Humana omsorg og assistanse

En økende tendens til at barn selger seksualiserte bilder og videoer av seg selv

Del
Mer enn én av ti ungdommer har delt et nakenbilde, og Medietilsynets undersøkelse fra 2020 viser at om lag 1,5 % av ungdom i alderen 13–18 år har fått betalt for å sende nakenbilde-selfie. - De unge trenger kunnskap om hva som skjer og vi voksne på å gi dem verktøy for å håndtere det, sier Tone Gulsvik, politioverbetjent i Kripos som jobber med forebygging av seksuelle overgrep på internett.

I kveld sender Humana innsikt høstens viktigste webinar for alle som er opptatt av dialog med ungdom – om nettopp problematikken rundt egenproduserte seksualiserte bilder og filmer. Webinarkurset er gratis og både Kripos, RVTS og Humanas barnevernspedagoger er til stede for å svare på spørsmål.

Overgrepsmateriale
I 2020 fikk Kripos inn markant flere saker som omhandlet barn som solgte seksuelle bilder av seg selv. Under arbeidet med rapporten om fenomenet innså Kripos at dette var av bredere interesse en kun internt hos politiet.

- Alle fremstillinger som seksualiserer barn under 18 år er per definisjon overgrepsmateriale, forteller Thomas Blyverket, politioverbetjent ved Nasjonal Cyberkrimsenter, seksjon for internettrelaterte overgrep.

Ved å bruke begrepet overgrepsmateriale fremfor nakenbilder ønsker politiet å få frem det straffbare ved å kjøpe og være i besittelse av slike bilder. Bildene kan være nakenbilder, barn som masturberer eller barn som har sex med andre barn.

Kommer i kontakt gjennom sosiale medier
Gjerningspersonen (den som kjøper) kommer i kontakt med fornærmede gjennom Snapchat, Tinder, Badoo og Yubo.

Blyverket forteller at man kan skille mellom fornærmede som overlagt har hatt intensjon om å selge slike bilder gjennom nevnte plattformer, og en annen gruppe som blir forledet og manipulert til å gjøre det. Mange av dem er i sårbare livssituasjoner og ofte er det også under barnevernets omsorg.

Gjerningspersonene er hovedsakelig gutter og menn, både over og under lavalderen. Mange av dem har kriminell bakgrunn.

Politiet bekymret for eskalering
- Politiets største bekymring knyttet til salg av nakenbilder er muligheten for at situasjonen eskalerer, sier Blyverket.

- Bilder kan komme på avveie og kommunikasjon med gjerningsmann kan gjennom manipulasjon eskalere til personlige møter og fysiske overgrep. Stadig mer av politiets beslaglagte materiale er egenprodusert materiale. Konsekvensene av slike handlinger kan på sikt føre til store psykiske belastninger for barna.

Halvparten av de unge har blitt bedt om å dele et nakenbilde
Tone Gulsvik, politioverbetjent i Kripos jobber med forebygging av seksuelle overgrep på internett. Hun forteller om saker der en overgrepsmann hadde over 400 offer, og at gjerningsmennene sjelden forholder seg bare et barn av gangen.

Medietilsynets rapport fra i fjor viste ikke bare at 12 prosent har delt et nakenbilde, men at halvparten av de spurte har blitt oppfordret til å dele et nakenbilde.

Når fenomenet er så utbredt og risikoen for eskalering er så tilstedeværende er vi nødt til å jobbe med forebygging.

-De unge trenger kunnskap om hva som skjer og vi voksne verktøy for å håndtere det, sier hun.

Vil du vite mer?
Tirsdag 24. august sender Humana innsikt høstens viktigste webinar for alle som er opptatt av dialog med ungdom. Webinarkurset er gratis og både Kripos, RVTS og Humanas barnevernspedagoger er til stede for å svare på spørsmål.

I økende grad tar barn seksuelle bilder av seg selv i bytte mot penger eller produkter. Hvordan kan vi voksne oppdage at det skjer? Hvordan kan vi snakke med dem om det? Og hvor finnes det hjelp å få når situasjonen har blitt uhåndterlig?

Thomas Blyverket fra Kripos presenterer funn fra rapporten "Barn som selger egenprodusert overgrepsmateriale".

Tone Gulsvik fra Kripos snakker om politiets forebyggende arbeid.

Ungdommen deler sitt perspektiv på deling av nakenbilder og kommunikasjon om temaet.

Vi snakker med Ulla Bjørndal fra RVTS (tidligere Pro-senteret) om hvordan vi kan og bør snakke med ungdom om seksualitet og (salg av) nakenbilder.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Humana omsorg og assistanse

Humana omsorg og assistanse
Humana omsorg og assistanse
Kilengaten 1
3117 Tønsberg

909 46 000https://www.humananorge.no/

Humana innsikt er Humana omsorg og assistanse sitt konsept for kompetansedeling og kompetanseheving innen helse, omsorg og assistanse.

Vi inviterer til gratis fagdager, seminarer, webinarer og andre arrangementer. I tillegg lager vi vår egen podkast, som du finner på alle podkastplattformer, bare søk etter Humana innsikt.

Hvis du har innspill til tematikk eller fagområder du ønsker at vi tar for oss i f.eks. et webinar eller i en podkastepisode, er vi kjempeglade for innspill!

Alle som deltar i webinaret kan stille på intervju med pressen på kort varsel.

Følg pressemeldinger fra Humana omsorg og assistanse

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Humana omsorg og assistanse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Humana omsorg og assistanse

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye