Nye trønderske matspesialiteter

- Trøndelag er det fylket med flest produkter med Spesialitetsmerket. Og det ser ut som dere skal holde den posisjonen en stund fremover. Bare produkter i det øverste siktet i sin kategori får tildelt Spesialitet og her er altså Trøndelag i best i klassen, sa administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist, under åpningen av Trøndersk Matfestival.
De fire som fikk tildelt Spesialitet er:
Gullimunn AS
Gullimunn AS består av et knippe trønderske gårder som dyrker, maler og selger økologisk korn av gamle kornsorter. Disse kornsortene formidles til bakere, kokker og forbrukere på en unik måte og er helt tetsjiktet innenfor å bygge kunnskap og sikre et mangfold innen norsk kornproduksjon. Gullimunns kornsorter kan fremvise et smaksmangfold i særklasse og er innovative innen sin kategori.
Surpomp fra Attåtnæring
Surpomp er et økologisk snacksprodukt og er fremstilt av surdeig laget av urkorn. Surdeigen tørkes før den friteres og krydres og har en kompleks duft av malt og korn med friskt, syrlig anslag. Surpomp er et innovativt og spennende produkt som tilfører noe helt nytt til snackskategorien.
Himmelsk Blå fra Gangstad Gårdsysteri
Himmelsk Blå er en myk om mild blåmuggost som produseres av Gangstad med fersk kumelk. Osten har et særs pent utseende og en innbydende duft og konsistensen er kremete og myk, med en mild og godt balansert smak av blåmugg. Himmelsk Blå er en ost i ypperste særklasse.
Knekks fra Rørosbaker´n AS
Knekks er en takkestekt norsk kjeks som retter seg inn mellom knekkebrød og kjeks. Mesken etter Bayer-bryggingen fra Røros Bryggeri utgjør en sentral del råvarene og alle råvarene eltes sammen med mesken, kjevles ut og stekes på takke. Knekks har en duft av malt og korn, en sprø konsistens og fin tykkelse.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Les mer om fagjuryen eller om Spesialitet
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noMads OpsahlSenior kommunikasjonsrådgiverKvalitetssystemet i landbruket og Inn på tunet
Mads jobber med kommunikasjon knyttet til KSL og Inn på tunet.
Bilder





Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Nyt Norge på norske juletrær4.12.2023 21:06:15 CET | Pressemelding
- Skal du ha en ekte norsk jul, må du ha norsk juletre. Og med Nyt Norge-merket blir det enda enklere når du skal kjøpe juletre, sier landbruks- og matminister Geir Pollestad.
Rørosmeieriet sikter mot eliteserien med Røros Smør™ og Røros Rømme™23.11.2023 16:10:49 CET | Pressemelding
- Vi er stolte av å kunngjøre at vi i dag starter arbeidet med å søke om Beskyttet betegnelse for Røros Smør og Røros Rømme. Slik sikrer vi Røros sin matarv for fremtidige generasjoner. Det handler om respekt for fortiden og forpliktelse til fremtiden, sa Trond Vilhelm Lund, Meieribestyrer i Rørosmeieriet på Røros i dag.
Hedersdryss over brobygger i kjøttbransjen20.11.2023 11:09:36 CET | Pressemelding
Stiftelsen Norsk Mats hederspris går til avtroppende administrerende direktør i Animalia, Tor Arne Ruud. - En brobygger mellom alle kjøttslag og en brobygger i hele kjøttbransjen, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sunqvist.
Norges mest kjente merkeordning utvides med norsk vilt17.11.2023 11:22:55 CET | Pressemelding
Vi er utrolig stolte over at Nyt Norge fortsatt er den meste kjente merkeordningen for mat når vi spør norske forbrukere. For første gang vil ordningen også omfatte norsk vilt – et naturprodukt i ordets rette forstand, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under NM i kjøttprodukter.
Lokalmat- og drikke: Salgsverdi opp og volum ned i dagligvare7.11.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Det omsettes lokalmat- og drikke for nesten 12 mrd. per år i Norge. «I en tid hvor alle har blitt mer prisbevisste, er det gledelig å se at det fremdeles selges lokalmat og drikke for nesten 12 milliarder i Norge. Det viser en klar betalingsvillighet for norsk lokalmat- og drikke», sier landbruks- og matminister Geir Pollestad.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom