, før den stekes videre i ovn i ca. 2 timer på 125 °C, eller til den har en kjernetemperatur på 65 °C. Da får du saftig og god kalkun til nyttårsmiddagen, på litt kortere tid, forklarer Kåsin.
Et annet alternativ, er å bytte ut den store fuglen med en mindre:
- Hel kylling får du ofte fersk i butikken, og når du steker og behandler den på samme måte som kalkunen, så tar det jo mye kortere tid, foreslår Kåsin.
- Krydre kyllingen godt med salt og pepper, pensle den underveis med smør, og legg i litt sitrus, klementiner eller sitron sammen med urter inni kyllingen for en ekstra god smak, så får du en vel så god smaksopplevelse. Er dere mange gjester, lager du bare flere kyllinger. Tilbehøret til kalkunen passer like godt til kylling, og binder du kyllingene opp, ser det like flott ut også, avslutter Kåsin.
Nøkkelord
Bilder

Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom