Fossil oljefyr på byggeplasser blir forbudt fra 2022

– Dette er et viktig steg på veien for å følge opp ambisjonen om å gjøre bygg- og anleggssektoren fossilfri innen 2025. Veilederen skal bidra til at byggenæringen og kommunene kan følge opp det vedtatte forbudet, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Steg mot fossilfrie byggeplasser
I dag brukes ofte fossil olje (mineralolje) til midlertidig oppvarming og tørking på byggeplasser (byggvarme). Ofte i form av varmeaggregat fyrt med diesel.
– De siste årene har stadig flere i byggebransjen tatt i bruk klimavennlige alternativer, som fjernvarme, elektrisitet eller biobrensel. Et forbud mot mineralolje vil bidra ytterligere til omstillingen fra fossil til fornybar byggvarme, sier miljødirektør Ellen Hambro.
Utslippskutt og redusert forurensning
I konsekvensvurderingen ble forbudet anslått å kunne redusere utslipp av klimagasser med omtrent 85 000 tonn CO2 i året fram til 2030. Det tilsvarer utslipp fra cirka 42 500 fossilbiler årlig.
Klimaeffekten av å fase ut olje avhenger av hva oljen erstattes med. Det vil si om oljen erstattes med annen fossil energi som gass, eller med fossilfrie løsninger som biobrensel, elektrisitet eller fjernvarme. Anslaget for utslippskutt over forutsetter at fornybare alternativer velges.
Forbudet kan også ha andre miljøeffekter, som redusert luftforurensning i byene og på byggeplassene, samt bedre helse, miljø og sikkerhet på byggeplassen.
Miljødirektoratet veileder om forbudet
Informasjon om hvem som er omfattet av forbudet, hvilke unntaksregler som gjelder og hvordan kommunene skal følge opp oljefyringsforbudet:
Faktaboks: Forbud mot å fyre med fossil olje (mineralolje) til byggvarme
- Forbudet ble fastsatt av Klima- og miljødepartementet og Olje- og energidepartementet 7. januar 2021.
- Forbudet trer i kraft 1. januar 2022.
- Forbudet er en utvidelse av dagens forbud mot oljefyring til oppvarming av bygninger.
- Forslaget var på høring i 2019.
Webinar for kommunene 16. mars
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder

Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Foreslår å verne sju nye naturområder12.5.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å verne viktige våtmarksområder, steppelandskap og sjøfuglområder i Rogaland, Innlandet og Trøndelag som naturreservater.
Foreslår å verne sju nye naturområde12.5.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår å verne viktige våtmarksområde, steppelandskap og sjøfuglområde i Rogaland, Innlandet og Trøndelag som naturreservat.
Redd for å møte bjørn?12.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
På denne tiden av året er det størst mulighet for å se bjørn. På Miljødirektoratets nye nettside får du tips om hva du bør gjøre hvis du møter en.
Redd for å møte bjørn?12.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
På denne tida av året er det størst moglegheit for å sjå bjørn. På Miljødirektoratets nye nettside får du tips om kva du bør gjere om du møter ein.
Alvorlige avvik hos Equinor Njord ved oljeutslipp8.5.2025 07:23:32 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratets tilsyn avdekket alvorlige avvik etter oljeforurensning fra Njord-feltet i Norskehavet nyttårsaften.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom