Tiden er inne for å få lys på sykkelen

En sykkel uten lys en mørk kveld setter både syklisten selv, bilister og gående i fare siden de blir vanskeligere å oppdage.
- Så få lys på sykkelen og pass på at du bruker lykten riktig. Det er viktig for sikkerheten til både deg selv og de du møter på veien, mener Sødal.
Sykkel-lys er påbudt i mørket, men det er ingen regel som sier noe om lysstyrken og hvordan lykten skal stilles inn. Vegtrafikklovens paragraf 3, aktsomhetsparagrafen, er det som regulerer dette.
- Det viktigste er å ikke blende medtrafikantene dine, slår NAF-rådgiveren fast.
Derfor er det viktig med en lykt som ikke lyser for sterkt og at den stilles inn slik at lysstrålen treffer i veien foran deg og ikke blir rettet mot møtende biler, sykler og fotgjengere. Kraftige LED-lykter som kan blende andre trafikanter egner seg kun til sykling på stier og veier uten møtende trafikk.
- Husk også at lykten skal være festet på sykkelen. Lykt på hjelmen erstatter ikke dette, sier Nils Sødal. - Lykt på hjelmen vil også øke faren for å blende andre i trafikken, fortsetter han.
Ekstra viktig med lys på elsykkelen
Elsykler er veldig populære. De har høyere fart og da er godt lys desto viktigere for å bli sett. Mange elsykler har integrerte lys som tennes automatisk, men slett ikke alle er utstyrt med det.
- Skal du kjøpe elsykkel nå, så pass på at du også kjøper med deg sykkellykter hvis det ikke er integrert på sykkelen. Det er like viktig å bli sett som å se, avslutter Nils Sødal.
Nøkkelord
Kontakter
Nils SødalSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 901 83 276nils.sodal@naf.noBilder

Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Revidert nasjonalbudsjett: - Riktig å ikke endre elbilmomsen15.5.2025 11:11:20 CEST | Pressemelding
Det blir ingen endringer i bilavgiftene i revidert nasjonalbudsjett. – Vi tar dette som et signal om at elbilmomsen vil ligge i ro også i statsbudsjettet til høsten, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
NAF MC: – Det er for mange MC-ulykker14.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hittil i år har fem motorsyklister mistet livet i trafikken. Nå ber NAF MC motorsyklister om å ta ansvar.
NAF: – Ta bilen fra råkjørerne, men hold igjen på forbudene12.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen vil gjøre det lettere å inndra biler fra råkjørere og stramme inn på reglene for mobil- og skjermbruk i bil. – Deler av forslagene rammer for bredt, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Klima og beredskap må hensyntas når veinettet skal vedlikeholdes og bygges ut10.5.2025 09:42:19 CEST | Pressemelding
Resolusjon fra NAFs landsmøte 2025: Klimaendringene og en ny sikkerhetspolitisk situasjon krever kraftigere satsing på samferdsel enn det som ligger inne i dagens planer. Nå må vi bygge for fremtiden.
Det kostbare bilholdet er billigst med elbil8.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Bil er dyrt å kjøpe og koster mye mer enn mange tror å eie. – Drivstoffprisene lyser mot oss langs veien, men det er ikke det som er den største kostnaden ved å eie bil, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom