Sommerskolen: En internasjonal 75-åring ved UiO

For 75 somre siden ble 200 studenter fra USA fraktet til Oslo med Marine Jumper, et amerikansk tankerskip brukt under andre verdenskrig. Sommerskolen var først organisert som takk til amerikanske universiteter som lot norske studenter fullføre sine grader mens norske universiteter var stengt under den tyske okkupasjonen. Siden den gang har Sommerskolen ønsket studenter fra hele verden velkommen til UiO hver sommer.
Historien gjentar seg: I år som i 1947 er det en stor utfordring å samle alle studentene i Oslo som følge av en global krise. Likevel bringer Sommerskolen studenter fra alle verdens hjørner sammen til akademiske studier for å fremme fred og samhold.
Fra mandag 28. juni og seks uker framover vil 615 studenter delta digitalt fra sine 87 hjemland og ulike tidssoner. ISS tilbyr i år 18 ulike emner på bachelor og masternivå, med fokus på fredsbygging, demokrati, menneskerettigheter, historie, kjønn, språk og kultur.
Feirer med webinarserie om Norge
— Årets sommerskole er startskuddet for ISS’ 75-årsjubileum, som vil markeres helt fram til sommeren 2022, sier ISS-direktør Nita Kapoor.
— Ett av arrangementene er blant annet en gratis webinarserie i regi av Sommerskolen for alle nåværende og tidligere studenter, samarbeidspartnere og interesserte. Serien heter Norwegian Life and Society, inspirert av en foredragsserie under samme tittel vi har hver sommer og som våre studenter er veldig glad i, forteller hun.
Digitalisering påvirker
— En av effektene av digital undervisning er at vi ser en endret landssammensetning, fordi de tidligere utfordringene som visum og reisekostnader ikke lenger gjelder. Vi ser færre studenter fra USA enn før, og langt flere fra for eksempel Pakistan og Norge, sier Kapoor.
I år deltar 69 studenter fra USA, som er et lavere tall enn vanlig og som i 73 år før digitalisering var det høyest representerte landet. Samtidig er det flere studenter fra Brasil, Frankrike, India, Kina, Mexico, Spania, Storbritannia, Tyskland, Tyrkia og Vietnam.
I fjor under pandemien var første gang ISS tilbød studentene sine digital undervisning.
— Vi målte veldig høy studenttilfredshet i fjor, til tross for digital omlegging i siste liten. Vi håper å gjenta suksessen i år, og har enda mer erfaring å lene oss på denne gangen, sier Kapoor.
Norsk språk er populært
Det mest populære faget på sommerskolen er norsk språk.
— Det er flott at det er stor interesse for norsk språk i utlandet. Vi har spesielt mange studenter fra Pakistan, hele 125 studenter derfra har valgt å studere norsk denne sommeren. Faget er også populært blant studenter fra USA, Filippinene, Nepal, og Russland, sier Inger Hadland, leder for norskundervisningen ved ISS.
Til sammen 321 studenter fra 48 ulike land har meldt seg på språklige emner i år. Dette inkluderer ett emne i nynorsk og et nyetablert emne i norsk grammatikk.
Kontakter
Pressevakt UiO: 930 77 006
Nita Kapoor, direktør ISS: 902 08 070, epost: nita.kapoor@iss.uio.no
Bilder


Lenker
Om Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre.
Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo
Jahre-prisen for 2025 til stamcelleforsker5.6.2025 10:12:18 CEST | Pressemelding
Anders Jahres store medisinske pris for 2025 gis til professor Sten Eirik Wælgaard Jacobsen, Karolinska Institutet. Anders Jahres pris til yngre forskere går til Thomas McWilliams, Universitetet i Helsinki, og William Nyberg, Karolinska Institutet.
I dag åpner Senter for global bærekraft2.6.2025 13:44:39 CEST | Pressemelding
2. juni åpner Universitetet i Oslo et helt nytt senter for forskning og utdanning på bærekraft.
UiO hedrer fremragende ansatte med priser20.5.2025 10:01:33 CEST | Pressemelding
Universitetsstyret har utpekt årets vinnere av UiOs forskningspris, utdanningspris, formidlingspris, innovasjonspris og pris for yngre forskere.
Ragnhild Hennum blir ny rektor ved UiO4.4.2025 16:48:23 CEST | Pressemelding
Ragnhild Hennum er valgt til ny rektor ved Universitetet i Oslo, sammen med prorektor Bjørn Jamtveit.
Rektorvalgkampen ved UiO er i gang!13.1.2025 15:35:33 CET | Pressemelding
Kandidatene til å bli Universitetet i Oslos rektor de neste fire årene, er Hanne Flinstad Harbo, Giske Ursin og Ragnhild Hennum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom