Kistefos

Carol Bove er årets skulptør på Kistefos

Del
Amerikanske Carol Bove (f. 1971) har laget et monumentalt, stedsspesifikt verk til Kistefos som skal avdukes på museets sesongåpning 23. mai. Verket er tro mot hennes stil og uttrykk, og skapt i hennes foretrukne materiale de seneste årene: stål.
Carol Bove, 2019. Photo by Jason Schmidt. Gjengitt med tillatelse av kunstneren og David Zwirner galleri.
Carol Bove, 2019. Photo by Jason Schmidt. Gjengitt med tillatelse av kunstneren og David Zwirner galleri.

Bove jobber med kombinasjonen av funne gjenstander, deriblant gammelt stål som hun finner på skraphauger, og masseprodusert, prefabrikkert stål som er møysommelig bearbeidet. Resultatet er store, taktile verk som oppleves både rå og skjøre på samme tid.

Bove besøkte Kistefos i 2018 og forelsket seg i det stille skogsområdet sør-vest for The Twist. Her går kyrne på beite, elva renner roligere og døde furutrær har omskapt terrenget på stemningsfullt vis. Området er en hittil uutnyttet del av skulpturlandskapet, og Boves arbeid utvider dermed Kistefos både geografisk og kunstnerisk.

Skulpturen på Kistefos er laget med stål fra et lasteskip som sank utenfor Fedje i 2007. MS Server var på vei til Murmansk da det blåste opp til storm. Åtte meter høye bølger gjorde at mannskapet måtte evakueres med helikopter og skipet til slutt sank til bunns i to deler. Den bakre delen av skipet, bestående av 1500 tonn stål, ble hevet i 2018. Stålet i Boves skulptur kom fra denne delen av skipet. På tross av de harde, tunge materialene hun bruker, har de ferdige verkene en letthet i seg, som gjør at de oppfattes myke, lette og medgjørlige.

«Sculpture’s Woman of Steel»[1]

Kunstnerisk er Bove del av en generasjon inspirert av Bernar Venet (f. 1941), Anthony Caro (1924-2013), Richard Serra (f. 1938) og John Chamberlain (1927-2011) – eldre herrer som arbeidet og arbeider med tunge, monumentale skulpturer – tradisjonelt sett en mannsdominert uttrykksform. Den ekspresjonistiske fremgangsmåten er imidlertid hennes helt egne: Bove plasserer materialene i sentrum og lar dem snakke for seg selv. Hun benytter seg ikke av forberedende skisser, selv de store skulpturene blir til på spontant og improvisert vis, ved hjelp av løftekraner og hydraulikk.

Bove er født i Sveits og oppvokst i Berkeley, California. Hun er utdannet ved New York University og har hatt soloutstillinger på bl.a. Kunsthalle Zürich, Palais de Tokyo i Paris, og Institute of Contemporary Art i Boston. I 2017 representerte hun Sveits på Venezia-biennalen. Bove er for tiden representert på The Metropolitan Museum of Art i New york med fire skulpturer for The Facade Comission. 

[1] The New York Times, 04.11.2016.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Carol Bove, 2019. Photo by Jason Schmidt. Gjengitt med tillatelse av kunstneren og David Zwirner galleri.
Carol Bove, 2019. Photo by Jason Schmidt. Gjengitt med tillatelse av kunstneren og David Zwirner galleri.
Last ned bilde
Carol Bove, The séances aren’t helping, 2021. Installasjonsfoto fra fasadeutsmykningen på The Metropolitan Museum of Art i New York.
 
Gjengitt med tillatelse fra kunstneren og David Zwirner galleri
Carol Bove, The séances aren’t helping, 2021. Installasjonsfoto fra fasadeutsmykningen på The Metropolitan Museum of Art i New York. Gjengitt med tillatelse fra kunstneren og David Zwirner galleri
Last ned bilde
Carol Bove,
Nike III
, 2018. Gjengitt med tillatelse fra kunstneren og David Zwirner galleri.
Carol Bove, Nike III , 2018. Gjengitt med tillatelse fra kunstneren og David Zwirner galleri.
Last ned bilde
MS Server, januar 2007. Foto: Jan M Lillebø, Bergens Tidende.
MS Server, januar 2007. Foto: Jan M Lillebø, Bergens Tidende.
Last ned bilde

Lenker

Om Kistefos

Kistefos
Kistefos
Samsmoveien 41
3520 Jevnaker

+47 61 31 03 83https://kistefosmuseum.no

Kistefos er en unik kulturdestinasjon beliggende i vakre omgivelser ved Randselva på Jevnaker. Kistefos er bygd på det tidligere fabrikkområdet til Kistefos Træsliberi A/S og består i dag av en imponerende skulpturpark, to kunstgallerier, samt et industrimuseum. I 2019 åpnet signaturbygget The Twist som har høstet en rekke priser for sitt spektakulære design. 

Skulpturparken

Hvert år utvides skulpturparken med én eller flere skulpturer av markante samtidskunstnere. Mange av skulpturene er laget spesielt for Kistefos og er direkte inspirert av området, naturen og historien på Kistefos. 

Kunst

Kistefos byr på skiftende utstillinger med anerkjente nasjonale og internasjonale kunstnere i våre to gallerier - The Twist og Nybruket Galleri.

Industri

Kistefos slik vi kjenner det i dag ble etablert i 1996 av den norske forretningsmannen og kunstsamleren Christen Sveaas. Christen er barnebarn av Anders Sveaas som i sin tid grunnla Kistefos Træsliberi A/S, et selskap som produserte tremasse på Kistefos fra 1889 til midten av 1950-tallet. Maskinene og bygningene fra den gang er bevart og skaper i dag en "levende fabrikk" for de besøkende på Kistefos. 

Følg pressemeldinger fra Kistefos

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kistefos på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kistefos

Tony Craggs skulpturer har inntatt The Twist2.5.2023 07:02:00 CEST | Pressemelding

Kistefos Museum åpnet for sesongen lørdag 29. april med tre nye utstillinger. I The Twist åpnet årets hovedutstilling MATERIAL IN MIND med den britiske skulptøren Sir Tony Cragg. Det er første gang det vises skulpturer i The Twist - bygget som er en skulptur i seg selv. I Nybruket Galleri åpnet utstillingene COPY PASTE og Tracing Absence, som begge viser utvalgte verker fra Christen Sveaas' Kunststiftelse. Den offisielle sesongåpningen ble foretatt av Klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom