Østfold Energi

Østfold Energi med ny vannkraftutbygging

Del
Østfold Energi videreutvikler vannkraften i Lærdal og skal nå ta i bruk elva Mørkedøla.
Mørkedøla i Lærdal
Mørkedøla i Lærdal

Mørkedøla pumpe vil løfte vann opp til kraftprodusentens magasiner i Lærdal. Utbyggingen vil gi en nettoproduksjon på 37 GWh i året, noe som tilsvarer strømforbruket til cirka 1900 husstander.

-Dette er en utvidelse av eksisterende anlegg hvor vi fanger opp vann som vi ikke får utnyttet i dag, sier Oddmund Kroken, administrerende direktør i Østfold Energi.  

Lønnsomhet med nytt skatt
Prosjektet har vært oppe til vurdering i flere år, men har til nå ikke vært lønnsomt, blant annet på grunn av en høy vannkraftbeskatning.
 
Fra nyttår ble den såkalte grunnrenteskatten endret, og det nye skatteregimet gir dermed et viktig insentiv for kraftprodusenter til å foreta investeringer for å øke vannkraftproduksjonen. 

- Det er et lite, men viktig, bidrag til mer fornybar produksjon, som vi kommer til å trenge mye mer av i årene fremover. Mørkedøla er et godt eksempel på at de nye skattereglene bidrar til at nye vannkraftprosjekter kan realiseres, sier Kroken.

I gang med byggingen
Byggingen av pumpestasjonen har en kostnadsramme på 180 millioner kroner og flere lokale entreprenører er involvert i utbyggingen.

-Vi er i gang med å etablere en tilkomstvei nå, før sprengning av tunnel starter i oktober, sier kraftverkssjef Magne Netland.

Gjennom konsesjonssøknsadsprosessen har det blitt kartlagt flere miljøforhold, blant annet påvirkning på laks- og ørretbestanden. Det vil også innføres minstevannføring i elva.

Prosjektet er planlagt ferdigstilt sommeren 2023.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mørkedøla i Lærdal
Mørkedøla i Lærdal
Last ned bilde
Oddmund Kroken, adm.dir Østfold Energi
Oddmund Kroken, adm.dir Østfold Energi
Last ned bilde

Om Østfold Energi

Østfold Energi
Østfold Energi
Kalnesveien 5
1712 Grålum

69 11 25 00https://www.ostfoldenergi.no/

Østfold Energi produserer og utvikler fornybar energi fra vann, vind, fjernvarme og sol. Selskapet er eid av kommunene i Østfold og Viken fylkeskommune. Det meste av produksjonen kommer fra vannkraftverk på Vestlandet, i Nord- Norge og Østfold.

Selskapet har vært med på å bygge opp sterke prosjektutviklingsmiljøer innen vind og småskala vannkraft, og driver i dag med forretningsutvikling på flere områder. Målet er å skape mer fornybar energi til en verden som trenger det, og gi langsiktig verdi til eierne og lokalsamfunnene selskapet er engasjert i

Følg pressemeldinger fra Østfold Energi

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Østfold Energi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Østfold Energi

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye