Anima - Stopp dyremishandling

– Coop selger turbokylling mot medlemmenes ønske

Del

Dyrevernorganisasjonen Anima mener Coop-ledelsen må lytte til medlemmene og fjerne turbokylling fra butikkhyllene akkurat som Rema 1000 har gjort siden 2018.

Programleder Gisle A. Gjevestad Agledahl som holder et bilde av en turbokylling.
Programleder Gisle A. Gjevestad Agledahl som holder et bilde av en turbokylling. Foto: Anima

Over 7 av 10 Coop-medlemmer ønsker at Coop skal slutte å selge kylling av typen Ross 308, også kjent som turbokylling, viser en meningsundersøkelse YouGov har utført på vegne av dyrevernorganisasjonen Anima.

– Turbokyllingen er avlet til å vokse fra 50 gram til over 2 kilo på kun fem uker. Den ekstreme avlen gjør at kyllingene har problemer med å gå, får et svekket immunforsvar, sviskader på beina og hjertesvikt. Coop-medlemmer er opptatt av dyrevelferd og ønsker ikke å betale for dårlig dyrevelferd, sier Niklas Fjeldberg, kampanjeleder i Anima.

Flere av Norges største bedrifter, som Rema 1000, Oda, Strawberry Hotels og Scandic Hotels, har allerede startet eller helt faset ut Ross 308, og innført den internasjonale dyrevelferdstandarden European Chicken Commitment (ECC).

– ECC sikrer blant annet at kyllingene vokser saktere og har mer plass, som er helt avgjørende for dyrevelferden. Ved å ikke droppe turbokylling gambler Coop-ledelsen med bedriftens gode rykte, og er i ferd med å sette fyr på medlemsdemokratiet. Hvis dagligvareaktøren ville, kunne de satt en tidsfrist for utfasing allerede i dag, men velger heller å spare et par ekstra kroner på bekostning av dyrene, sier Fjeldberg.

Undersøkelsen viser også at over ni av ti Coop-medlemmer mener dyrevelferd er viktig og at over halvparten av medlemmene er villige til å droppe å handle hos Coop om aktøren ikke tar nok ansvar for dyrevelferden.

– Hvilken annen bedrift ville fortsatt med noe som gjorde at over halvparten av kundene sa de ville vurdere å droppe å handle hos deg? Coop skal i teorien være et medlemsdemokrati der medlemmene skal være med å bestemme, med motto som “Eier du litt, bestemmer du litt”. Men i denne saken overser Coop-ledelsen medlemmenes tydelige krav, og viser at medlemmene taler for døve ører, forteller Fjeldberg.

Faktaboks, Coop-medlemmers holdninger*:

  • Over ni av ti synes dyrevelferd er viktig
  • Over ni av ti mener dagligvarekjedene har et ansvar for dyrevelferden i produktene de selger
  • Nesten syv av ti synes det er vanskelig å vite om det de kjøper er turbokylling eller ikke hos Coop
  • Over syv av ti mener Coop bør slutte å selge turbokylling
  • Over halvparten er villige til å droppe å handle hos Coop om de ikke tar nok ansvar for dyrevelferden

* Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 19. til 26.01.2024 gjennomført til sammen 1010 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18-60+ år.

Nøkkelord

Kontakter

Om Anima

Anima er en dyrevernforening ble grunnlagt i Norge i 2017, men kommer opprinnelig fra Danmark der organisasjonen startet opp i 2000. Internasjonalt er organisasjonen kjent som Anima International, og opererer i seks land. Anima jobber for at dyr skal bli respektert, ikke misbrukt. Om det er kjæledyr, husdyr, pelsdyr, forsøksdyr eller dyr i underholdning.

Anima griper inn der det er behov og jobber målrettet for å oppnå konkrete resultater for dyrene. Organisasjonen fokuserer på å påvirke både politikere, bedrifter og forbrukere. Animas viktigste oppgave er å være en stemme for dyrene, da de ikke kan snakke for seg selv.

Følg pressemeldinger fra Anima - Stopp dyremishandling

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Anima - Stopp dyremishandling på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Anima - Stopp dyremishandling

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye