To entreprenører vil redusere svevestøv-mengden i Bergen
I tillegg til tradisjonelle driftsoppgaver, må entreprenøren følge spesielt med mengden svevestøv i Bergen sentrum, som er blant de høyeste i landet.
Ved fristens utløp i dag hadde følgende meldt sin interesse for å drifte E16 østover, E39 sør- og nordover, riksveg 555 vestover og riksveg 580 til Bergen lufthavn (alle prisene er eksklusiv mva):
Tilbyder | Tilbudssum eksl. mva: |
Mesta | 491.923.916,00 |
Presis Veidrift | 667.646.859,57 |
– Vi er fornøyde med deltakelsen i konkurransen. Det er store og seriøse aktører som er interesserte i dette oppdraget. Nå skal vi kvalitetssikre og kontrollregne på tilbudene, og så tar vi sikte på at vi kan undertegne kontrakt med den nye entreprenøren så snart som mulig, sier prosjektleder Harald Midtun i Statens vegvesen.
Tiltak mot svevestøv
Danmarksplass i Bergen sentrum er blant landets mest forurensede kryss, og ligger midt i et område der Statens vegvesen krever at entreprenøren følger spesielt med på mengden svevestøv.
Området er på E39 fra Fjøsanger sør for sentrum til innløpet av Fløyfjellstunnelen, en strekning på fem kilometer.
Det er to viktige kilder til svevestøv. Den ene er avgasser fra kjøretøy som benytter fossilt brennstoff, den andre er vedfyring. Det entreprenør kan gjøre noe med uten å begrense trafikkmengden, er å håndtere de større partiklene.
De vil etter hvert falle ned, og kan sees som støv og slam. Ved å holde vegbanen fuktig, begrenser og dels unngår vi at disse store partiklene virvles opp av trafikken. Jo lavere farten er, jo mindre svevestøv blir det.
Et viktig virkemiddel entreprenøren må ta i bruk mot svevestøv, er saltlake som holder vegbanen fuktig. Salt har den egenskapen at det tiltrekker og holder på fuktighet, og dermed bidrar til å begrense mengden svevestøv som virvles opp. Saltet sørger også for at svevestøvet fort faller ned igjen på vegbanen.
Entreprenøren er pålagt å følge med på aktuelle målere som registrerer luftforurensning, blant annet i det nevnte krysset på Danmarksplass.
I perioder med vindstille, klarvær og frost krever Statens vegvesen at entreprenøren er i forkant, og vurderer om værutsiktene kan medføre fare for høy luftforurensing.
Miljøkrav
Alle vegkontrakter Statens vegvesen lyser ut i år inneholder krav til miljøsertifisering og rapportering av CO2-utslipp.
– Ved å sette tydelige og målbare krav kan vi registrere hvilke klimatiltak vi gjør, og sammen med entreprenør evaluere hva som har effekt. Målet er at utslipp fra våre virksomheter skal halveres innen utgangen av 2030, legger Midtun til.
Ett eksempel på dette, er at entreprenøren for denne kontrakten må benytte kjøretøy som oppfyller de strengeste kravene til utslipp.
Erstatter fem kontrakter
Oppstart av kontrakten er 1. september, og kontrakten gjelder i fem år, fram til høsten 2026. Dersom partene er enige, er det mulig å forlenge kontrakten med opptil tre år.
Den nye driftskontrakten for Bergen og omegn omfatter totalt 300 kilometer riksveg, inkludert 65 kilometer gang- og sykkelveg.
Det er stor variasjon i trafikkmengden på vegnettet. Døgntrafikken varierer fra 55.000 i bykjernen i Bergen, og helt ned til 150 på de minst trafikkerte vegstykkene.
Kontrakten erstatter fem tidligere kontrakter, og strekker seg gjennom Bergen og syv kommuner i omegnen: I øst Vaksdal og Voss, i sør Bjørnafjorden, i vest Øygarden og i nord Alver, Masfjorden og Gulen.
Flest tunneler i landet
Entreprenøren får ansvar for et sammensatt område. Det omfatter både veger i bykjernen av Bergen, høytrafikkerte motorveger, mange tunneler og skred- og flomutsatte strekninger.
Totalt er det 91 tunnelløp i området, trolig den driftskontrakten med flest riksvegtunneler i hele landet.
Deler av gang- og sykkelvegene i Bergen skal ha en standard som reduserer behovet for salting.
Bakgrunn: Ny kontraktstrategi for drift av riksvegene
¤ All drift og vedlikehold av riksveger utføres av private entreprenører, på oppdrag fra Statens vegvesen. Slik har det vært siden 2003.
¤ Fram til regionreformen trådte i kraft 1. januar 2020 var driftskontraktene felles med fylkeskommunene. Etter reformen har Statens vegvesen kun ansvar for drift av riksvegene, og felleskontraktene fases gradvis ut. De første rene riksvegkontraktene hadde oppstart 1. september 2020.
¤ I desember 2020 vedtok Statens vegvesen ny kontraktstrategi for drift, vedlikehold og utbedring av riksvegene. Strategien ble vedtatt etter omfattende dialog med entreprenørbransjen, som blant annet ønsket større forutsigbarhet i form av lengre kontraktsperioder.
¤ For driftskontrakter er standard kontraktsperiode fem år, med gjensidig opsjon for inntil tre nye år.
¤ De nye driftskontraktene omfatter større geografiske områder enn da driftskontraktene var felles for riks- og fylkesveger. I løpet av noen år vil det totale antall kontrakter for drift og vedlikehold av veg reduseres fra dagens 350 til om lag 100.
¤ Pris skal alltid vektes i tildelingen, men det åpnes også for kombinasjon med andre tildelingskriterier.
¤ Alle entreprenører skal ha miljøsertifisering og må rapportere om CO2-utslipp.
¤ Alle kontrakter skal ha miljøkrav og insentiver til innovasjon.
Nøkkelord
Kontakter
Harald MidtunProsjektlederStatens vegvesen Drift og vedlikehold
Tel:91749247harald.midtun@vegvesen.noPressevakt Drift og vedlikehold
* Drift, vedlikehold og forvaltning av riksvegnettet * Brøyting/strøing/salting * Asfalt * Rekkverk * Bruer * Tunneler * Fjelloverganger * Rasteplasser * Inspeksjoner * Ferje
Bilder
Om Statens vegvesen
Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.
Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen
E10 i Lofoten åpner igjen i kveld24.4.2025 18:19:24 CEST | Pressemelding
Oppryddingsarbeidet etter steinraset har gått bedre og raskere enn forventet. Trafikken kan kjøre forbi rasstedet fra kl. 21.30 i kveld.
Forsinkelser i vognkortproduksjon hos Vegvesenet24.4.2025 14:22:32 CEST | Pressemelding
Grunnet en teknisk feil er det forsinkelser i produksjonen av vognkort hos Statens vegvesen. Det forventes at produksjonen vil gå som normalt fra 29. april.
Vegarbeid på rv. 13 frå Nesvik og ei mil austover24.4.2025 14:07:44 CEST | Pressemelding
Statens vegvesen startar til veka arbeid på rv. 13 frå Nesvik til Vindsvik.
E10 i Lofoten vil være stengt i flere dager23.4.2025 18:52:17 CEST | Pressemelding
Det er klart etter at Vegvesenets geolog har vært på befaring i rasområdet onsdag ettermiddag.
Vegvesenet slukket lyset for insektene – hvordan gikk det egentlig?23.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Våren 2024 slukket Statens vegvesen lyset om natten for å skåne insektene. Nå er rapporten klar.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom