Full pott på Spesialitetsmerker for pultosten fra TINE-meieriet Trysil!
Pultost er en gammel norsk tradisjon med røtter i innlandet. Den tradisjonsrike osten har en historie som skal strekke seg helt tilbake til vikingtid. Det betyr at vi kan kan kalle den for en urost. Ikke bare har den en lang historie, men pultosten har også store forskjeller og kvaliteter!Høy kvaliteten finner du i pultostene fra TINE Meieriet Trysil, det bevises også nå med Spesialitetsmerket.
Fra før av har Pultost Løiten det gjeve informasjonsmerket, og nå har den fått godt selskap med de to andre pultostene de produserer på meieriet i Trysil. Pultost Lillehammer og Pultost Hedemark er begge en luftig og tørr type pultost smakssatt med karve og salt
Pultost Lillehammer produseres etter oppskriften fra tidligere Lillehammer Meieri, mens oppskriften på Pultost Hedemark stammer trolig tilbake fra siste halvdel av 1800-tallet og gjenspeiler setertradisjonene på Hedemarken.
Pultost Lillehammer og Pultost Hedemark lages etter håndverksmessige metoder i mange steg og med mye og godt håndtverk på Tine Meieriet Trysil i Nybergsund.
Det var en tydelig stolt meierisjef, Ellen Tanum, som sammen med produksjonsleder Knut Norstrøm, tok i mot Spesialitetsmerkene. - Tusen takk. Dette er et kvalitetsstempel både for de gode pultostene, men også for denne dyktige gjengen, sa meierisjef Tanum, og så stolt på sine gode kollegaer ved TINE-meieriet Trysil.
Direktør Nina Sundquist i Stiftelsen Norsk Mat har også bare lovord om Pultosten; - En tradisjonsost som også kjente kokker har fått øynene opp for! Og det er ikke rart, så smaksrik og spesiell som pultosten er, sier Nina Sundquist.
Pultost Lillehammer og Pultost Hedemark er tradisjonsrike, norske håndverksprodukt, og norske ost i særklasse!
Fakta om pultost
Pultost er en meget tradisjonsrik ost i Norge. Den er mager og proteinrik, har en skarp og fyldig smak og passer blant annet godt til lefser og lomper.
Mens gamalosten har sine røtter på Vestlandet, er pultosten knyttet både til Vest- og Østlandet. Ystemåte, utseende, lukt og smak varierte etter hvem som hadde ystet den.
Navnets opprinnelse er usikker, men sannsynligvis kan navnet tilbakeføres til det danske ordet "pult" som betyr klump. Det sies også at navnet kan komme av det latinske ordet "pulta", som betyr grøt.
Den tradisjonelle pultosten er en løs, kornet ostemasse med skarp og fyldig smak. Osten lages av kraftig syrnet skummet melk. Melken blir varmet opp til omlag 60 °C. Deretter blir ostemassen presset etter at mysen er fjernet. Ostemassen blir så kvernet før den blir samlet opp i spesielle gjæringsbeholdere og tilsatt en kultur av gjærsoppen Candida rugosa eller melkesyrebakterien Lactobacillus lactis. Etter omtrent to døgns gjæring på varmelageret blir gjæringen avbrutt ved at osten tilsettes salt og kjøles ned. Etter en modningstid på flere uker blir osten malt opp og det blir tilsatt karve før osten pakkes for salg.
Tine produserer i tre ulike typer pultost og i tillegg finnes det fortsatt en rekke lokale varianter. Pultost kan være alt fra smørbar til den tradisjonelle litt tørre varianten.
Kilde: melk.no
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Oda ChristensenSenior kommunikasjonsrådgiverLokalmat
Oda jobber med lokalmat og merkeordningene Spesialitet og Nyt Norge.
Bilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Hva er Spesialitetsmerket?
Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.
Spesialitet garanterer at maten eller drikken er:
• Basert på de beste norske råvarer
• Laget etter særegne, gjerne lokale oppskrifter
• Laget av dyktige mathåndverkere
• Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse. Harald Osa er leder for fagjuryen.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
Beiarmat og Kyvik Sild hedret med Spesialitet19.1.2025 20:18:00 CET | Pressemelding
Tildelingen av Spesialitet-merket til fire nye norske produkter fant sted ved åpningen av Norges stand på Internasjonale Grüne Woche i Berlin den 17. januar 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom