Åpenhet om vaksiner bygger tillit til forskning
En ny meningsmåling utført av Kantar for Forskningsrådet viser at 88 prosent har tillit den jobben forskere gjør med koronasituasjonen. Fagmiljøenes vurdering og håndtering av vaksinespørsmålet får tillitserklæring fra 88 prosent.
- Dette er en viktig tillitserklæring til norske forskere. Under pandemien har vi fått nærmest daglige påminnelser om hvor avgjørende forskningen er for å løse de store samfunnsproblemene, slik som å utvikle en vaksine som sakte, men sikkert kan tillate oss å ta samfunnet vårt tilbake. Åpenhet om alle sider, også usikkerhet og problemer, er med på å bygge tillit. Det kan også være med å legge grunnlag for at debatten om korona og vaksiner er så sunn som mulig, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).
Opplyst uenighet
Administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit, mener det er viktig med åpenhet for å bygge og opprettholde tillit til forskere.
- Tallene viser blant annet at full åpenhet og innsyn i alle de vanskelige og utfordrende spørsmålene rundt forskning på covid og vaksineutvikling og utrulling, er viktig for å bygge og opprettholde tillit til forskning og fagmyndigheter, sier Forskningsrådets direktør, Mari Sundli Tveit.
- Vårt mål er ikke at alle skal være enige, men at vi har en opplyst uenighet. Jeg tror erfaringene vi får fra kommunikasjonen rundt både koronaforskningen og vaksineutviklingen, vil gi verdifulle bidrag til hvordan vi bør kommunisere rundt forskning på andre viktige samfunnsområder også, sier Sundli Tveit.
I samme undersøkelse oppgir 82 prosent at de mener vaksiner generelt er trygge. Det er noe lavere enn ved forrige måling i januar som var 86 prosent, men på samme nivå som i september 2020. I april 2020 var det 89 prosent som oppga at vaksiner er trygge. På spørsmål om koronavaksiner oppgir fem prosent at de ikke vil la seg vaksinere, syv prosent er usikre. Dette er på samme nivå som forrige måling i januar. Tilsynelatende har derfor debatten rundt Astra Zeneca vaksinen ikke fått flere til å si nei til koronavaksine generelt.
Synkende tillit til politikere
Undersøkelsen viser også at tilliten til forskere og leger/helsepersonell er høyere enn til myndighetspersoner, politikere og journalister ved uttalelser om korona i media. Spesielt har det vært et tillitsfall for politikere. I april 2020 oppga 53 prosent at de hadde tillit til politikere når de uttalte seg om koronasituasjonen i media, mens i målingen i april 2021 har dette falt til 37 prosent. På tross for denne reduksjonen har nordmenn høyere tillit til norske politikere i disse spørsmålene enn svenskene. På en tilsvarende undersøkelse i Sverige svarte 22 prosent at de har tillit til politikere når de uttaler seg om koronaviruset i svenske nyhetsmedier. For forskere og leger/sykehuspersonell har tilliten holdt seg stabilt høy helt siden april i fjor.
Undersøkelsen:
https://kommunikasjon.ntb.no/data/attachments/00125/5eb2fc3b-d8cf-4ac3-b015-123bf824cf9b.pdf
Undersøkelsen ble gjennomført av Kantar på oppdrag fra Forskningsrådet i perioden 8 –14 april. Antall respondenter: 1133
Nøkkelord
Kontakter
Christian Haug-MobergPressekontakt
Tel:+47 976 72 419chh@forskningsradet.noBilder
Dokumenter
Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens4.4.2025 12:52:29 CEST | Pressemelding
Det har vært enorm interesse for å bli forskningssenter på kunstig intelligens. Nå er 19 søknader videre til den siste runden med vurdering. Tildelingen vil skje i midten av juni.
EU-støtte til cybersikkerhet i Norge3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
33 små og mellomstore virksomheter får til sammen nærmere 20 millioner kroner til utvikling av cybersikkerhetstiltak fra NCC-NO. Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forskningsrådet leder senteret som forvalter EU-midler til cybersikkerhet i Norge.
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom