Hva betyr regjeringens klimaplan for norsk matproduksjon?

Regjeringens klimameldingen fastslår at landbruket skal bidra til en reduksjon av de norske klimagassutslippene med 5 millioner CO2-ekvivalenter i perioden fra til 2030. Det er samme størrelsesorden som er avtalt i landbrukets klimaavtale. Men i regjeringens klimamelding er det bare 0,6-0,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter av tiltakene fra klimaavtalen som jordbruket selv skal ta ansvaret for (klimaavtalens del A), og som kan regnes inn i sektorregnskapet for jordbruket. I tillegg skal 1 million tonn CO2-ekvivalenter i landbruket føres i andre sektorregnskaper for klimagasser enn jordbruket. Dermed gjenstår 3,1 – 3,4 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Disse skal komme fra tiltakene som er beskrevet i del B av landbrukets klimaavtale; tiltak som gjelder indirekte effekter av endret etterspørsel og produksjon.
- Regjeringen har en klar målsetning om at alle nordmenn skal spise i tråd med kostrådene eller mindre enn dagens mengdeanbefaling på rødt kjøtt, og at matsvinnet skal reduseres. Meldingen fastslår at landbruket har ansvar for å tilpasse produksjonen etter etterspørsel, forklarer Ola Nafstad, som er fagdirektør for husdyrproduksjon, dyrevelferd, bærekraftig produksjon og kosthold, i Animalia.
Kjøttproduksjon ned med 1/5
Det er redusert matsvinn og kostholdsendringer som i sum skal gi en reduksjon på 3,1 – 3,4 mill tonn CO2- ekvivalenter innen 2030. En halvering av matsvinnet slik tiltaket er foreslått i rapporten Klimakur2030, reduserer utslippene med 1,5 mill tonn CO2-ekvivalenter. Skal regjeringens regnestykke gå opp, og gi en utslippsreduksjon på 1,6-1,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter, må forbruk av rødt kjøtt per person reduseres med 18-22 prosent i 2030 sammenlignet med hva vi spiser i dag.
- En slik nedgang vil få store konsekvenser for norsk matproduksjon, selvforsyning, årsverk i landbruket og sysselsetting i industrien ettersom det norske klimaet og ressursgrunnlaget gir begrenset mulighet for alternativ produksjon, påpeker Dag Henning Reksnes, direktør i MatPrat, opplysningskontoret for egg og kjøtt.
En slik endring vil bety en reduksjon i selvforsyningsgraden med 3,5-5 prosent. I tillegg vil 1,8 – 2,2 mill dekar jordbruksareal gå ut av produksjon og antall årsverk i primærproduksjonen reduseres med 5000-5900.
- I meldingen fremhever regjeringen at det er samsvar mellom kosthold som fremmer helse og som er mer bærekraftig. Dessverre ser de vekk fra det faktum at norsk produksjon av rødt kjøtt er bærekraftig fordi man produserer mat mennesker kan spise på norske ressurser, som ellers ikke vil ha noen verdi for den norske matproduksjonen, kommenterer Reksnes og utdyper:
- Grasproduksjon og beite utgjør mesteparten av norsk ressursgrunnlag for matproduksjon.
Les mer om hva Nibio, Oslo Economics og Menon Economics sier om konsekvenser av redusert kjøttproduksjon her.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeMatPrat/ Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder

Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Halvparten av unge kvinner får i seg for lite jern30.6.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Jernmangel rammer særlig unge kvinner, og de må få bedre informasjon om hvilken mat som inneholder jernet de trenger - rødt kjøtt er en av våre beste kilder.
Flere velger fullfett og rene råvarer19.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Matprats ferske undersøkelse om norsk diettkultur, gjennomført av Opinion, viser tydelige endringer i våre holdninger til mat og kosthold. Samfunnsanalytiker Anne Zondag forklarer hvorfor bekymringen for ultraprosessert mat øker, og hvordan tilliten til kostholdsrådene endrer seg.
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom