Universitetet i Oslo

UiO med egen podkastserie om 22. juli

Del
Det er ti år siden terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya. Universitetet i Oslo har laget en podkastserie i åtte deler, om blant annet ettervirkninger, trusselen i dag, radikalisering og hvordan undervise barn og unge om temaet. Det er også utviklet ressurssider om 22. juli, fordelt på seks temaer.

Podkastserien «10. år etter 22 juli» er delt inn i følgende episoder, hver på om lag 30 minutter:

«Demokratifortellingen utfordres», med Anders Ravik Jupskås, forsker og nestleder for Senter for ekstremismeforskning (C-REX) og Anne Talsnes, formidlingsansvarlig på 22. juli-senteret.

«Økt hets mot politikere hemmer rekrutteringen», med varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam og Tore Bjørgo, professor og leder for C- REX.

«Prøver å fange opp potensielle soloterrorister», med Siv Sørensen fra PST og Jacob Aasland Ravndal fra C-REX.

«Behandling av traumene krever lang oppfølging», med professor Grete Dyb, som er psykiater og står bak en studie som har fulgt de overlevende tett etter terroren.

«Trenger vi et nytt oppgjør med terroren som rammet Norge?», med professor, kriminolog og rettssosiolog Kristin Bergtora Sandvik og professor og sosiolog Cathrine Holst.

«Høyreekstremt tankegods lett tilgjengelig på nett døgnet rundt», med antropolog og forsker Cathrine Thorleifsson (C-REX) og Harald Klungtveit, redaktør for Filter Nyheter.

«Hvilket spillerom har høyreekstreme holdninger i norske medier?», med Anna Grøndahl Larsen, som har forsket på hvor og hvordan høyreekstreme aktører kommer til orde i norske nyhetsmedier, og Trine Eilertsen, sjefredaktør i Aftenposten.

«Hvordan undervise barn og ungdom om temaet», med universitetslektor Silje Førland Erdal, som forsker og underviser på 22. juli-terroren, og Lars Gudmundsson, formidlingsansvarlig ved Læringssenteret på Utøya.

Serien er en del av UiOs forskerbaserte podkast «Universitetsplassen».

Ressursside

C-REX har utviklet en ressursside med forskning på 22. juli. Siden er delt inn i undertemaene «Vold og terrorisme», «Anti-islam», «Nettradikalisering», «Minnepolitikk», «Høyreekstremisme i Norge» og «Trusler mot politikere».

Her ligger også et intervju med C-REX-ledelsen om senterets forskning, ny forskning om langtidseffektene av 22. juli og opptak fra senterets 22. juli-konferanse.  

Se også artikkelen "Ti år etter 22. juli: Tida leger alle sår?»

–  En stor del av den norske befolkningen tenker at 22. juli er en hendelse de langt på vei er ferdige med, sier Anders Ravik Jupskås, nestleder ved C-REX.

Samtidig vokser statusen til 22. juli-terroristen i det høyreekstreme miljøet, viser forskning fra senteret.

Kontakter

Pressevakt UiO: 930 77 006

Bilder

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom