Fire nye muligheter for framtidas heimevern
Hvordan skal framtidas heimevern se ut?
– Det handler ikke om antall soldater. Det handler om å være forberedt på nye typer trusler, sier Espen Berg-Knutsen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
Han har ledet forskningsprosjektet «Heimevernet mot 2030». Forskerne har sett på alle sider ved Heimevernet. Nå presenterer de funnene sine for Forsvaret og politikerne i kortform, i FFIs magasin Viten.
Fire ambisjonsnivåer
Heimevernet, som fyller 75 år i år, teller om lag 40 000 soldater. Morgendagens heimevern trenger likevel ikke å se akkurat slik ut.
De fire ulike ambisjonsnivåene vil gi ulik kostnad og antall soldater. Forskerne presenterer alternativet «overvåkning og respons». Det er beregnet å gir 28 500 soldater og et driftsnivå på 1,4 milliarder årlig. Dette er lavere enn dagens heimevern. De to neste nivåene «sikring og innsats» og «samtidig innsats» omfatter henholdsvis 41 000 og 58 000 soldater, med et driftsnivå beregnet til 1,9 og 2,2 milliarder. I det fjerde og høyeste nivået «slagkraftig sikring og innsats» er det over 63 000 soldater, og et driftsnivå på 2,4 milliarder.
Ikke bare militært
Et viktig poeng for forskerne er at morgendagens trusler kommer på toppen av de militære oppgavene som Heimevernet allerede er satt til.
– Det er ikke det tradisjonelle militære angrepet som bekymrer mest. Det er heller bruk av irregulære virkemidler, i gråsonen mellom krig og fred. Eksempler er påvirkningsoperasjoner i forbindelse med valg, cyberangrep mot offentlige institusjoner, økonomisk posisjonering i kritiske samfunnssektorer, spionasje og sabotasje mot norske interesser. Hvem som står bak, og hva som er målet, er ofte skjult.
Nå er det opp til politikerne å vurdere FFIs alternativer for Heimevernet, sier Espen Berg-Knutsen.
– Det er de som skal velge ambisjonsnivå. Vi mener likevel det er på tide å gjøre beslutningen til noe mer enn bare et tall.
Mer informasjon:
- Tirsdag 28. september har vi et arrangement (fysisk og digitalt) hvor vi presenterer Viten-rapporten. Les mer og se streaming.
- Les utvidet omtale på ffi.no
- Last ned Viten: Framtidas heimevern
- Kronikken Bør Heimevernet få nye oppgaver?
Nøkkelord
Kontakter
Spørsmål?
Spørsmål om prosjektet og Viten-utgaven kan rettes til sjefsforsker Steinar Gulichsen, telefon 911 00 064, epost steinar.gulichsen@ffi.no
Du kan også kontakte Kommunikasjonsenheten ved FFI:
Vakttelefon kontortid: 63 80 71 30
Vakttelefon utenom kontortid: 993 87 130
Epost: info@ffi.no
Bilder
Lenker
Om Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
FFI driver anvendt forskning og utvikling for at Norge skal ha et effektivt og relevant forsvar, et sikkert samfunn og en konkurransedyktig forsvarsindustri.
Vi gjør kunnskap og ideer til et effektivt forsvar.
Følg pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Hva kan Forsvaret lære av krigen i Ukraina?20.9.2024 15:39:17 CEST | Presseinvitasjon
I høst vil Russlands krig mot Ukraina ha vart i 1000 dager. Hvilke slutninger kan vi gjøre om strategi, operasjoner, materiell, ledelseog logistikk i moderne kriger, basert på erfaringene fra Ukraina? Det er tema for FFI-frokost 24. september.
FFI-frokost: Forsvarets materiellinvesteringer - når vi målene?7.5.2024 11:48:46 CEST | Presseinvitasjon
Onsdag 8. mai inviterer vi til FFI-frokost i Deichman Bjørvika - og digitalt - for å snakke om materiellinvesteringer. Forsvarssektorens evne til å løse morgendagens oppgaver avhenger av dagens evne til å investere i de rette prosjektene og at prosjektene gjennomføres på en effektiv måte.
FFI-frokost: Forsvarets digitale grunnmur11.3.2024 06:00:00 CET | Presseinvitasjon
Tirsdag 12. mars inviterer Forsvarets forskningsinstitutt til frokostmøte om Forsvarets digitale grunnmur. Delta fysisk i Deichmansalen eller følg arrangementet digitalt.
Slik kan forsvaret av Norge styrkes13.2.2024 07:08:11 CET | Pressemelding
En analyse fra Forsvarets forskningsinstitutt peker på vesentlige mangler som må utbedres i det norske Forsvaret. I dag legges Forsvarsanalysen 2024 fram i Deichmansalen i Oslo.
Framleggelse av Forsvarsanalysen 20249.2.2024 08:14:36 CET | Presseinvitasjon
FFI overrekker årets forsvarsanalyse til forsvarssjef Eirik Kristoffersen tirsdag 13. februar. I årets analyse legger forskerne vekt på forhold som kan påvirke den kommende langtidsplanen for Forsvaret.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom