Matprat

Slik får du garantert saftig lammelår

Del
Lammelår hører påsken til. Men ønsker du et ekstra mørt kjøtt, bør du teste langtidsstekt lammelår. Med langtidssteking på lavere temperatur i ovnen og lengre steketid blir du belønnet med et ekstra godt resultat.
Langtidssteking gir et ekstra mørt resultat.
Langtidssteking gir et ekstra mørt resultat.

Langtidssteking er først og fremst beregnet for hele kjøttstykker, gjerne over 2 kg, som ikke er mørt nok til vanlig steking. Ved langtidssteking er det vanlig med en ovnstemperatur på ca. 70 °C, og en steketid på 12-16 timer.

– Så lav temperatur er det ikke nødvendig å bruke på lammelår, siden det i utgangspunktet allerede er mørt kjøtt, sier Anette Fjelleng Hansen, matrådgiver i MatPrat.

– Du får et bra resultat ved å steke lammesteken på tradisjonell måte også, som er 125 °C i 2 - 2 ½ timer. Men om ønsker du en ekstra mør og saftig lammestek, så kan du senke temperaturen i ovnen og steke den på 90 °C i ca. 6 timer, sier eksperten.

Ved å tilberede lammesteken på så lav temperatur blir den jevnt rosa tvers igjennom.

– Den lave temperaturen gjør at du ikke får du noe bruning på kjøttet, derfor anbefaler vi å brune lammelåret under grillen i ovnen noen minutter først, fortsetter hun.

– Det du også må være klar over er at hvis du tilbereder steken med en ovnstemperatur på 70-80 °C, og ønsker en kjernetemperatur på 65-70 °C, så vil temperaturen i kjøttet øke gradvis saktere mot slutten av steketiden. Derfor kan det være lurt å øke temperaturen litt mot slutten hvis du ser at steken ikke blir ferdig til ønsket tidspunkt, avslutter Hansen.

Kontakter

Bilder

Langtidssteking gir et ekstra mørt resultat.
Langtidssteking gir et ekstra mørt resultat.
Last ned bilde

Om Matprat

Matprat
Matprat
Lørenveien 40
0585 Oslo

Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra Matprat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Matprat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye