Riskrem er nordmenns dessertfavoritt på julaften

Mens både julemiddagen og favorittjulekaken varier rundt om i landet, er nordmenn mer samstemte om desserten. Riskrem er den mest populære juledesserten over nesten hele landet. Hos trønderne er det imidlertid en annen kremdessert som havner i flest dessertskåler på julekvelden. I Midt-Norge sverger de til multer.
– Vi ser at både i Nord-Norge, men ikke minst i Trøndelag er multekrem populært. Det handler nok om geografi, og at i områder der det vokser mye multer har folk tradisjonelt spist multer og krem til jul, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Krem er viktig ingrediens i julen
Listen over nordmenns dessertfavoritter viser at krem er en viktig ingrediens i julefeiringen. Fløte er en fellesnevner i de mest populære dessertene vi spiser i julen. Etter riskrem (44 %) og multekrem (18 %) følger karamellpudding (8 %), iskake (6 %) og fruktsalat (4 %).
– Norske meieriprodukter har topp kvalitet, og i julen vil vi kose oss med det aller beste. Desserttradisjonene er veldig stabile, og både riskrem og multekrem er tradisjoner vi tror vil holde seg i lang tid, sier Glemminge Arnesen.
https://www.melk.no/Oppskrifter/Desserter/Kremdesserter/Riskrem-med-roed-saus
Undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i november 2020.
RISKREM:
- Den desserten flest spiser på julaften i alle fylker utenom ett, Trøndelag.
- Riskrem er spesielt populært som julaftendessert i Rogaland, på Sørlandet og på Østlandent.
MULTEKREM:
- Multekrem på julaften er spesielt populært i Nord-Norge og Midt-Norge, og til dels i Innlandet. (Geografiske områder der det vokser mye multer)
- Spørsmål: Hva pleier du å spise som dessert på julaften? (%)
Hele Norge |
Troms og Finnmark |
Nordland |
Trøndelag |
Møre og Romsdal |
Vestland |
Rogaland |
|
Antall respondenter |
2919 |
126 |
143 |
298 |
101 |
391 |
207 |
Riskrem |
44 |
32 |
44 |
28 |
35 |
42 |
62 |
Multekrem |
18 |
28 |
20 |
34 |
13 |
16 |
13 |
Karamellpudding |
8 |
9 |
9 |
8 |
17 |
8 |
6 |
Is/iskake |
6 |
7 |
3 |
8 |
4 |
7 |
2 |
Fruktsalat |
4 |
2 |
7 |
3 |
6 |
5 |
2 |
Julekaker |
2 |
4 |
1 |
5 |
4 |
1 |
2 |
Annet |
5 |
2 |
4 |
3 |
5 |
6 |
5 |
Ingen tradisjon/spiser ikke |
13 |
16 |
12 |
11 |
16 |
15 |
8 |
Hele Norge |
Agder |
Vestfold og Telemark |
Viken |
Innlandet |
Oslo |
|
Antall respondenter |
2919 |
170 |
225 |
646 |
227 |
384 |
Riskrem |
44 |
47 |
57 |
48 |
48 |
40 |
Multekrem |
18 |
14 |
11 |
15 |
20 |
18 |
Karamellpudding |
8 |
5 |
5 |
7 |
8 |
8 |
Is/iskake |
6 |
9 |
6 |
6 |
4 |
7 |
Fruktsalat |
4 |
1 |
4 |
6 |
3 |
4 |
Julekaker |
2 |
1 |
3 |
2 |
2 |
3 |
Annet |
5 |
5 |
3 |
3 |
3 |
4 |
Ingen tradisjon/spiser ikke |
13 |
18 |
11 |
13 |
12 |
16 |
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
Melketrend: Økologisk helmelk opp 25 prosent20.2.2025 08:36:52 CET | Pressemelding
For første gang på mange år øker melkeforbruket i Norge, og økologisk melk leder an i veksten. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget av økologisk helmelk har skutt i været med hele 25,3 % i 2024, mens konvensjonell helmelk økte med solide 6,1 % fra året før. Helmelk er den største kategorien innen økologisk melk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom