Universitetet i Oslo

Anders Jahres medisinske priser for 2021

Del
Anders Jahres store medisinske pris for 2021 tildeles professor Poul Nissen, Århus Universitet. Professor Barbara van Loon, NTNU, får Anders Jahres pris til yngre forsker.

– Jeg er glad for at UiO har æren av å dele ut denne prestisjetunge nordiske medisinprisen, og vi gratulerer prisvinnerne. Vi har det siste året sett hvor avgjørende medisinsk forskning er for samfunnet, og Nissen og van Loon  får prisen for fremragende forskning innen basal medisin, sier rektor Svein Stølen.

Anders Jahres store medisinske pris

Anders Jahres store medisinske pris for 2021, på 1 million kroner, gis til professor Poul Nissen, Århus Universitet. Nissen  får prisen for sine banebrytende studier av struktur og funksjon til membranproteiner. Nissens funn har betydning for å forstå og behandle sykdommer som hjerte-karsykdommer, kreft og psykiatriske lidelser.

– Overveldet

– Jeg er aldeles overveldet av å motta Anders Jahre-prisen 2021 fra Universitetet i Oslo. Det er en enormt stor anerkjennelse av vår forskning på struktur og mekanismer av membrantransport i celler, og jeg er dypt takknemlig. Vår forskning bygger på mange fruktbare samarbeider og kontakter over de siste 20 år, og jeg ser frem til å kunne takke. Oslo evner å ære vitenskapen og dens betydning på beste vis, noe jeg tidligere har erfart ved Jahre-prisen for yngre forsker, Kavli-symposium og Guldberg-Waage-dagen i 2014 - og det jeg ser veldig frem til å oppleve med Andres Jahre-prisen i 2021, sier Poul Nissen.

Pris til yngre forsker

Anders Jahres pris til yngre forskere på kr 400.000 tildeles professor Barbara van Loon, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), for hennes studier av den cellulære responsen på DNA-skade og betydningen dette har for kreft og utviklingsforstyrrelser i nervesystemet.

– Stor inspirasjon

– Det er en stor overraskelse og en stor ære å motta Anders Jahres pris til yngre forsker. Jeg er svært takknemlig overfor komiteen, som anerkjenner arbeidet mitt knyttet til cellers respons på DNA-skade. Prisen er en stor inspirasjon i det videre arbeidet, og en flott mulighet til å bidra til arven til Anders Jahre-stiftelsen, sier van Loon.

Om prisene

Anders Jahres medisinske priser belønner fremragende forskning innen basal og klinisk medisin. Prisene deles ut av Universitetet i Oslo og er blant de største innen medisin i Norden. Prisutdelingen skjer normalt i Universitets aula mot slutten av oktober. Mer informasjon om prisutdelingen kommer senere.

Kontakter

Pressevakt UiO: 930 77 006

Lenker

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye