Kongen til Kautokeino

– Lappekodisillen er et viktig dokument og kalles av mange for "samenes Magna Carta". Dokumentet har fram til nå blitt oppbevart i Arkivverkets magasiner i Oslo, men nå ønsker vi å flytte dette viktige og symboltunge dokumentet "hjem" til Samisk arkiv i Kautokeino, sier riksarkivar Inga Bolstad. – Jeg er svært glad for at kongen vil delta under denne seremonien. Jeg er også glad for at kultur- og likestillingsministeren foretar en symbolsk overrekkelse til sametingspresidenten, som tar imot på vegne av samene. Dokumentet vil deretter oppbevares hos Samisk arkiv i Kautokeino.
Lappekodisillen er et tillegg til Grensetraktaten av 1751, inngått mellom Danmark-Norge og Sverige. Her ble det slått fast hvordan Norge og Sverige skulle fordele det samiskbosatte området mellom seg. Denne særskilte delen av traktaten verner om samiske rettigheter og fastsetter statenes plikter.
Loven har bestemmelser om statsborgerskap, skattlegging og reindriftssamers rett til å føre reinsdyr over grensen, og er en juridisk aksept av samiske rettigheter. Lappekodisillen er fremdeles et sentralt dokument i diskusjonen om samenes rettigheter.
Du finner samisk versjon av pressemeldingen som vedlegg.
Kontaktperson presse:
Statsforvalteren i Troms og Finnmark:
Kommunikasjonssjef Kristine Østvold, e-post: fmtrkro@statsforvalteren.no
Arkivverket/Samisk arkiv: Fungerende leder Samisk arkiv Stian Norli, e-post: stno@arkivverket.no.
Presse som ønsker å dekke overføringen av Lappekodisillen, må søke akkreditering. Dette skjer elektronisk til Statsforvalteren i Troms og Finnmark ved kommunikasjonssjef Kristine Østvold, e-post: fmtrkro@statsforvalteren.no innen klokka 12.00 7. oktober 2021. Akkreditering krever gyldig pressekort, og kopi må følge søknaden. På grunn av koronapandemien og smittevernhensyn kan vi bli nødt til å begrense pressens tilstedeværelse. Vi ber om forståelse for dette.
Nøkkelord
Bilder

Dokumenter
Om Arkivverket
Arkivverkets samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv dokumentasjonsforvaltning og å sikre, bevare og tilgjengeliggjøre et bredt og allsidig utvalg av samfunnets arkiver. Som øverste arkivmyndighet har Arkivverket ansvar for faglige standarder og retningslinjer, tilsyn og veiledning med offentlig arkivarbeid. Arkivverket skal iverksette overordnet nasjonal politikk på arkivfeltet, og bidra til utvikling og styrking av arkivsektoren. Som bevaringsinstitusjon har Arkivverket ansvar for langtidslagring, tilgjengeliggjøring og formidling av statlige arkiver og prioriterte private arkiv.
Følg pressemeldinger fra Arkivverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arkivverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arkivverket
Kartotek over 50 000 norske krigsflyktninger til Sverige publisert8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
I vårslippene publiserer Arkivverket viktige dokumenter fra 2. verdenskrig på Digitalarkivet. I år handler det om de som flyktet til Sverige.
Styrker samarbeidet om tros- og misjonsarkiv7.5.2025 14:27:16 CEST | Pressemelding
Ny avtale mellom Arkivverket og Misjons- og diakoniarkivet ved VID.
Fotoalbumet til norsk gullgravar publisert på nett5.5.2025 10:21:35 CEST | Pressemelding
I samband med Migrasjonsåret gjer Arkivverket norsk gullgravarhistorie tilgjengeleg for alle, når fotoalbumet etter Martin Wølstad er publisert på Digitalarkivet.
Nå kan du søke i Finnemanntallet for 168630.4.2025 12:38:43 CEST | Pressemelding
I forbindelse med Migrasjonsåret gjør Arkivverket en viktig kilde til innvandringshistorie lettere tilgjengelig.
Migrasjonsåret 2025: Søk i passasjerlister for White Star Line23.1.2025 10:08:20 CET | Pressemelding
Nå kan du søke i passasjerlistene til White Star Line på Digitalarkivet, som en del av Arkivverkets markering av Migrasjonsåret.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom