Forsker fra Bergen med på viktig gjennombrudd om nevropsykiatriske lidelser
UiB-forsker Sadaf Ghorbani er del av internasjonalt forskerteam med banebrytende funn om nevropsykiatriske lidelser. Funnene er publisert i Nature og kan gi verdifull innsikt i utviklingen av ny medisin.

Banebrytende bruk av stamcellemodeller
Sadaf Ghorbani har i flere år samarbeidet med forskere i USA for å studere såkalte NRXN1-mutasjoner. Disse mutasjonene koder for et viktig protein som påvirker signalene i hjernen. Mutasjoner i dette genet er assosiert med en rekke nevropsykiatriske lidelser, inkludert schizofreni. Ved å benytte avanserte stamcellemodeller har Ghorbani og hennes kollegaer i USA vist at NRXN1-mutasjoner både kan redusere og øke synaptisk aktivitet, og at dette er avhengig av typen hjernecelle.
Håp om et paradigmeskifte innen nevropsykiatrisk behandling
– Forskningen vår gir håp om mer målrettet behandling av nevropsykiatriske lidelser, sier Ghorbani.
– I vår studie viser vi hvordan mutasjoner i NRXN1-genet kan ha motsatte effekter avhengig av celletypen. I noen tilfeller svekkes aktiviteten mellom nervecellene, mens de i andre tilfeller forsterkes.
Projektleder i Bergen, overlege i Divisjon psykiske helsevern ved HUS og professor ved UiB Erik Johnsen, stemmer i;
– Dagens nevropsykiatriske medisiner er i stor grad rettet mot symptomlindring, men disse funnene kan bane vei for nye behandlingsmetoder som adresserer noen av årsakene til disse tilstandene. Dette kan føre til et paradigmeskifte innen nevropsykiatrisk behandling – der medisiner ikke bare håndterer symptomer, men faktisk bidrar til en kur.
Internasjonalt samarbeid styrker forskningen
Ghorbani er nå på et forskningsopphold ved Yale University som ble muliggjort gjennom finansiering fra Trond Mohn forskningsstiftelse i samarbeid med HUS og UiB. Randi-Luise Møgster, direktør ved Divisjon psykisk helsevern ved HUS, fremhever betydningen av slike partnerskap:
– Forskning er en av kjerneoppgavene til Haukeland universitetssykehus, og denne studien illustrerer hvordan forskningsmobilitet styrker kvaliteten på arbeidet vårt. Samarbeid mellom institusjoner gir tilgang til unike ressurser og perspektiver som muliggjør viktige fremskritt, og som kan føre til bedre og mer presis behandling av våre pasienter.
Link til studien: https://www.nature.com/articles/s41586-025-08864-9
Nøkkelord
Kontakter
Erik JohnsenProfessorKlinisk institutt 1
erik.johnsen@uib.noBilder

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
Overvekt hos tenåringsgutter kan skade helsen til fremtidige barn27.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie antyder at gutters overvekt i tidlig tenårene kan skade genene til sine fremtidige barn, og dermed øke risikoen for at barna utvikler astma, fedme og nedsatt lungefunksjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom