Hva skjer med Norges mest omtalte benk?
Debatten om benken skapte store overskrifter i media høsten 2020. Bakgrunnen var at bydelsutvalget i Gamle Oslo ba museet om å fjerne dedikasjonen til Carl von Linné.
Bydelsutvalgets begrunnet anmodningen slik: "Ved fremtidige formidling og markeringer av Linnés arbeid og virke, så oppfordrer vi på det sterkeste til å opplyse om begge sider av Linnés vitenskapelige historie, ikke bare som botanikeren som ble kjent for plantesystemet sitt og latinske navn på planter, men også botanikeren som var blant de tidligst kjente vitenskapelig rasistene gjennom hans arbeid med å systematisere og klassifisere mennesker etter farger."
Det ble holdt et dialogmøte mellom de to initiativtagerne i bydelsutvalget og ledelsen ved Naturhistorisk museum (NHM). Det ble også konkludert fra NHM og Universitet i Oslo sin side om at benken blir stående, men at museet vil se på hvordan vi kan skilte benken og aktualisere debatten rundt temaet gjennom et arrangement rettet mot publikum.
Benken ble tatt inn for vedlikehold sist vinter. Når vi nå setter den ut i Botanisk hage igjen, går vi tilbake til sentrale aktører i nabolaget for å få synspunkter på benken og debatten.
Paneldetagerne kommer til å dele noen tanker om benken og mediesaken. Og de vil blant annet bli spurt om:
- Hva kan kulturminner som benker, statuer og installasjoner representere?
- Hvordan kan historiske skikkelser og tidligere tiders oppfatninger oppleves og forstås på forskjellige måter sett i lys av rasisme, identitet og mangfold?
Paneldeltagere:
Stian Antonsen, SV-politiker og medlem av bydelsutvalget i Gamle Oslo
Dag O. Hessen, biolog og forfatter av boka «Carl von Linné»
Jon Aga, leder av ungdomsrådet i bydel Gamle Oslo
Hashim Mayow, nestleder i Samarbeid for inkluderende dialog (SID)
Brit Lisa Skjelkvåle, direktør for Naturhistorisk museum
Ordstyrer: Torkjell Leira, seniorrådgiver Naturhistorisk museum
Praktisk til redaksjonen:
Strømmes fredag 11. juni kl 10.00–11.30.
https://videoforweb.aventia.no/live/104
OBS at vi har et begrenset antall plasser for journalister og fotografer som ønsker å dekke arrangementet.
Hvis du/dere ønsker å være til stede fysisk, send en epost til kommunikasjonsleder Karenina Kriszat karenina.kriszat@nhm.uio.no senest torsdag 10. juni kl 14.00.
Nøkkelord
Kontakter
Karenina KriszatKommunikasjonsleder
Naturhistorisk museum i Oslo
Dag Inge DanielsenKommunikasjonsrådgiver
Naturhistorisk museum i Oslo
Bilder
Lenker
Om UiO - Naturhistorisk museum
Naturhistorisk museum er en del av Universitetet i Oslo og består av Botanisk hage og museumsbygningene på Tøyen, i tillegg til samlingsmagasiner på Økern. Forskning, forvaltning av vitenskapelige samlinger og formidling av naturvitenskap er våre hovedoppgaver. Vi er Norges største naturhistoriske museum med over 6 millioner naturvitenskapelige objekter. En del av disse samlingene er tilgjengelige for publikum gjennom våre utstillinger i hagen og innendørs utstillinger. Vi har ca. 160 ansatte, hvorav over 70 er ansatt i vitenskapelige stillinger fordelt på åtte forskningsgrupper innen biologi og geologi.
Følg pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Naturhistorisk museum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Naturhistorisk museum
Naturhistorisk museum i Oslo nominert til European Museum of the Year Awards25.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Naturhistorisk museum er en av de nominerte til den prestisjefulle museumsprisen European Museum of the Year Award 2025.
Nordiske naturhistoriske museer sammen for å møte klima- og naturkrisen6.11.2024 12:54:08 CET | Pressemelding
I en tid preget av klima- og naturkrise spiller naturhistoriske museer en avgjørende rolle som troverdige kunnskapskilder. De fem nasjonale naturhistoriske museene i Norden ønsker nå å jobbe sammen for å styrke sin posisjon som kunnskapsleverandør for naturens tilstand.
Historisk konsert: ØYA gir scenen til utrydningstruede fugler6.8.2024 12:08:07 CEST | Pressemelding
For første gang under Øyafestivalen – eller kanskje noen festival – ryddes det plass i festivalprogrammet til utrydningstruede fugler. Målet er at det ikke er siste gang vi hører dem.
Naturhistorisk museum inviterer barn til å klatre, lukte og bruke sansene i ny utendørs utstilling.31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Den nye utstillingen lar publikum utforske Norges geologiske historie over 3 milliarder år gjennom store, fargerike steiner og imponerende strukturer. Steinhagen er tilrettelagt slik at barn kan oppdage steinenes verden gjennom sanser og bevegelse.
Presseinvitasjon til utstillingsåpning27.5.2024 15:19:50 CEST | Presseinvitasjon
Naturhistorisk museum inviterer barn til å klatre, lukte og bruke sansene i ny utendørs utstilling. Torsdag 30. mai åpner Steinhagen på Naturhistorisk museum. Utstillingen tar publikum med på en reise i Norges fascinerende geologiske historie gjennom 3 milliarder år.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom