FFI starter teknologisatsing for Forsvaret i Nord-Norge
Fredag 11. juni åpnet forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarssjef Eirik Kristoffersen innovasjonsarenaen ICE worx Arctic.
Her skal forskere og ingeniører samarbeide med norske teknologibedrifter og militære avdelinger i Forsvaret. Sammen skal de teste og utvikle ny teknologi som kan styrke forsvarsevnen i nordområdene. Arenaen drives av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og vil få base på Setermoen i Troms og Finnmark.
– Å styrke Forsvarets innovasjonsevne ved å etablere en slik innovasjonsarena vil bidra til å styrke norsk sikkerhet og beredskap. Samtidig kan arenaen bidra til nærings- og kompetanseutvikling i nord. Dette kan bli et forsvars-, nærings- og distriktspolitisk kinderegg, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
– Norge og Nato trenger teknologi og løsninger som fungerer i operasjoner i et arktisk klima. Dette må utvikles og testes der Forsvaret trener og øver til daglig, understreker forsvarssjef Eirik Kristoffersen.
Tester jammesikker drone
ICE worx står for Centre for Innovation, Concept development and Experimentation.
Blant prosjektene det nå jobbes med er et samarbeid mellom de norske selskapene Robot Aviation og Radionor Communications, FFI og Etterretningsbataljonen. Målet er å gi Forsvaret tilgang til droner som skal kunne manøvrere uten GPS over lange avstander for å hente informasjon.
Løsningen ble demonstrert under åpningsarrangementet på Bardufoss fredag.
– Norge har flere konkurransefortrinn som gjør oss godt rustet til å utvikle innovative løsninger og ny teknologi for anvendelser i Arktis, mener Espen Skjelland, konstituert administrerende direktør ved FFI.
– Vi har sterke miljøer innenfor militær teknologi- og industriutvikling. Det foregår også en rivende utvikling innen romvirksomhet i nord, der synergiene mellom sivile og militære anvendelser er store, sier Skjelland.
Under åpningen viste FFI-forskere frem «Nevron» – et system som automatisk oppdager ukjente skip eller avvikende aktivitet i norske havområder ved å kombinere radarbilder av havoverflaten med skipsdata fra norske mikrosatellitter. Systemet er allerede tatt i bruk operativt og skal videreutvikles av FFI.
Hurtigere utvikling
I tiden som kommer skal den nye arenaen legge til rette for mer og tettere samarbeid mellom Forsvaret, relevante forsknings- og kompetansemiljøer og industri.
– Målet er å senke terskelen for at Forsvaret kan delta med operative ressurser i innovasjon og eksperimentering, og få testet konkrete militære anvendelser av sivil teknologi og kompetanse, sier Hanne Bjørk, FFIs forskningsdirektør for innovasjon og industriutvikling.
Aktivitetene her skal være et tillegg til de langsiktige forskning- og utviklingsprosjektene som allerede finnes i forsvarssektoren.
– Forsvaret har behov for å utvikle hurtige og billigere løsninger på konkrete operative behov ved å ta i bruk kommersielt tilgjengelig teknologi. Dette handler i stor grad om å tilpasse og finne militære bruksområder for sivilt utviklet teknologi, mener Bjørk.
Sensorer og ubemannede farkoster
I løpet av året skal FFI også etablere en testarena tilknyttet Hærens våpenskole på Rena. Aktivitetene her skal blant annet dreie seg om moderne soldatutrustning, distribuerte sensorer og samarbeid mellom autonome farkoster og bemannede kjøretøyer.
FFI har allerede innovasjonsaktiviteter i Horten, knyttet til autonome, maritime systemer og på Rygge og Evenes knyttet til forsvar av flybaser. På Kjeller ligger FFIs hovedkontor, der det jobbes det et bredt spekter av militærteknologiske problemstillinger.
Nøkkelord
Kontakter
Ved spørsmål, kontakt kommunikasjonsenheten.
Vakttelefon kontortid: 63 80 71 30
Vakttelefon utenom kontortid: 993 87 130
Espen HofossKommunikasjonsrådgiver
63 80 71 38 / 934 40 158
Bilder
Lenker
Om Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
FFI driver anvendt forskning og utvikling for at Norge skal ha et effektivt og relevant forsvar, et sikkert samfunn og en konkurransedyktig forsvarsindustri.
Vi gjør kunnskap og ideer til et effektivt forsvar.
Følg pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
Hva kan Forsvaret lære av krigen i Ukraina?20.9.2024 15:39:17 CEST | Presseinvitasjon
I høst vil Russlands krig mot Ukraina ha vart i 1000 dager. Hvilke slutninger kan vi gjøre om strategi, operasjoner, materiell, ledelseog logistikk i moderne kriger, basert på erfaringene fra Ukraina? Det er tema for FFI-frokost 24. september.
FFI-frokost: Forsvarets materiellinvesteringer - når vi målene?7.5.2024 11:48:46 CEST | Presseinvitasjon
Onsdag 8. mai inviterer vi til FFI-frokost i Deichman Bjørvika - og digitalt - for å snakke om materiellinvesteringer. Forsvarssektorens evne til å løse morgendagens oppgaver avhenger av dagens evne til å investere i de rette prosjektene og at prosjektene gjennomføres på en effektiv måte.
FFI-frokost: Forsvarets digitale grunnmur11.3.2024 06:00:00 CET | Presseinvitasjon
Tirsdag 12. mars inviterer Forsvarets forskningsinstitutt til frokostmøte om Forsvarets digitale grunnmur. Delta fysisk i Deichmansalen eller følg arrangementet digitalt.
Slik kan forsvaret av Norge styrkes13.2.2024 07:08:11 CET | Pressemelding
En analyse fra Forsvarets forskningsinstitutt peker på vesentlige mangler som må utbedres i det norske Forsvaret. I dag legges Forsvarsanalysen 2024 fram i Deichmansalen i Oslo.
Framleggelse av Forsvarsanalysen 20249.2.2024 08:14:36 CET | Presseinvitasjon
FFI overrekker årets forsvarsanalyse til forsvarssjef Eirik Kristoffersen tirsdag 13. februar. I årets analyse legger forskerne vekt på forhold som kan påvirke den kommende langtidsplanen for Forsvaret.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom