Lussekatter for deg som vil ha det enkelt – og for deg som vil gjøre det lille ekstra

Lussekatter er deilige hveteboller i ulike fasonger som vi baker til Luciadagen 13. desember. Gulfargen kommer fra krydderet safran. Vil du bake lussekatter på den klassiske måten, så er det å gjøre som du pleier med gjærbakst.
– I søt gjærbakst er det spesielt viktig å passe på at deigen blir eltet godt nok for å få utviklet glutenet. Sukker og fett gjør deigen tung slik at den krever et ekstra sterkt glutennettverk for å løftes opp. Om du i tillegg tilsetter smøret på slutten av eltetiden og lar deigen få heve lenge nok, er det store sjanser for et bedre bakeresultat, forklarer Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Oppskrift til lussekatter med klassisk bakemåte
Japansk bakemetode gir saftigst lussekatter
Vil du gjøre det enda enklere på Luciadagen, så kan du bake vanlige hveteboller tilsatt safran eller gurkemeie. Vil du derimot være hakket mer avansert, og gi deg selv en utfordring, er den japanske tangzhong metoden som skapt for deg.
Oppskrift til lussekatter med japansk tangzhong-metode
– Lussekatter bakt på denne bakemåten krever litt mer innsats, men gir ekstra luftig og saftig bakst. Hemmeligheten med tangzhong metoden er å starte med å lage en jevning av mel og melk, og på samme måte som for annen søt gjærbakst elte og heve lenge nok, røper Nordbø.
Metoden kan brukes både til salt og søt gjærbakst. Tørrgjær kan erstattes av fersk gjær. Generelt skal det brukes mindre gjær enn til tradisjonell bakst.
Kirkeport og prestens hår
Vi er mest vant med å få lussekattene formet som enkel eller dobbel lussekatt. Føler du deg ekstra kreativ og er klar for noe nytt, er det hele fem andre måter å forme deigen på, og alle har sitt eget navn:
• enkel
• dobbel
• gutt
• lilje
• vogn
• kirkeport
• prestens hår
– At det er rom for så mange former gjør jo at det å bake lussekatter blir ekstra gøy. Jeg liker godt å lage de ekstra avanserte, men de enkle lussekattene, gutt og lilje gjør at du kan ta en eller tre ettersom hvor sulten du er. Om du ikke har lyst til å bake lussekattene selv har de fleste butikker og bakerier lussekatter i disken til Luciadagen, sier Nordbø.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Hvordan bake lussekatter
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder















Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Bypåske er tiden for nybakt brød14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Bypåske er for mange en etterlengtet pause midt i våren. Helt perfekt for rolige frokoster med hjemmebakt langtidshevet grytebrød eller surdeigsfocaccia om du allerede har startet grillesesongen.
Vekk surdeigen til live i påsken11.4.2025 13:21:14 CEST | Pressemelding
Påsken er tiden for mirakler – da snakker vi ikke bare om religion og oppstandelse, men også surdeigsstarteren du kan vekke til live igjen. Etter en liten vinterdvale i kjøleskapet, trenger den bare vann, mel og litt omsorg for å boble av liv.
Nordmenn mer positive til grove brød og kornprodukter11.3.2025 08:39:00 CET | Pressemelding
Årets brødvaneundersøkelse viser at nordmenn i økende grad verdsetter grove brød og kornprodukter for deres helsefordeler og bærekraft. Samtidig er det en økende bevissthet rundt innholdet i brødene, noe som påvirker forbrukernes valg.
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom