Hvordan kan du spise bærekraftig?

For i dag finnes det ikke én felles oppfatning av hva som er bærekraftig å spise. Det er nemlig sterkt knyttet til tilgang på ressurser, og hvordan de utnyttes. Mat som er bærekraftig å spise her i Norge kan derfor være noe helt annet enn i andre deler av verden.
- I Norge er bare i underkant av 1 % av arealet godt egnet til å dyrke korn, frukt og grønt. Til gjengjeld har vi store utmarksområder med gress til husdyr. Husdyra spiser også norsk korn som vi mennesker ikke spiser, i form av kraftfôr. Ved at husdyra utnytter ressurser som vi mennesker ikke kan utnytte direkte, får vi kjøtt, egg og melk. Disse matvarene kan derfor inngå i et variert norsk kosthold, forklarer Aamaas.
Kutte ut matvarer?
Noen velger å kutte ut enkelte matvarer fordi de tenker at matvaren ikke er bærekraftig. En av flere indikatorer for bærekraft, er klimagassutslipp. Dette er konkret å forholde seg til, men ikke alltid en god nok indikator alene for å ta bærekraftige matvalg, mener Aamaas:
- Bærekraft handler om mer enn klimagassutslipp. For å spise bærekraftig her i Norge, er en enkel regel å spise norsk mat. Da støtter du opp om norsk matproduksjon, styrker matsikkerheten, arbeidsplasser, bosetting og verdiskaping over hele landet, og vi unngår å belaste andre lands ressurser.
- Vi vet at det er bra for kroppen å spise variert, fordi det gjør det lettere å få i seg alle næringsstoffene man trenger. Men det å spise variert er altså også bærekraftig, fastslår Aamaas:
- Når du spiser litt av hvert, bidrar du til å fordele presset på jordas ressurser slik at vi ikke overbelaster én spesiell ressurs.
Bærekraftsekspertens 3 beste tips
-
Spis variert. Dermed fordeler vi presset på jordas ressurser og unngår overbelastning av enkeltressurser. Samtidig får vi i oss det vi trenger av næringsstoffer.
-
Spis norsk i sesong. Da støtter du opp om den norske bonden og norsk matproduksjon, selvforsyning og matsikkerhet, verdiskaping, arbeidsplasser og bosetting over hele landet. Samtidig får du trygg mat av god kvalitet.
- Spis opp. Å kaste mat er sløsing med jordas begrensede ressurser. Samtidig medfører matsvinn unødvendige klimagassutslipp. Å spise opp maten er bra for kloden og lommeboka.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom