Narvesen og 7-Eleven investerer stort i dyrevelferd tross tøffe koronatider

Korona har brakt med seg tøffe tider for Narvesen, Northland, YX/7-Eleven og 7-eleven som har blitt tvunget til å stenge mange av sine butikker i lengre perioder. På tross av dette har kjedene besluttet å fjerne den såkalte turbokyllingen fra alle sine butikker.
Til sammen driver kjedene mer enn 420 salgssteder, og beslutningen vil påvirke mer enn 200 000 kyllinger, år etter år.
Kjedene har tilegnet seg den internasjonale dyrevelferd-standarden European Chicken Commitment (ECC). Der er hovedkriteriene at kyllingene skal vokse saktere og ha mer plass. Rema 1000 og Joe & The Juice har tidligere også tilegnet seg standarden.
– Vi har et ansvar ikke bare overfor våre kunder, men også dyrene. I Reitan er bærekraft og kvalitet en sentral del av virksomheten, som vi tar dønn seriøst. Ved å ta et sterkt grep for kyllingvelferden, håper vi å være med å inspirere andre bedrifter til å gjøre det samme. Vi håper at vi sammen kan heve velferden til alle norske kyllinger, forteller Kenneth C. Olsen, Administrerende Direktør i Reitan Convenience Norway.
Planen til RCN er å innfase ECC-kylling i bagetter med rent kyllingkjøtt i løpet av 2021. Tidlig neste år vil rundt 70% av produkter som inneholder kylling være i tråd med ECC-standarden. De resterende produktene blir faset over så raskt det lar seg gjøre fram til i 2025.
Turbokylling, det nye buregg
For få år siden sto bedrifter nærmest i kø for å droppe buregg. At kjedene dropper turbokylling er et tegn på at det skjer store forandringer i matbransjen, mener dyrevernorganisasjonen Anima. I dag begynner flere og flere å sette spørsmålstegn ved den hurtigvoksende kyllingen.
– Vis en forbruker et bilde av et fjøs fylt med turbokyllinger, vil de fleste sitte igjen med en ekkel følelse. Akkurat som høns ikke hører hjemme i trange bur, så vil en turbokylling aldri kunne trives godt med turbovekst. Narvesen, Northland, YX/7-Eleven og 7-eleven viser vei for en hel bransje, sier Niklas Fjeldberg, kampanjeleder hos Anima.
Og han fortsetter: – Det krever mot å gå først, og med en slik ambisiøs plan gjør de en betydelig forskjell for dyrene. Det fortjener stor ros.
Den hurtigvoksende kyllingtypen Ross 308 står i dag for over 7 av 10 norske kyllinger, og har i mange år vært ryggraden til industriell kyllingproduksjon. Det fordi den vokser fra 50 gram til over 2 kilo på 35 dager - derav begrepet turbokylling. Dette medfører betydelig velferdsproblemer som gangvansker, pusteproblemer, organsvikt og nedsatt immunforsvar.
Nøkkelord
Kontakter
Marit Sælid JohannessenKommunikasjonsdirektørReitan Convenience Norway
Tel:950 43 188marit.salid.johannessen@reitanconvenience.noNiklas FjeldbergKampanjelederAnima
Tel:466 72 688niklas@stoppdyremishandling.noBilder

Lenker
Om Anima - Stopp dyremishandling

Postboks 1073 Sentrum
0104 Oslo
92 98 77 65https://stoppdyremishandling.no
Anima er en dyrevernforening som i 2000 ble grunnlagt i Danmark, og som kom til Norge i 2017. Internasjonalt er organisasjonen kjent som Anima International, og opererer i 10 land. Anima jobber for at dyr skal bli respektert, ikke misbrukt. Om det er kjæledyr, husdyr, pelsdyr, forsøksdyr eller dyr i underholdning.
Anima griper inn der det er behov og jobber målrettet for å oppnå konkrete resultater for dyrene. Organisasjonen fokuserer på å påvirke både politikere, bedrifter og forbrukere. Animas viktigste oppgave er å være en stemme for dyrene, da de ikke kan snakke for seg selv.
Følg pressemeldinger fra Anima - Stopp dyremishandling
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Anima - Stopp dyremishandling på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Anima - Stopp dyremishandling
Rekordsum: 7 millioner til kampanje mot McDonald’s3.4.2025 17:00:00 CEST | Pressemelding
I dag utgir Anima en ny rapport som viser at både produsenter og dagligvarekjedene er enige: Turbokylling skal fases ut. Imens dagligvareaktørene går stødig i den riktige retningen er det en bedrift i Norge som ikke har et problem med å selge den kontroversielle kyllingen: McDonald’s. En ny landsdekkende kampanje vil ta opp kampen mot fastfood-giganten.
Dyrevenner henger falske plakater i over 200 Coop-butikker29.4.2024 06:17:00 CEST | Pressemelding
I over 200 Coop-butikker over hele vårt langstrakte land har frivillige i dyrevernorganisasjonen Anima hengt opp falske nyhetsplakater de siste dagene. På satirisk vis gjør plakatene kundene oppmerksomme på at Coop ikke har lagt planer om å utfase turbokylling, til tross for at over syv av ti Coop-medlemmer vil dette.
Medlemsdemokratiet erklæres “dødt" under satirisk protest ved Sentrumsløpet24.4.2024 15:19:39 CEST | Presseinvitasjon
Mens tusenvis av løpere setter av gårde i Sentrumsløpet, vil dyrevelferdsorganisasjonen Anima avholde en satirisk pressekonferanse et steinkast unna. En demonstrant, utkledd som Coops administrerende direktør Philipp Engedal, vil dramatisk erklære medlemsdemokratiet for "dødt", som en del av en større protest mot Coops bruk av turbokylling.
– Coop selger turbokylling mot medlemmenes ønske22.4.2024 06:11:00 CEST | Pressemelding
Dyrevernorganisasjonen Anima mener Coop-ledelsen må lytte til medlemmene og fjerne turbokylling fra butikkhyllene akkurat som Rema 1000 har gjort siden 2018.
Ny avsløring: Nyklekte turbokyllinger klemmes ihjel og spiser hverandre5.12.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
Nye skjulte opptak fra svensk klekkeri avslører kannibalisme, knuste kyllinger og fugler som lider i lengre tid. I år ble 345.600 egg fra samme klekkeri importert til Norge, turbokyllinger som har endt opp hos norske forbrukere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom