Retriever Norge

Norsk økonomi: Et usikkert konjunkturbilde

Del
FNI-indeksen for norsk økonomi er oppdatert med tall til og med 30. november. I slutten av oktober falt FNI-indeksen kraftig. Med oppdaterte tall for november ser konjunkturbildet litt bedre ut, men usikkerheten er stor.
Figuren viser utviklingen i FNI-indeksen fra 1990 frem til i dag (30. november).
Figuren viser utviklingen i FNI-indeksen fra 1990 frem til i dag (30. november).

Oppdaterte konjunkturtendenser

FNI-indeksen (Financial News Index), konstruert av Retriever og CAMP-senteret ved Handelshøyskolen BI, er nå oppdatert med nye tall til og med 30. november 2020.

I samsvar med økt smittetrykk og økt usikkerhet i markedene relatert til det amerikanske valget, falt FNI-indeksen kraftig tilbake i slutten av oktober. Med oppdaterte tall for hele november er historien kraftig oppjustert. Dette henger sammen med at usikkerheten i estimatene har vært veldig stor helt siden Covid epidemien slo til tidligere i år. Når man ser på gjennomsnittet for november måned, tyder FNI-indeksen på at konjunkturbildet var omtrent som normalt (dvs. trend vekst).  

Om FNI-indeksen

Retriever og Centre for Applied Macroeconomics and commodity Prices (CAMP) ved BI har inngått samarbeid om å lage en konjunkturindikator for norsk økonomi. Indeksen, som er kalt FNI (Financial News Index), måler tilstanden i norsk økonomi daglig og publiseres normalt én gang i måneden. FNI-indeksen er konstruert med basis i daglige nyhetsartikler fra mange kilder. Nyhetene dekomponeres ut fra ulike temaer. Disse blir igjen brukt sammen med BNP for å beregne en daglig konjunkturindeks.

Hovedideen bak indeksen er enkel. Jo mer intensivt et gitt tema er dekket av media, på et gitt tidspunkt, jo mer sannsynlig er det at dette temaet representerer noe av betydning for økonomiens nåværende og fremtidige utvikling. 

Den gjennomsnittlige verdien til FNI er sentrert rundt 0. Tiltagende mer positive verdier tyder på tiltagende bedre enn gjennomsnittlige konjunkturer. Motsatt, tiltagende lavere verdier tyder på tiltagende dårligere enn gjennomsnittlige verdier.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Figuren viser utviklingen i FNI-indeksen fra 1990 frem til i dag (30. november).
Figuren viser utviklingen i FNI-indeksen fra 1990 frem til i dag (30. november).
Last ned bilde

Lenker

Om Retriever Norge

Retriever Norge
Retriever Norge
Langkaia 1 - Havnelageret
0150 Oslo

+47 22 91 03 50http://www.retriever.no

Retriever er Nordens ledende leverandør av medieovervåkning, mediearkiv og medieanalyseGjennom våre 20 år som medieovervåker har vi samlet enorme mengder med data fra det nordiske medielandskapet. Daglig fyller vi på våre databaser med millioner av artikler, innslag og innlegg fra redaksjonelle og sosiale medier.

Retriever eies av norske NTB (Norsk Telegrambyrå) og svenske TT (Tidningarnas Tele- grambyrå).

Vi er lokalisert i Oslo, Stockholm, København og Helsinki. 

Følg pressemeldinger fra Retriever Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Retriever Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Retriever Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye