Spar kalorier med halvparten grønt på tallerken

Mange gode næringsstoffer - få kalorier
Grønnsaker, frukt og bær inneholder få kalorier, mye fiber, vann, vitaminer, mineraler og plantestoffer. Kaloriinnholdet per 100 gram varierer som regel mellom 10 – 50 kcal. I 100 gram frukt og bær varierer kaloriinnholdet mellom 30 – 90 kcal, med unntak av avokado, som inneholder mye sunt fett, og dermed også litt mer kalorier, forklarer Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
- Grønnsaker inneholder minst kalorier. Det er så å si umulig å spise for mye grønnsaker. For eksempel kan du spise tre og en halv agurk eller 500 gmed tomater, og du har bare fått i deg 100 kalorier, forteller Sagen.
Sunn snacks
Frukt og bær er også kalorifattig sammenlignet med snacks og godteri. Krydre hverdagskosen og måltidene med grønnsaker, frukt og bær, og styr unna søtsakene. Spiser man mye frukt og grønt blir det mindre plass til annen kaloririk mat. Vi bør spise minst 250 g grønnsaker hver dag, og 250 g frukt.
- Du kan for eksempel nyte en halv kurv med jordbær eller et stort eple og få i deg rett i underkant av 100 kalorier. Til sammenligning kan du knapt spise to ruter melkesjokolade til samme kalorimengde.
Unngå sjokkissmell
- Mitt beste tips for å gå ned i vekt er å spise gode måltider, spis deg mett til hvert måltid og fyll halve tallerken med frukt, bær og grønnsaker! Når du er mett er det lettere å unngå å gå på en sjokkissmell. Vi har alle gått på en smell sent på kvelden når det er lenge siden vi har spist middag, eller i kassen på matbutikken på vei hjem fra jobb, sier Sagen lattermildt.
Hun anbefaler derfor å heller å spise kveldsmat og fylle på med det som er bra og forklarer at søtsuget sannsynligvis bare skyldes atdu er sulten. Hun forklarer at det er lurt å spise noe som gir mye fiber, som grønnsaker, frukt, bær og fullkorn. Fiber gir god metthetsfølelse og bidrar til å stabilisere blodsukkeret.
- Et par knekkebrød med gode skiver av agurk og tomat, og en næringsrik smoothie vil kunne styre deg unna febrilsk leting i skuffer og skap etter noe “småsnask”.
Spis mer av dette ogspar kalorier
Fyller du halve tallerken med grønnsaker til middag vil du nesten kunne halvere kaloriinntaket, sier Sagen.
- Jeg synes det er fint å tenke på det vi bør spise mer av, fremfor alt det vi må passe på å ikke spise for mye av. Da tenker jeg selvsagt på frukt, grønnsaker og bær. Halve tallerken med grønt er et nyttig verktøy!
En hel tallerken med spagetti og kjøttdeig gir ca. 670 kalorier. Fyller du halve tallerken med grønt vil den samme middagen gi ca. 400 kalorier. En hel italiensk porsjonspizza vil kunne gi rundt 700 kalorier, men deler du med en venn eller et familiemedlem og legger til salat på den ene halvdelen vil du kunne spare omtrent 300 kalorier.
- Et annet tips er å tenke på tallerkenstørrelsen. Velger du en litt mindre tallerken blir porsjonene mindre. Bare tenk deg hvor mye mindre tallerkenstørrelsen var før i tiden, da også befolkningen generelt var slankere. Det er et tankekors.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenKommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver
Kommunikasjonsrådgiver med ernæringsfaglig kompetanse med ansvar for ekstern og intern kommunikasjon rundt temaer som omhandler kosthold og helse. Er opptatt av å formidle kunnskap om ernæring på en forståelig og inspirerende måte, og ikke minst spre matglede. Målet er 5 om dagen til hele befolkningen.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom