Matprat

Hvordan kan du spise bærekraftig?

Del
Å spise bærekraftig er noe som opptar mange. Er det nødvendig å kutte ut matvarer for å spise bærekraftig? Og hva er egentlig et bærekraftig kosthold her i Norge? Det er mange misforståelser når det kommer til bærekraftig mat, sier agroøkolog ved MatPrat, Rebekka Helén Aamaas.

For i dag finnes det ikke én felles oppfatning av hva som er bærekraftig å spise. Det er nemlig sterkt knyttet til tilgang på ressurser, og hvordan de utnyttes. Mat som er bærekraftig å spise her i Norge kan derfor være noe helt annet enn i andre deler av verden.

- I Norge er bare i underkant av 1 % av arealet godt egnet til å dyrke korn, frukt og grønt. Til gjengjeld har vi store utmarksområder med gress til husdyr. Husdyra spiser også norsk korn som vi mennesker ikke spiser, i form av kraftfôr. Ved at husdyra utnytter ressurser som vi mennesker ikke kan utnytte direkte, får vi kjøtt, egg og melk. Disse matvarene kan derfor inngå i et variert norsk kosthold, forklarer Aamaas.

Kutte ut matvarer?

Noen velger å kutte ut enkelte matvarer fordi de tenker at matvaren ikke er bærekraftig. En av flere indikatorer for bærekraft, er klimagassutslipp. Dette er konkret å forholde seg til, men ikke alltid en god nok indikator alene for å ta bærekraftige matvalg, mener Aamaas:

- Bærekraft handler om mer enn klimagassutslipp. For å spise bærekraftig her i Norge, er en enkel regel å spise norsk mat. Da støtter du opp om norsk matproduksjon, styrker matsikkerheten, arbeidsplasser, bosetting og verdiskaping over hele landet, og vi unngår å belaste andre lands ressurser.

- Vi vet at det er bra for kroppen å spise variert, fordi det gjør det lettere å få i seg alle næringsstoffene man trenger. Men det å spise variert er altså også bærekraftig, fastslår Aamaas:

- Når du spiser litt av hvert, bidrar du til å fordele presset på jordas ressurser slik at vi ikke overbelaster én spesiell ressurs.

Bærekraftsekspertens 3 beste tips

  1. Spis variert. Dermed fordeler vi presset på jordas ressurser og unngår overbelastning av enkeltressurser. Samtidig får vi i oss det vi trenger av næringsstoffer.

  2. Spis norsk i sesong. Da støtter du opp om den norske bonden og norsk matproduksjon, selvforsyning og matsikkerhet, verdiskaping, arbeidsplasser og bosetting over hele landet. Samtidig får du trygg mat av god kvalitet.

  3. Spis opp. Å kaste mat er sløsing med jordas begrensede ressurser. Samtidig medfører matsvinn unødvendige klimagassutslipp. Å spise opp maten er bra for kloden og lommeboka.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Matprat

Matprat
Matprat
Lørenveien 40
0585 Oslo

Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra Matprat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Matprat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye