Ikke dropp karbo – velg riktig type!

Nordmenn flest, og kvinner 30-40 år spesielt (85%), er opptatt av å leve sunt og å være i god fysisk form. En trend som peker seg ut de siste årene, er at flere kobler sunnhet til det å velge bort matvarer eller næringstoffer. Den aller mest vanlige dietten her til lands er lavkarbo, og fire av ti nordmenn velger lavkarbovarianter ofte eller av og til. Det viser Ipsos spisefakta 2019/2020. Men er det virkelig slik at å unngå karbohydrater i kosten er løsningen for en sunn kropp?
- Nei, det å ha et planterikt kosthold med mye grove karbohydrater, som grove kornprodukter, grønnsaker, poteter, frukt, bønner, linser og nøtter, er bra for helsa vår og bidrar med fiber, vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Og det at man blir tjukk av karbohydrater er en myte, fastslår ernæringsfaglig rådgiver i MatPrat, Eilin Lundekvam By.
- Det er ingen matvare eller næringsstoff i seg selv som gjør at du legger på deg – det er et for høyt inntak av energi over lenger tid i forhold til det du trenger. Men det spiller en rolle hvilke karbohydratkilder du velger. Velger du for eksempel grove kornprodukter fremfor fine, kan det hjelpe deg å holde vekta blant annet ved at kostfiber gir økt metthetsfølelse, forklarer hun.
Ulike typer karbohydrater
Sukker, stivelse og kostfiber er de ulike typene karbohydrater. Sukker og stivelse kalles raske karbohydrater, fordi de gir en rask blodsukkerstigning og hurtig energipåfyll som ikke varer særlig lenge. Mat som loff, hvit ris, lys pasta, boller, godteri, kaker og kjeks inneholder mye raske karbohydrater.
Kostfiber kalles langsomme karbohydrater, fordi de forsinker fordøyelsen og opptaket av sukker og stivelse. Slik får kroppen en lavere og roligere blodsukkerstigning. I grovbrød, havregryn, byggryn, grønnsaker, frukt, bønner og linser er stivelse og/eller sukker pakket sammen med fiber, som gir oss langvarig energipåfyll.
Sukker og stivelse gir kroppen energi, mens kostfiber bidrar til mer stabilt blodsukker, er bra for fordøyelsen og kan virke kolesterolsenkende.
Variert er best
Så det å være bevisst på hvilke type karbohydrater du spiser, er en god idé.
- Nøkkelen til en sunn kropp er ikke å kutte ut karbohydrater, men å variere. Kroppen vår trenger både raske og langsomme karbohydrater, men vi bør spise mest av matvarer som er rike på de langsomme og grove karbohydratene, understreker By.
Ikke unngå karbohydratrike matvarer, for i tillegg til å gi oss energi og kostfiber, er de er viktige kilder til flere andre nødvendige næringsstoffer. For eksempel får vi proteiner, flere B-vitaminer og jern fra grove brød og kornvarer. Og grønnsaker, frukt og bær bidrar med vitamin A, C og E, folat og kalium.
- I tillegg så er et kosthold med mye grovt og grønt knyttet til sunn kroppsvekt og redusert risiko for flere sykdommer, avslutter By.
Nøkkelord
Kontakter
Cathrine UdeKommunikasjonsrådgiver
Tel:93802707cathrine.ude@matprat.noLisa EkliSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:97071127lisa.ekli@matprat.noMarthe BogerudKommunikasjonssjefMatPrat
Tel:99692129marthe.bogerud@matprat.noPål Henrik KristiansenSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+4793649264pal.henrik.kristiansen@matprat.noBilder

Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom