Biff i helgen: Slik griller du den perfekte biffen

Tre enkle steg for å lykkes med grillingen:
– Bruker du en liten grill vil jeg anbefale å temperere kjøttet før du griller, for å unngå at temperaturen på grillen senkes, og at steketiden forlenges, sier Anette Hansen, matfaglig ansvarlig i MatPrat.
For å få ekstra smak på kjøttet, er salt og pepper å foretrekke, eller å smaksette den med en rub eller en god marinade.
– En rub er en krydderblanding bestående av ulike krydder, og som kjøttet skal gnis inn med. Skal du lage en god marinade, er huskereglen vår «K.O.S» et godt utgangspunkt. K for krydder, O for olje og S for syre, fortsetter hun.
- Tørk av biffene med litt kjøkkenpapir. Pensle med litt olje, og krydre med salt og pepper, eventuelt annet ønsket krydder.
- Grill biffene på direkte varme til kjøttsaft pipler ut på oversiden. Snu dem og vent til det pipler igjen. Nå har du medium grillet biff. Legg biffene over på indirekte varme, altså bort fra varmekilden, slik at de kan hvile noen minutter før servering.
- Hvis du vil pensle biffene med grillsaus/glaze bør du først sørge for at biffene får en fin grillskorpe. Mange grillsauser inneholder mye sukker som vil svi seg ved grilling på høy varme.
Tips: Ved grilling på direkte varme grilles maten rett over varmekilden. Ved grilling på indirekte varme ligger maten under lokk litt vekk fra varmekilden, i "den kalde sonen".
Steketid for biff som er ca. 2 cm tykk:
- Lite stekt biff (55 °C): Stek biffen 1 minutt på hver side.
- Medium stekt biff (60 °C): Stek biffen på sterk varme til kjøttsaften pipler ut på oversiden, snu biffen og stek til det pipler på den andre siden.
- Gjennomstekt biff (70 °C): Stek biffen 1 minutt på hver side ved sterk varme, etterstekes ca. 4 minutter på hver side over svak varme. Det er viktig å snu biffen ofte.
Nøkkelord
Bilder
Om Matprat
Matprat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom Matprat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. Matprat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.
Følg pressemeldinger fra Matprat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Matprat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Matprat
Slik lykkes du med biffen – og grillen23.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
En god grillopplevelse starter lenge før du legger kjøttet på risten
Vårrengjøring i fryseren: Hvor lenge holder maten?7.4.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Når var sist gang du kikket inn i fryseren? Og har du mat som har ligget så lenge at den husker din første skoledag? Da er det på tide med en vårrengjøring, mener Matprat-kokken Anette Fjelleng Hansen, som forteller deg hvordan du oppbevarer maten og hvor lenge den holder seg i fryseren for best mulig resultat.
Matprat inngår brødsamarbeid – skal inspirere forbrukerne30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemelding
Matprat har inngått et samarbeid med aktører i brød- og bakeribransjen* for å minne forbrukere på hvor anvendelig, smakfullt og næringsrikt brød er. Første steget for å få til nettopp dette, er en sandwich-kampanje.
Kalkun fortsatt på topp27.12.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
En av tre oppgir at de skal spise kalkun på nyttårsaften i år. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, utført av Opinion. Nesten like mange vet ikke hva nyttårsmenyen blir ennå.
24 nye lyspunkter for norsk matproduksjon i 202418.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
2024 har for alvor vist oss at norsk matproduksjon må styrkes for å gjøre Norge mindre sårbar i en tid preget av ekstremvær, geopolitisk usikkerhet og naturtap. MatPrat har samlet 24 lyspunkter fra året som viser at norsk matproduksjon tar viktige steg mot å bli mer bærekraftig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom