Ovnsbakte rotgrønnsaker til påskelammet

Sellerirot er en av «kokkenes fire store»
De klassiske grønnsaker som gir masse smak til maten er sellerirot, gulrot, purre og løk, som alle er godt kjent og elsket av svært mange mennesker som er glad i å lage mat. Det viser seg imidlertid at ikke alle er like kjent med selleriroten.
- Om du ikke har oppdaget selleriroten ennå så har du mye å glede deg til, sier Toril Gulbrandsen, som er kokk i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Alle rotgrønnsakene og andre norske lagringsgrønnsaker representerer jo god og bærekraftig mat, og stadig flere utvider sitt eget utvalg med nye tilberedingsmetoder.
- Ovnsbakte rotgrønnsaker er min egen favoritt – de er vakre å se på, passer til det meste og egner seg godt til å fylle minst halve tallerken til både hverdag og fest, fortsetter Gulbrandsen. Det skjer noe magisk med rotgrønnsakene når de ovnsbakes – de får en mild og søtlig smak, og så gjør de seg jo selv i ovnen. Perfekt når feriefreden skal senke seg.
Her er kokkens anbefaling til påskelammet
INGREDIENSER til 4 porsjoner
2 persillerøtter
2 gulrøtter
1 tykk skive sellerirot
1 rødløk
1 sitron
2 ss olje
6 stilker timian
FREMGANGSMÅTE
- Sett ovnen på 200 grader.
- Vask og tørk grønnsakene og sitronen.
- Skrell gulrøtter og persillerøtter og del dem i to på langs.
- Skjær skallet av selleriroten og skjær den i staver.
- Skjær løk og sitron i båter.
Legg alt på et stekebrett med bakepapir. Ha noen dråper med olje over. Dryss over litt salt og pepper.
Bak i ovn i ca. 20 minutter til alt er litt mørt – grønnsakene kan stå i ovnen mens steken hviler.
Server med et dryss av timian.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Toril GulbrandsenMatfaglig rådgiver
Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom