Nesten 400 søkere til studier på Statsraad Lehmkuhl

– De fleste som har søkt på emnet ser på det som en «once in a lifetime»-mulighet, å kunne studere bærekraft i en tverrfaglig gruppe med engasjerte studenter. Samtidig er det tydelig at koronapandemien og dens begrensninger på mobilitet som utveksling, spiller en stor rolle hos mange som har søkt, sier Beate Ulrikke Rensvik, rådgiver ved Institutt for biovitenskap på UiB.
Hun er nå i gang med å gjennomgå søknadene til SDG200. Fra mai til august 2022 tar UiB med seg 90 studenter om bord på seilskipet Statsraad Lehmkuhl mens det befinner seg i Stillehavet under jordomseilingen One Ocean Expedition. På seilasen skal studentene gjennomføre semesteremnet SDG200. Emnet har fokus på bærekraft og FNs bærekraftsmål, og spesielt utfordringer knyttet opp mot temaene hav, klima og samfunn.
På oneoceanexpedition.com kan du følge seilasen minutt for minutt
Bærekraft engasjerer
Totalt er det kommet inn 385 søkere til emnet. De fleste søkerne er studenter fra Universitetet i Bergen, men det er også søkere fra andre norske og utenlandske utdanningsinstitusjoner. Blant søkerne som er kvalifisert til emnet er det en overvekt av kvinner og mange av dem går på profesjonsstudier som sivilingeniør, psykologi og på lektor-studiet.
Fagansvarlig for emnet, og en av de som skal stå for undervisningen de fire månedene seilasen varer, Katja Enberg, er veldig fornøyd med det høye antallet søkere til emnet. Hun tror det er to hovedgrunner til at dette emnet appellerer til så mange studenter.
– For det første, er tematikken bærekraft veldig aktuell og engasjerende for studentene. Så det er rett og slett faglig interesse for å studere bærekraft fra et tverrfaglig synspunkt. Det andre er selvfølgelig at dette er en helt unik mulighet som de færreste vil få igjen. Jeg er veldig glad at så mange har grepet denne muligheten og søkt, sier Enberg.
Også direktør i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, Haakon Steinar Vatle, synes det er gøy at så mange vil bli med på jordomseilingen.
– Selv om jeg ikke er overrasket, er det utrolig gledelig å høre om det store antall søkere til SDG200 på etappen over Stillehavet. Universitetet i Bergen har laget et helt unikt undervisningsopplegg som har skapt stor interesse blant studenter med interesse for et bærekraftig hav. Når unge kloke hoder møtes på denne måten og skal være om bord i så lang tid, er jeg sikker på at det vil få positive konsekvenser for havet i årene som kommer, sier Vatle, som for tiden befinner seg om bord på Statsraad Lehmkuhl i Det karibiske hav.
Opplever stor interesse
Seilskipet Statsraad Lehmkuhl kastet loss i Arendal i august, og la da ut på jordomseilingen One Ocean Expedition. Skipet befinner seg for øyeblikket i Karibia, og i disse dager skal studenter fra UiB og samarbeidsuniversiteter gjennomføre feltundervisningen på emnet SDG313 om bord på skipet i Det karibiske hav.
I løpet av jordomseilingen skal seilskipet Statsraad Lehmkuhl besøke 36 havner før det kommer tilbake til hjemmehavnen Bergen i april 2023. Da har skipet lagt bak seg 55.000 nautiske mil.
– One Ocean Expedition har nå pågått siden slutten av august og vi har besøkt flere havner i Europa og har nettopp krysset Atlanteren med snarlig ankomst i Curacao. Overalt hvor skipet seiler opplever vi stor interesse for ekspedisjonen, både blant de som seiler med oss, men også i havnene hvor det gjennomfører seminar og høynivåmøter. Medieinteressen er stor og nasjonale mediekanaler følger oss i hver havn vi har besøkt, og vi merker at interessen er stadig tiltakende. Målet med ekspedisjonen er å bidra til å skape oppmerksomhet og dele kunnskap om havets viktige rolle for en bærekraftig fremtid i et globalt perspektiv. Så langt har vi lykkes med målsetningen, sier direktør Haakon Steinar Vatle.
Bilder


Om Universitetet i Bergen (UiB)
Pressebilder av Statsraad Lehmkult på: Pressebilder - Statsraad Lehmkuhl
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Ny studie avslører sammenhenger mellom navlestrengens lengde og hjerneutvikling hos barnet24.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie fra Universitetet i Bergen har avdekket viktige sammenhenger mellom lengden på navlestrengen ved fødselen og senere nevroutviklingsforstyrrelser hos barnet.
UiB 200 år: Inviterer til jubileumsfest23.4.2025 14:01:40 CEST | Presseinvitasjon
Fredag 25. april er det offisiell markering i Universitetsaulaen, og søndag 27. april inviteres alle til Kunnskapsfest på museet.
Forsker fra Bergen med på viktig gjennombrudd om nevropsykiatriske lidelser16.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
UiB-forsker Sadaf Ghorbani er del av internasjonalt forskerteam med banebrytende funn om nevropsykiatriske lidelser. Funnene er publisert i Nature og kan gi verdifull innsikt i utviklingen av ny medisin.
UiB 200 år: Inviterer til jubileumsfest11.4.2025 14:53:41 CEST | Presseinvitasjon
Fredag 25. april er det offisiell markering med bl.a. statsminister Jonas Gahr Støre og forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Gjerløw Aasland i Universitetsaulaen. Søndag 27. april inviteres alle til Kunnskapsfest på museet.
Team Hagen er vinner av rektorvalget på UiB27.3.2025 15:28:52 CET | Pressemelding
Margareth Hagen er valgt til rektor for fire nye år sammen med prorektor Sigrun Eliassen. Team Hagen fikk 57 prosent av stemmene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom