Ovnsbakte rotgrønnsaker til påskelammet

Sellerirot er en av «kokkenes fire store»
De klassiske grønnsaker som gir masse smak til maten er sellerirot, gulrot, purre og løk, som alle er godt kjent og elsket av svært mange mennesker som er glad i å lage mat. Det viser seg imidlertid at ikke alle er like kjent med selleriroten.
- Om du ikke har oppdaget selleriroten ennå så har du mye å glede deg til, sier Toril Gulbrandsen, som er kokk i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Alle rotgrønnsakene og andre norske lagringsgrønnsaker representerer jo god og bærekraftig mat, og stadig flere utvider sitt eget utvalg med nye tilberedingsmetoder.
- Ovnsbakte rotgrønnsaker er min egen favoritt – de er vakre å se på, passer til det meste og egner seg godt til å fylle minst halve tallerken til både hverdag og fest, fortsetter Gulbrandsen. Det skjer noe magisk med rotgrønnsakene når de ovnsbakes – de får en mild og søtlig smak, og så gjør de seg jo selv i ovnen. Perfekt når feriefreden skal senke seg.
Her er kokkens anbefaling til påskelammet
INGREDIENSER til 4 porsjoner
2 persillerøtter
2 gulrøtter
1 tykk skive sellerirot
1 rødløk
1 sitron
2 ss olje
6 stilker timian
FREMGANGSMÅTE
- Sett ovnen på 200 grader.
- Vask og tørk grønnsakene og sitronen.
- Skrell gulrøtter og persillerøtter og del dem i to på langs.
- Skjær skallet av selleriroten og skjær den i staver.
- Skjær løk og sitron i båter.
Legg alt på et stekebrett med bakepapir. Ha noen dråper med olje over. Dryss over litt salt og pepper.
Bak i ovn i ca. 20 minutter til alt er litt mørt – grønnsakene kan stå i ovnen mens steken hviler.
Server med et dryss av timian.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Toril GulbrandsenMatfaglig rådgiver
Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
Slik finner du den søteste vannmelonen i butikken16.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vannmelon er en fast følgesvenn gjennom sommeren, men visste du at det finnes noen enkle triks for å finne den aller mest modne og søte? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) deler sine beste tips til hva du bør se etter – før du legger vannmelonen i handlekurven.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom