Størst interesse for mat = spiser reinsdyrkjøtt oftest
Reinsdyrkjøtt er noe av det mest eksklusive norsk natur har å by på. Og de med høyest interesse for mat vet dette, for det er også denne gruppa som spiser reinsdyrkjøtt oftest (Posisjoneringsstudie reinkjøtt 2020, Skuterud /Kløvstad).
- Det er ikke overraskende at de mest matinteresserte spiser mest rein, for dette er en fantastisk råvare med svært høy kvalitet, sier Ragnhild Kolvereid, prosjektansvarlig for reinkjøtt i MatPrat.
Selv om reinsdyrkjøtt må sies å være urnorsk, er det likevel eksotisk fordi dyra og reingjeterne lever slik de har gjort siden tidenes morgen. Flere lever med en nomadisk livsstil, der de flytter med reinflokken etter vær og vind, gjennom de åtte samiske årstidene.
- Det er som om man kan smake naturen som er så viktig for både flokken og gjeterfamilien. Vind, sol, regn og jord og beitet gir en naturlig og kraftig smak på kjøttet. Leken tapas gir mange muligheter for å komplimentere denne flotte råvaren, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.
Hun anbefaler å servere små bruschetta med reinskav, kremost og tyttebær som del av et større tapasbord, eller lage et større charcuterie med reinkjøtt og andre deilige høstråvarer.
Pære, fiken, multechutney og ertepurre er deilige smaker sammen med rein, enten som tapas eller på en stor fjøl med spekemat av rein. Kokken kan også friste med oster, tyttebærrømme og multesalsa.
- Dette er enkelt, eksotisk og fantastisk godt. Slipp vidda inn på kjøkkenet i høst, la den spanske tapasen eller det franske charcuteriet få en norsk vri.
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Steking av reindyrskav
Bilder

Lenker
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom