Norsk Folkehjelp: Alvorlig israelsk angrep på palestinske menneskerettighetsorganisasjoner

Israel har stemplet seks fremtredende palestinske menneskerettsgrupper som terrororganisasjoner. Det innebærer i praksis et forbud mot organisasjonene.
─ Dette angrepet er en ytterligere forsterkning av en trend vi har sett over flere år der Israel bruker alle midler for å stilne kritikere, og legger hindre i veien for kartlegging av brudd på palestinske menneskerettigheter, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær, Henriette Westhrin.
De seks organisasjonene: Defense for Children International-Palestine (DCI-P), Addameer Prisoner Support and Human Rights Association, Al-Haq Law in the Service of Man (Al-Haq), BBisan Center for Research and Development, Union of Agricultural Work Committeees (UAWC) og Union of Palestinske kvinnekomiteer (UPWC).
─ Vi i Norsk Folkehjelp har samarbeidet med en rekke av disse organisasjonene som alle er internasjonalt anerkjente rettighetsorganisasjoner og som har mottatt støtte fra en rekke internasjonale givere. Disse seks palestinske sivilsamfunnsorganisasjonene og menneskerettighetsforkjempere har hatt fokus på menneskerettighetsarbeid i det okkuperte palestinske territoriet, inkludert dokumentasjon og overvåking av menneskerettighetsbrudd og juridiske og talsmannsarbeid, sier Westhrin.
Vi har de siste årene sett en trend med et stadig økende antall angrep og kampanjer rettet mot sivilsamfunnsorganisasjoner som er kritiske til den israelske okkupasjonen av Vestbredden og Gaza – både i Palestina, Israel og internasjonalt – og organisasjoner som støtter palestinske rettigheter og humanitære og utviklingsprogram på bakken. Det handler om å kneble sivilsamfunnsorganisasjoner som utfordrer Israels militære okkupasjon gjennom forfølgelse og kriminalisering. Det gir utslag i søksmål, klagesaker, svertemalingskampanjer (med mål om å kutte finansiering) og andre former for trakassering. Norsk Folkehjelp har selv også opplevd å få bli utsatt for dette gjennom svertekampanje vedrørende vårt arbeid med minerydding i Iran fra 2001 til 2008 og et prosjekt for kurs i demokrati i Gaza i perioden 2012–2016. Dette rammet støtte fra USAID i et helt urelatert prosjekt i Sør Sudan.
─ Slik situasjonen er nå ser det ut til at det internasjonale samfunnets altfor stilltiende aksept av de stadig mer drastiske tiltakene mot palestinske aktivister har gitt den israelske regjeringens tro på at de nå kan kvele all motstand uten at noen blander seg inn. Norsk Folkehjelp mener at det nå er ekstremt viktig for Norge og EU å sette ned foten. Det er et behov for myndigheter i Norge og andre donorer i Europa å komme på banen i forhold til disse spørsmålene og å ta stilling. Norsk Folkehjelp er klare til å delta i diskusjonen, avslutter Westhrin.
Norsk Folkehjelp ber norske myndigheter:
1. Kreve at Israel trekker tilbake stemplingen som "terrororganisasjon" mot de seks palestinske organisasjonene.
2. Kreve at det israelske myndigheter slutter å anvende trusler og trakassering, inkludert vilkårlig kriminalisering, trakassering og undertrykkelse av palestinske organisasjoner, som bryter med grunnleggende folkerettskonvensjoner.
3. Fordømme den ulovlige anvendelsen av intern israelsk nasjonal lov i det okkuperte palestinske territoriet.
4. Offentlig støtte de palestinske sivilsamfunnsorganisasjonene, samt oppfordre det internasjonale samfunnet til å gjøre det samme.
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjefNorsk Folkehjelp
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgHenriette Killi WesthrinGeneralsekretær Norsk Folkehjelp
Tel:907 96 835Bilder
Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
Stortinget kan stanse investeringer i ulovlig okkupasjon3.6.2025 14:06:42 CEST | Pressemelding
Onsdag stemmer Stortinget over finanskomiteens innstilling til årets fondsmelding som ble lagt frem forrige uke. Til tross for økende press, inneholder innstillingen ingen tiltak for å hindre at oljefondet investerer i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon og krigsforbrytelser. Det reagerer sivilsamfunnet kraftig på.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom