Koronaundersøkelse: Nav har i all hovedsak levert

I februar i fjor var arbeidsledigheten i Norge på 2,7 prosent. To måneder senere hadde den steget til 14,6 prosent.
Raske ordninger
Det er det høyeste i moderne tid, og Nav mottok flere søknader om dagpenger i løpet av de to første ukene etter nedstengingen 12. mars enn de vanligvis gjør i løpet av et helt år.
Stortinget vedtok raskt flere midlertidige tiltak for å sikre inntekten til folk og redusere arbeidsgiveres utgifter til permittering, sykefravær og omsorg for barn.
Navs jobb var å iverksette og en forutsetning var at det måtte skje fort. På rekordtid måtte etaten gjøre endringer i eksisterende ordninger og opprette nye ytelser mens søknadsbunken om dagpenger fra fortvilte nordmenn vokste.
Har i hovedsak levert
Riksrevisjonen har undersøkt hvordan Nav håndterte dette fra mars og ut året 2020.
– For en gangs skyld kan jeg holde pekefingeren for meg selv. Nav har i all hovedsak levert i tråd med Stortingets krav, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.
Undersøkelsen viser blant annet at
- forskudd på dagpenger sikret livsopphold blant de fleste av dem som raskt trengte penger
- de fleste økonomiske tiltakene kom raskt på plass.
Samtidig viser undersøkelsen at
- lang saksbehandlingstid for søknader om dagpenger var kritisk for mange mottakere
- lønnskompensasjon til permitterte tok lengst tid å få på plass.
Forskuddet var avgjørende
Fra mars til desember 2020 behandlet Nav 617 000 dagpengesøknader mot 157 000 i hele 2019. Normal behandlingstid er innen fire uker. Etter nedstengningen var den oppe i 10 uker i snitt og ved inngangen til mai lå cirka 300 000 søknader i kø. Nav etablerte en ordning for utbetaling av forskudd på dagpenger i slutten av mars.
– Mange mistet livsgrunnlaget sitt over natta og den eksplosive økningen i dagpengesøknader viser hvor dramatisk det var. Ordningen med forskudd på dagpenger var redningen for mange. Den begrenset de negative konsekvensene av den lange saksbehandlingstiden, sier Foss.
I slutten av september hadde etaten tatt unna køen av søknader og saksbehandlingstiden var normal igjen.
Manglende kontroll
Riksrevisjonen har også undersøkt om Nav har hatt gode nok rutiner for å avdekke feilutbetalinger og misbruk av korona-ytelser.
Undersøkelsen viser at
- det er få maskinelle kontroller i de nye datasystemene
- systematiske etterkontroller er foreløpig ikke etablert
- ved kontroll av utvalgte saker har Nav avdekket feilutbetalinger og svindel med koronaytelsene.
– Behovet for å få ordningene raskt på plass, førte til at Nav ikke prioriterte å bygge inn maskinelle kontroller i datasystemene. Da er det viktig at etaten gjør etterkontroller for å avdekke eventuelle feilutbetalinger eller misbruk, sier Foss.
Nøkkelord
Kontakter
Stian FjelldalPressekontakt
Tel:915 43 760stian.fjelldal@riksrevisjonen.noBilder

Om Riksrevisjonen
Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Konsulentavtale: Betydelig overskridelse og lite oppfølging20.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemelding
Departementene har brukt 187 millioner kroner mer enn rammeavtalen tilsier når de har kjøpt konsulenttjenester til IKT. Overskridelsen er betydelig og DSS har ikke fulgt opp, mener Riksrevisjonen.
Flere unge bryter loven – forebyggingen har sviktet18.6.2025 13:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Unge som bryter loven, blir stadig yngre og lovbruddene mer alvorlige. – Undersøkelsen vår viser at myndighetene har sviktet i det forebyggende arbeidet. Det er kritikkverdig, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Pressekonferanse i dag: Ny rapport om ungdomskriminalitet18.6.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Riksrevisjonen har undersøkt hva myndighetene har gjort for å forebygge og håndtere barne- og ungdomskriminalitet. Velkommen til pressekonferanse i dag kl. 13.
Pressekonferanse: Myndighetenes innsats mot ungdomskriminalitet13.6.2025 13:14:24 CEST | Presseinvitasjon
Hva har myndighetene gjort for å forebygge og håndtere ungdomskriminalitet? Det har Riksrevisjonen undersøkt. Velkommen til pressekonferanse onsdag 18. juni kl. 13.
Langt igjen til samanhengande digitale tenester11.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Arbeidet med livshendingane har i liten grad gitt innbyggjarane betre samanhengande digitale tenester. Usikker finansiering og dårleg samordning er hovudproblema.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom