Norsk bygg er fremtidens mat
Norsk korn er en viktig del av kostholdet vårt, og det ideelle er at vi produserer det meste av kornet selv. FNs klimaeksperter spår at matproduksjonen kan økes i nordlige breddegrader i årene fremover.
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn er engasjert i spørsmålet. Hun sier at kornsorter som hvete, ris og mais globalt sett er den viktigste matvaren.
– For at vi også i Norge skal være i stand til å selv produsere mest mulig av maten innbyggerne trenger, forskes det på kornsorter som er tilpasset klimaet vi kan forvente i fremtiden. Økte temperaturer og lenger vekstsesong gjør det mulig å utvide kornproduksjonen og dyrke sorter som krever lengre vekstsesong enn tidligere, sier Nordbø.
Korn har vært dyrket i minst 3000 år her i landet, og dette har ført til et stort mangfold av sorter med stor genetisk variasjon.
Svinger med klimaet
Nytt klima er likevel ikke bare enkelt. Med dagens kornsorter kan vått vær føre til dårligere kornkvalitet, og da må mer av det norskproduserte kornet brukes som dyrefôr. Dermed må vi importere mer mathvete. Forskere mener at endringer i klimaet vil gi varmere, villere og våtere vær, og hvis trenden man har sett de siste årene fortsetter, vil selvforsyningsgraden reduseres.
Løsningen for Norges del, kan være å bli flinkere til å bruke andre kornsorter enn hvete.
– Det dyrkes mye bygg her i landet, men av 600 000 tonn bygg, brukes i dag kun 3000 tonn til mat, sier Nordbø.
Hun mener vi med fordel kan bli flinkere til å ta i bruk bygg både til bakst og annen mat. På den måten er det lett å bidra til at vi totalt sett spiser mer norsk korn.
Norsk korn til brød og middag
Det å hente tilbake gamle tradisjoner er et skritt i riktig retning.
– Tradisjonelt dyrket og spiste vi mest bygg og havre i Norge. Kornet brukte man blant annet i flatbrød, grøt, komler og supper, men så fikk vi bedre tilgang til hvete, sier Nordbø.
De gode bakeegenskapene gjorde at hvete erstattet andre kornsorter i bakst. Kornet ga luftigere og fine brød.
– Det er gluten i hveten som gir det luftige resultatet. Brød bakt på bygg blir mer kompakte, men jeg har gjort bakeforsøk som har vist at det er fullt mulig å erstatte 40 prosent av hvetemelet med bygg og fortsatt få flotte brød, forteller hun.
Nordbø anbefaler å forsøke å bytte ut ris med kortreist, norsk bygg.
– Da får du samtidig i deg mer fiber. Noen reagerer på den litt karakteristiske smaken til bygg, fordi man er vant til at ris ikke smaker noe, men byggris er absolutt et godt alternativ til vanlig ris, sier Nordbø.
5 raske retter med bygg
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
One pot med byggryn er en digg hverdagsmiddag med mye futt og smak. Det beste? Alt blir ferdig samtidig!
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Lun kyllingsalat med pesto smaker godt som en enkel middag. Har du rester kan det tas med i matpakken neste dag.
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Har du prøvd bygg and cheese? Kan serveres som en siderett til middagen, sammen med en grønn salat eller alene som noe godt til kvelds.
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Taco med byggryn og kjøttdeig gir ekstra digg tyggemotstand. Byggrynet gjør at du sparer både miljø og lommebok, og får igjen i sunnhet.
Hvis du vil se dette innholdet fra cdn-wpm2.redink.digital, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Bruk byggris istedet for ris. Lag en spennende poké bowl med marinert laks, mango, avokado, vårløk og byggryn. Nyt som enkel middag eller lunsj.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Hvilke pålegg er de mest populære i julen?3.12.2024 07:55:00 CET | Pressemelding
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Fransk bakst utfordrer de tradisjonelle syv21.11.2024 11:17:52 CET | Pressemelding
Krumkaker og kransekake er våre julekakefavoritter. Norsk hegemoni utfordres imidlertid av en fransk revolusjon og vi snakker ikke om napoleonskaker.
Lag skumle BØØskiver til Halloween29.10.2024 09:13:35 CET | Pressemelding
Halloween nærmer seg med stormskritt, og hva med å prøve noe ordentlig skummelt? Brødskiver istedenfor godteri. MatPrat-kokk Anette deler sine beste tips til skummelt gode “BØØskiver”. Perfekt for barneforeldre som ønsker en alternativ aktivitet å gjøre sammen med barna på halloween.
Derfor bør du spise fire grove brødskiver hver dag15.8.2024 14:46:10 CEST | Pressemelding
I de nye kostrådene øker anbefalingen for daglig inntak av fullkorn. Slik dekker du dagsbehovet på minst 90 gram.
Grepet som redder feriebudsjettet26.6.2024 07:35:00 CEST | Pressemelding
Mange nordmenn planlegger Norgesferie. Et enkelt grep kan spare ferieglade nordmenn for hundrevis av kroner i sommer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom