Kål kan brukes til langt mer enn fårikål
Derfor bør du spise kål
Hodekål (og andre typer kål) inneholder fytokjemikalier som glukosinolater (gir den bitre smaken når du spiser rå kål), vitamin C og fiber. Stadig mer forskning viser at en god tarmflora spiller en viktig rolle for et godt immunsystem, og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle. Fiberrike matvarer ser i tillegg ut å kunne bidra til å beskytte mot tarmkreft.
I tillegg gir fiber fra kålen en god metthetsfølelse, og kålen i seg selv inneholder lite kalorier og kan ta plassen til mer kaloriholdig mat og kan på den måten bidra positivt for å holde vekten stabil, eller om du ønsker å gå ned noen kilo.
- En funfact er at det faktisk er mer vitamin C i vanlig norsk hodekål enn i appelsin! Så man skal absolutt ikke undervurdere kålen.
Kål til taco – et must
Høsten er utvilsomt tiden for å tenne lys, kose seg inne og spise taco. Sagen mener man kan løfte tacoen til nye høyder med kål! «Slaw for tacos» eller, kålsalat, er velkjent for autentiske tacoelskere og det med god grunn. Både hodekål, rødkål og spisskål kan brukes. Bruk det du har i kjøleskapet, og det som er i sesong.
- Av flinke kokker har jeg hørt at det alltid skal være noe med litt «crunch» i enhver rett, og da er det jo perfekt med kål i taco. En deilig slaw med masse kål, koriander, limesaft, salt, og fersk grovkvernet pepper, er en uslåelig kombinasjon til taco spør du meg. Noen liker også å røre inn litt gresk yoghurt – eller halvparten yoghurt og halvparten majones. Her er det bare å prøve seg frem.
Gjør som svenskene
Nordmenn elsker pizza, faktisk er vi det landet i verden som spiser mest pizza per innbygger! Når det gjelder å ha noe ved siden av pizzaen har vi noe å lære av svenskene, mener Sagen.
- I Sverige spiser mange en syrlig kålsalat til pizzaen, det er absolutt noe som er verdt å kopiere for nordmenn. Det er både godt, og løfter pizzamåltidet med tanke på næringsinnholdet. Den syrlige kålsalaten er god å bruke som tilbehør til mye annet også!
Flere gode tips til hvordan du kan bruke kålen finner du her:
Coleslaw med eple
Norsk i norsk sesong
- Hodekål er i sesong nå, og er så absolutt et bærekraftig valg. Så ikke bare bruk opp restene fra det som ikke endte opp sammen med fåret. Kål kan med fordel brukes gjennom hele året – den tåler godt lagring og vi kan glede oss over norsk kål gjennom hele vinteren!
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver
Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner19.3.2025 14:41:58 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.
Vinnere av NM Sunn mat i kantina 202419.3.2025 14:00:53 CET | Pressemelding
Vinnerne av NM Sunn mat i kantina 2024 ble kåret på #MerAv-seminaret under UMAMI arena i Lillestrøm. Coor Service Management vant kjedeprisen, mens The Kitchen at VIA, en del av Furset Kantine, gikk til topps i kategorien for enkeltstående kantiner.
Grøntløftet 2025 er i gang – Hele grøntnæringen samles for å inspirere til mer frukt og grønt på tallerkenen13.3.2025 13:16:15 CET | Pressemelding
I dag på OFGs fagdag i Bjørvika gikk startskuddet for Grøntløftet 2025 – et ambisiøst samarbeid som forener hele grøntnæringen i Norge for å få forbrukerne til å spise mer frukt og grønt. Med rundt 20 norske bedrifter og organisasjoner ombord, er målet å skape en betydelig endring i folks kostholdsvaner.
Volum og verdivekst i frukt- og grøntmarkedet13.3.2025 09:37:41 CET | Pressemelding
Den ferske frukt- og grøntstatistikken for 2024, viser en økning både i volum og verdi i frukt- og grøntmarkedet i Norge. Sammenlignet med 2023 har volumet av frisk frukt og grønt økt med 2 %, mens verdien har steget med 5,4 %.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom