Sona skal ivareta journaliststudentenes rettigheter

NJ står for Norsk Journalistlag og er en frittstående fagforening som jobber for journalistikken og journalistens rettigheter. NJ Student er en gren av denne organisasjonen. De jobber for å ivareta rettighetene til studentene både mens de studerer, jobber ved siden av studiene og er ute i sommerjobb. Sona stilte til intervju på det splitter nye mediehuset til HVO, Sivert Aarflot-huset.
– Først og fremst, gratulerer Sona! Hvordan har det seg at fagforeningsarbeid er interessant for deg?
– Tusen takk! Jeg har jo litt arbeidserfaring fra før av, så jeg så behovet til å ivareta de ansattes rettigheter og hva konsekvensene er av å ikke være fagorganisert. Samtidig har morfaren mitt vært aktiv fagforeningsmann, så man kan jo også si at jeg går litt i hans fotspor.
– Hva slags arbeidserfaring var det?
– Jeg jobbet 5 år i helsevesenet med omsorgsboliger og rehabilitering av eldre i Trondheim, og har også jobbet som barista i Oslo og litt av hvert forskjellig.
– 5 års erfaring fra én bransje er jo litt da, da antar jeg at du er litt eldre enn studentene som kommer rett fra VGS?
– Jeg er født i 1992, så det har vært vanskelig for meg å finne ut av hva jeg skal gjøre med livet mitt og hvilken studieretning jeg skulle velge. Derfor har jeg tatt meg god tid til å velge, slik at jeg ikke hopper ute i noe jeg ikke kommer til å trives med.
– Du har tidligere sagt til NJ Student at du valgte journalistikk for å kaste lys over urett og skjevheter i samfunnet. Kan du utdype det litt?
– Jeg ser at det er mye som er mellom linjene i journalistikken, og at mye er basert på stereotyper i samfunnet. Jeg er engasjert i likestilling, rasisme, men også klima og miljøvern. Som journalist får man muligheten til å kaste bedre lys over disse utfordringene, og man kan skape debatt. Kulturen vår er preget av stereotyper, spesielt innenfor film og musikk, og media har et ansvar for å rive ned disse og belyse de urettferdige samfunnsstrukturene.
– Du er altså førsteårsstudent i Volda, og kaster deg rett inn i dette styrevervet. Hvordan ble det til?
– Det var veldig tilfeldig. Jeg meldte meg inn i NJ Studentenes lokallag i Volda og ble valgt som styremedlem. Så var det en som skrev på Facebook-chaten at nestlederen ikke hadde anledning til å delta på en konferanse, og jeg fikk derfor representere Volda som frivillig. Deretter deltok jeg på årsmøtet hvor Emma Hoff, lederen i Voldas lokallag, anbefalte meg til å stille som styremedlem sentralt, og så var det gjort!
–Og nå skal du representere journalistikk-studentene i hele landet?
– Ja, det er viktig at man blir rustet til å komme inn i arbeidslivet og vet litt om hva slags rettigheter man har slik at man ikke blir brukt og hundset med. Å bygge nettverk med de forskjellige lokallagene på landsbasis er også noe jeg ser frem til.
– Ser du for deg at du kommer til å være engasjert i NJ etter studiene også?
– Jeg vet ikke hva fremtiden bringer, men akkurat nå så vil jeg si hundre prosent! Det er viktig at man organiserer seg.
– Hvorfor vil du anbefale journaliststudenter å melde seg inn i NJ, hva får de ut av det?
– Man får flere gode frynsegoder, slik som bra forsikring, tilbud til å delta på konferanser der man kan få faglig påfyll, og man kommer i kontakt med sentrale folk i bransjen. I tillegg er det en kjempefin anledning til å bli kjent med journalister fra hele landet, samtidig som det er gøy og sosialt!
Nøkkelord
Kontakter
Line Lauvsnes OddekalvKommunikasjonssjef
Tel:+47 481 04 676line.lauvsnes.oddekalv@hivolda.noKarl August SwanstrømFørstekonsulentKommunikasjon
Tel:+47 99868668karl.august.swanstrom@hivolda.noBilder

Om Høgskulen i Volda
Midt imellom fjord og fjell finn du studiebygda Volda. Med sine 4600 studentar og 350 tilsette er Høgskulen i Volda blant dei største utdanningsinstitusjonane mellom Bergen og Trondheim. Volda er kjent for aktive studentar, og høgskulen tilbyr nokre av landets leiande medieutdanningar og tradisjonsrike lærarutdanningar.
Følg pressemeldinger fra Høgskulen i Volda
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Høgskulen i Volda på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Høgskulen i Volda
Doktordisputas: Erlend Walseth14.2.2025 12:08:45 CET | Pressemelding
28. februar skal Erlend Walseth forsvare avhandlinga si for doktorgraden i helse- og sosialfag på Høgskulen i Volda.
Forskar for mindre synsing om digitale verktøy i skulen1.11.2024 09:55:42 CET | Pressemelding
Korleis påverkar skriving på tastatur når seksåringar skal skrive sine første tekstar? Ein ny studie frå Volda-forskarar blir lesen med stor interesse over heile verda.
Doktordisputas: Kirsti Kverndokk Bjerkan11.9.2024 12:50:35 CEST | Pressemelding
Måndag 23. september skal Kirsti Kverndokk Bjerkan forsvare avhandlinga si for doktorgraden i helse- og sosialfag på Høgskulen i Volda.
Tanken bak ei nyheitssak15.8.2024 08:37:04 CEST | Pressemelding
Kva er ei god sak for ein nyheitsredaksjon? Ei fersk bok frå journalistikkmiljøet ved Høgskulen i Volda zoomar inn på kvardagen i store norske mediehus.
Startar ny naturfagutdanning ved Høgskulen i Volda10.4.2024 10:41:57 CEST | Pressemelding
Berekraft, pandemi og klimakrise er ord som pregar nyheitsbiletet. For at folk både skal kunne undervise i og forstå betre slike komplekse tema, satsar Høgskulen i Volda på eit splitter nytt og fleksibelt studium innan naturfag.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom