Dette er nordmenns middagsvaner 2020
- For noen er middagen dagens største og viktigste måltid, og gjerne et samlingspunkt for familie og venner. Men mange av oss spiser også alene, ja flere og flere, forteller Dag Henning Reksnes, direktør i MatPrat.
For å finne ut mer om nordmenns middagsvaner, har MatPrat gjennomført en undersøkelse. Her ser vi at 1 av 3 i Oslo svarer at de vanligvis spiser middag alene. Det å spise middag sammen er aller viktigst for familier med barn. Både før man får barn, og etter at barna har flyttet ut, opplever man det å samles til middagsmåltidet som mindre viktig:
- Tallene er klare på at de som enda ikke har etablert familie, har en situasjon rundt middagen som skiller seg ut fra resten av befolkningen. For deres del er det ikke så viktig hvor og hvordan de inntar middagen, og de spiser heller foran TV-en enn på kjøkkenet eller i spisestua: 34% svarer at de spiser middag i sofaen, mens kun 30% svarer at de spiser middag på kjøkkenet, forteller analyseansvarlig i MatPrat, Gunnar Thoen.
- Så fort man stifter familie dannes også vaner rundt middagsmåltidet som til en viss grad varer livet ut. Undersøkelsen viser at man da i langt større grad spiser middagene på kjøkkenet eller i spisestuen.
Det samme ser vi når det gjelder planlegging av middagen:
- 50% av de som ikke har etablert seg planlegger ikke middagen før samme dag – noe som endrer seg når man får barn, og vedvarer også etter at barna har flyttet ut, forteller han.
Nettopp dette mangfoldet rundt middagen i Norge, ønsker MatPrat å rette fokus på i den nye fotoutstillingen «Middag i Norge 2020» som åpner på Youngstorget i Oslo i dag, 2. november.
Dokumentarfotograf Andrea Gjestvangs bilder viser nettopp en del av det mangfoldet rundt middagen som vi har i Norge i dag. Her møter du kaotiske småbarnsfamilier, studenter som spiser knekkebrød til middag i senga, og enslige unge og gamle som spiser alene.
Gjestvang forteller at målet med bildene er å vekke nysgjerrigheten til dem som ser på:
- Hvem er disse menneskene? Hva spiser de, og hvordan har de det hjemme hos seg? Jeg prøvde å fange den unike stemningen i de ulike middagssituasjonene og å få frem personligheten både i dem jeg portretterte og i omgivelsene, forklarer hun.
- Jeg forsøker ikke å pynte på virkeligheten, det er jo nettopp det uperfekte som gjør oss menneskelig og som kan få oss til å kjenne oss igjen i andres liv.
Fotoutstillingen er gratis for alle, utendørs, og åpen fra 2.-16. november. Du kan også se fotoutstillingen digitalt på matprat.no.
Kontakter
Cathrine UdeMatPrat/ Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Om MatPrat
MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra MatPrat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MatPrat
MatPrat styrker teamet med ny kokk26.9.2024 12:31:27 CEST | Pressemelding
Ole Bjørn Sundsdal er ansatt som ny kokk og matfaglig profil i MatPrat. Han skal formidle matinspirasjon og matkunnskap til forbrukere.
Gjør gryta klar for fårikålens festdag25.9.2024 08:30:00 CEST | Pressemelding
Torsdag 26.september er fårikålens festdag. Og hva smaker vel mer høst enn Norges nasjonalrett? Spicy eller ei, det er opp til deg.
Norsk honning får løft i nytt samarbeid2.9.2024 07:40:00 CEST | Pressemelding
MatPrat inngår samarbeid med Norges Birøkterlag for å løfte frem norsk honning. Samarbeidet skal øke etterspørselen etter norsk honning; et naturlig, kortreist og smakfullt produkt med lange tradisjoner og stor betydning for økosystemet og matproduksjonen i Norge.
Tre enkle favoritter med reinsdyrskav til helgen29.8.2024 13:16:04 CEST | Pressemelding
Reinsdyrskav er velsmakende og allsidig råvare som passer perfekt til helgekosen. Her er tre retter som gir kebab, burger og pasta en vilt god smak. Hvilken blir din favoritt?
Ikke glem kjøleskapet før du drar på ferie3.7.2024 11:05:45 CEST | Pressemelding
Mange skal straks ut på ferie og en som ikke skal på tur, det er kjøleskapet ditt. MatPrat-kokken, Anette Fjelleng Hansen, gir deg tipsene til hva du lager av det du har igjen og hvilke matvarer du ikke må glemme i kjøleskapet før du stikker på ferie.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom