Dette er nordmenns middagsvaner 2020

- For noen er middagen dagens største og viktigste måltid, og gjerne et samlingspunkt for familie og venner. Men mange av oss spiser også alene, ja flere og flere, forteller Dag Henning Reksnes, direktør i MatPrat.
For å finne ut mer om nordmenns middagsvaner, har MatPrat gjennomført en undersøkelse. Her ser vi at 1 av 3 i Oslo svarer at de vanligvis spiser middag alene. Det å spise middag sammen er aller viktigst for familier med barn. Både før man får barn, og etter at barna har flyttet ut, opplever man det å samles til middagsmåltidet som mindre viktig:
- Tallene er klare på at de som enda ikke har etablert familie, har en situasjon rundt middagen som skiller seg ut fra resten av befolkningen. For deres del er det ikke så viktig hvor og hvordan de inntar middagen, og de spiser heller foran TV-en enn på kjøkkenet eller i spisestua: 34% svarer at de spiser middag i sofaen, mens kun 30% svarer at de spiser middag på kjøkkenet, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen.
- Så fort man stifter familie dannes også vaner rundt middagsmåltidet som til en viss grad varer livet ut. Undersøkelsen viser at man da i langt større grad spiser middagene på kjøkkenet eller i spisestuen.
Det samme ser vi når det gjelder planlegging av middagen:
- 50% av de som ikke har etablert seg planlegger ikke middagen før samme dag – noe som endrer seg når man får barn, og vedvarer også etter at barna har flyttet ut, forteller han.
Nettopp dette mangfoldet rundt middagen i Norge, ønsker MatPrat å rette fokus på i den nye fotoutstillingen «Middag i Norge 2020» som åpner på Youngstorget i Oslo i dag, 2. november.
Dokumentarfotograf Andrea Gjestvangs bilder viser nettopp en del av det mangfoldet rundt middagen som vi har i Norge i dag. Her møter du kaotiske småbarnsfamilier, studenter som spiser knekkebrød til middag i senga, og enslige unge og gamle som spiser alene.
Gjestvang forteller at målet med bildene er å vekke nysgjerrigheten til dem som ser på:
- Hvem er disse menneskene? Hva spiser de, og hvordan har de det hjemme hos seg? Jeg prøvde å fange den unike stemningen i de ulike middagssituasjonene og å få frem personligheten både i dem jeg portretterte og i omgivelsene, forklarer hun.
- Jeg forsøker ikke å pynte på virkeligheten, det er jo nettopp det uperfekte som gjør oss menneskelig og som kan få oss til å kjenne oss igjen i andres liv.
Fotoutstillingen er gratis for alle, utendørs, og åpen fra 2.-16. november. Du kan også se fotoutstillingen digitalt på matprat.no.
Kontakter
Cathrine UdeMatPrat/ Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
– Folk tar fortsatt feil om ribbefettet17.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
Om det er saftig ribbe med sprø svor du er ute etter, er fettet under svoren helt avgjørende. Men det er det bare en liten andel av ribbekjøperne som vet. Resten tar feil når de handler årets juleribbe.
Pinnekjøttelskere ser etter dette12.12.2024 07:40:00 CET | Pressemelding
De som spiser pinnekjøtt til jul, er i hovedsak ute etter det samme når de velger pinnekjøtt i butikken. Men de glemmer en viktig faktor, ifølge MatPrat-kokken.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom