Hvor mye kjøtt spiser vi?

I 2019 var beregnet kjøttforbruk 51,6 kilo per person i året. Av dette var 39,1 kilo rødt kjøtt (kjøtt fra storfe, sau/lam og svin), hvitt kjøtt utgjorde 10,2 kilo av kjøttforbruket, og viltkjøtt 0,9 kilo. Kjøtt fra grensehandelen inngår i disse beregningene.
Et årlig kjøttforbruk på 51,6 kilo per person betyr i underkant av 141 gram rødt og hvitt kjøtt (rå vare) per dag. Andel rødt kjøtt er 107 gram per dag.
Det betyr at det gjennomsnittlige kjøttforbruket er på nivå med anbefalingene i kostrådene.
– De norske kostrådene anbefaler inntil 500 gram ferdig tilberedt, eller 750 gram rå vare, rødt kjøtt per uke som en del av et normalt og sunt kosthold. Det norske forbruket av rødt kjøtt har ligget minimalt over dette nivået de siste årene., kommenterer Dag Henning Reksnes, som er direktør i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Forskjeller på kjøttinntak
– Det er imidlertid viktig å presisere at dette er gjennomsnittsforbruk. De som spiser mer enn 500 gram rødt kjøtt per uke kan med fordel spise mer variert, og mange grupper, spesielt kvinner, kunne økt forbruket av rødt kjøtt, påpeker han.
Mer om utviklingen i det norske kjøttforbruket finner du hos Animalia, som i dag har lagt frem rapporten «Kjøttets tilstand 2020», med beregninger fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio). - https://www.animalia.no/no/animalia/aktuelt/kjottets-tilstand-2020/
Mer om informasjon om det norske kjøttbruket finner du her.
Kontakter
Cathrine UdeMatPrat/ Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder

Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom