Slik baker du de beste glutenfrie julekakene
Tradisjonen med julekaker har forandret seg en god del gjennom årene, forteller Torunn Nordbø, fagsjef for brød og korn i MatPrat:
- Vi velger litt andre kaker nå enn før, det trenger ikke være sju slag, og i tillegg er det viktig for mange å bake julekaker som alle i familien kan spise. Og disse finnes det mange av, ifølge Nordbø.
Småkakene til jul skal nemlig ikke heve på samme måte som gjærbakst. Så de aller fleste julekakene kan du faktisk bake med glutenfritt mel, for eksempel pepperkaker. I tillegg er mange av kakene naturlig glutenfrie, forklarer Nordbø.
Naturlig glutenfrie julekaker
Flere av favorittene til jul har mandler eller nøtter, sukker og egg som hovedingredienser, og bakes helt uten mel:
- Kransekake består av mandler, melis og eggehvite
- Kokosmakroner består bare av kokosmasse, sukker og eggehvite
- Sarah Bernhardt har mandelbunn med sjokoladekrem og sjokoladeglasur
- Gule bomber lages av nøttemakroner med gul eggekrem i midten
- Vepsebol er marengs tilsatt hakket sjokolade og mandler
- Rocky road er en skikkelig konfektkake med marshmallows, riskjeks, nøtter og tørket frukt. Dette ligner litt på den tradisjonelle delfiakaken, som også enkelt kan bli glutenfri ved å bytte ut kjeksen med nøtter eller glutenfri kjeks.
Tips til glutenfri julebakst:
- Stort sett kan du bruke samme mengde glutenfritt mel som vanlig mel, men sjekk gjerne produsentens anvisninger for mer informasjon.
- Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, for glutenfrie deiger kan være klissete.
- Bakeunderlag av silikon egner seg godt til glutenfri bakst.
- Det kan være enklere å jobbe med deigen om den er kald. Så la deigen stå i kjøleskapet, og ta bare en liten porsjon ut om gangen.
- Er deigen litt vanskelig å jobbe med kan du kjevle den mellom to bakeark. Da vil den henge bedre sammen.
Nøkkelord
Kontakter
Lisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noBilder

Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom