Slik sikrer du deg den perfekte ribba
Fettlag under svoren
Det er mange valgmuligheter når det kommer til ribbe, og det som opptar mange er om svoren blir sprø nok. Og, et naturlig samtaleemne under julemiddagen kan raskt dreie seg om svoren faktisk ble sprøere enn i fjor. Jakten på sprø svor og den perfekte ribba starter allerede i butikken.
-Mange vil ikke ha så mye fett på ribba, men det er «ribbefelle» nummer 1. Det er nemlig lurt at ribba du kjøper ikke er for mager. Fettet under svoren er med på å gjøre at svoren «popper» og at du får skikkelig sprø svor. Kjøp derfor en ribbe med godt fettlag under svoren – gjerne 1 cm, så sikrer du sprø svor, og kan eventuelt skjære bort fettet du ikke vil ha etter steking, forteller Anette Fjelleng Hansen, matfaglig ekspert i MatPrat.
Ifølge MatPrats ekspert er marmorering i kjøttet noe som er lurt å se etter.
-Når kjøttet er godt marmorert, da blir det også ekstra saftig! Og, en ekstra saftig ribbe vil vi jo ha. Så se etter en ribbe der små, hvite striper av fett er jevnt fordelt i kjøttet, for det er sånn du ser etter god marmorering, tilføyer hun.
Men hva med fersk eller frossen ribbe?
-Ribba du finner i frysedisken er fryst inn raskt rett etter skjæring. Det tar bedre vare på kvaliteten på ribba enn om du fryser inn fersk ribbe selv, sier Fjelleng Hansen.
Vil det være vanskeligere å få til sprø svor når ribba har vært fryst?
-Nei, absolutt ikke. De samme tipsene gjelder her. Finn en ribbe med godt fettlag også i frysedisken. Tin ribba sakte i kjøleskapet så holder den på mest mulig væske. Og, husk å krydre godt. Saltet er også med på å gjøre svoren sprø, forteller hun.
Norsk eller importert ribbe?
-Til jul i år er det ikke det ikke nok ribbe til å dekke etterspørselen. Derfor finnes det også ribbe fra andre land i butikkene nå før jul. Hvis du ønsker å kjøpe norsk ribbe, bør du se etter opprinnelsesmerkingen på emballasjen. Det er også mulig å spørre de som jobber i butikken etter norsk ribbe.
-Da vet du at du kjøper en ribbe fra den norske bonden, og støtter norske arbeidsplasser, et landbruk med mindre antibiotika og strenge krav til dyrevelferd, sier Fjelleng Hansen.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom