Spar kalorier med halvparten grønt på tallerken

Mange gode næringsstoffer - få kalorier
Grønnsaker, frukt og bær inneholder få kalorier, mye fiber, vann, vitaminer, mineraler og plantestoffer. Kaloriinnholdet per 100 gram varierer som regel mellom 10 – 50 kcal. I 100 gram frukt og bær varierer kaloriinnholdet mellom 30 – 90 kcal, med unntak av avokado, som inneholder mye sunt fett, og dermed også litt mer kalorier, forklarer Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
- Grønnsaker inneholder minst kalorier. Det er så å si umulig å spise for mye grønnsaker. For eksempel kan du spise tre og en halv agurk eller 500 gmed tomater, og du har bare fått i deg 100 kalorier, forteller Sagen.
Sunn snacks
Frukt og bær er også kalorifattig sammenlignet med snacks og godteri. Krydre hverdagskosen og måltidene med grønnsaker, frukt og bær, og styr unna søtsakene. Spiser man mye frukt og grønt blir det mindre plass til annen kaloririk mat. Vi bør spise minst 250 g grønnsaker hver dag, og 250 g frukt.
- Du kan for eksempel nyte en halv kurv med jordbær eller et stort eple og få i deg rett i underkant av 100 kalorier. Til sammenligning kan du knapt spise to ruter melkesjokolade til samme kalorimengde.
Unngå sjokkissmell
- Mitt beste tips for å gå ned i vekt er å spise gode måltider, spis deg mett til hvert måltid og fyll halve tallerken med frukt, bær og grønnsaker! Når du er mett er det lettere å unngå å gå på en sjokkissmell. Vi har alle gått på en smell sent på kvelden når det er lenge siden vi har spist middag, eller i kassen på matbutikken på vei hjem fra jobb, sier Sagen lattermildt.
Hun anbefaler derfor å heller å spise kveldsmat og fylle på med det som er bra og forklarer at søtsuget sannsynligvis bare skyldes atdu er sulten. Hun forklarer at det er lurt å spise noe som gir mye fiber, som grønnsaker, frukt, bær og fullkorn. Fiber gir god metthetsfølelse og bidrar til å stabilisere blodsukkeret.
- Et par knekkebrød med gode skiver av agurk og tomat, og en næringsrik smoothie vil kunne styre deg unna febrilsk leting i skuffer og skap etter noe “småsnask”.
Spis mer av dette ogspar kalorier
Fyller du halve tallerken med grønnsaker til middag vil du nesten kunne halvere kaloriinntaket, sier Sagen.
- Jeg synes det er fint å tenke på det vi bør spise mer av, fremfor alt det vi må passe på å ikke spise for mye av. Da tenker jeg selvsagt på frukt, grønnsaker og bær. Halve tallerken med grønt er et nyttig verktøy!
En hel tallerken med spagetti og kjøttdeig gir ca. 670 kalorier. Fyller du halve tallerken med grønt vil den samme middagen gi ca. 400 kalorier. En hel italiensk porsjonspizza vil kunne gi rundt 700 kalorier, men deler du med en venn eller et familiemedlem og legger til salat på den ene halvdelen vil du kunne spare omtrent 300 kalorier.
- Et annet tips er å tenke på tallerkenstørrelsen. Velger du en litt mindre tallerken blir porsjonene mindre. Bare tenk deg hvor mye mindre tallerkenstørrelsen var før i tiden, da også befolkningen generelt var slankere. Det er et tankekors.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver
Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom