Statnett

Slik jobber du trygt nær høyspentledninger

Del
Har du kranbil, skal du sette opp stillas, jobbe i stige eller bruke andre apparater i nærheten av en høyspentledning? Dette må du vite før du går i gang.
Arbeid nær høyspentledninger kan være livsfarlig.
Arbeid nær høyspentledninger kan være livsfarlig.

I Statnett opplever vi av og til at det blir utført arbeid nær våre høyspentledninger som vi ikke er varslet om. Planlegger du slike arbeider er dette viktig informasjon:

  1. Du har ansvar og plikt til å innhente nødvendig informasjon før du arbeider nær Statnetts eller andre nettselskapers anlegg

  2. Aktiviteter nær høyspentlinjer er livsfarlig

  3. Arbeid innenfor 30 meter må varsles og kan ikke foregå uten tillatelse. Dette gjelder også bruk av utstyr som er oppstilt utenfor denne sonen men som kan nå 30 meters grensen, for eksempel kranbil eller lift.

Arbeid nær høyspentledninger kan i verste fall føre til alvorlig ulykker.

-        Aktiviteter nær høyspentlinjer er livsfarlig, og vi har flere eksempler på hendelser som har ført til ødelagte anleggsmaskiner fordi entreprenører og andre som jobber i nærheten av ledningene våre ikke vet hvor farlig dette kan være, sier Arnfinn Granheim, Driftsleder i Statnett.


Hold minst 30 meter avstand

Selv om du jobber et stykke fra selve høyspentanlegget kan du få strøm i deg eller det kan komme overslag fra ledning til f.eks. kranbilen din.

- For å unngå skade på mennesker, anlegg og maskiner må alt arbeid innenfor 30 meter horisontalt fra strømførende ledninger varsles og man må få tillatelse fra Statnett eller nettselskapet som eier ledningen til å utføre arbeidet. Statnett skal alltid kontaktes for å befare stedet og for å vurdere hvilke sikkerhetstiltak som må til. Kurs av personell kan også være aktuelt, sier Granheim.


Varsle i god tid

Dersom planen er å bygge ved siden av høyspentledninger, er det viktig å komme tidlig i dialog med Statnett.

- Et godt eksempel på hvordan man kan samarbeide om arbeid nær høyspent er hvordan Betonmast bygget anlegget Snø på Østlandet. De tok tidlig kontakt og vi fikk gitt opplæring og gjort noen nødvendige justeringer allerede i prosjekteringsfasen, sier Granheim.

- Når vi får tidlig informasjon kan nødvendige sikkerhetsavstander beregnes i prosjekteringsfasen og man unngår å måtte prosjektere og i verste fall rive for å bygge lenger vekk fra ledningen.


Statnett har også kabler i bakken og det er viktig at man undersøker om det er slike der man planlegger aktivitet.

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Ved byggingen av innendørsalpinanlegget Snø hadde entreprenør Betonmast et tett samarbeid med Statnett for å ivareta elsikkerhet.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Arbeid nær høyspentledninger kan være livsfarlig.
Arbeid nær høyspentledninger kan være livsfarlig.
Last ned bilde
Arnfinn Granheim, driftsleder i Statnett
Arnfinn Granheim, driftsleder i Statnett
Last ned bilde
Husk å innhente tillatelse før du jobber nær høyspentledninger.
Husk å innhente tillatelse før du jobber nær høyspentledninger.
Last ned bilde
Det kan komme overslag fra ledningen. Husk avstand på minst 30 meter.
Det kan komme overslag fra ledningen. Husk avstand på minst 30 meter.
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om Statnett

Statnett
Statnett
Nydalen Allé 33
0485 Oslo

http://www.statnett.no

Statnett er systemansvarlig i det norske kraftsystemet. Dette innebærer å drifte om lag 11 500 km med høyspentlinjer, 2 000 km kabel og 200 stasjoner over hele landet. Driften overvåkes av en landsentral og to regionsentraler. Statnett har også ansvaret for forbindelser til Sverige, Finland, Russland, Danmark, Nederland, Tyskland og Storbritannia.

Følg pressemeldinger fra Statnett

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statnett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statnett

Statnett øker investeringene i nett og digitalisering21.3.2024 17:57:42 CET | Pressemelding

Statnetts investeringer i 2023 var på over seks milliarder kroner, og vil øke kraftig i årene som kommer, viser års- og bærekraftsrapporten som ble offentliggjort torsdag. – Statnett spiller en sentral rolle i Norges omstilling til et lavutslippssamfunn. Klima-, energi- og sikkerhetspolitikk trekker alle i retning av økt forbruk av elektrisitet. Vi skal bygge mer nett raskere, og er opptatt av å gjøre det på en effektiv og bærekraftig måte, sier Cathrine Lund Larsen, konserndirektør og CFO i Statnett.

Statnett får grønt lys til å starte arbeidet med ny kraftledning mellom Sørlandet og Østlandet15.3.2024 09:54:59 CET | Pressemelding

Statnett har fått grønt lys til å starte planleggingen av ny kraftledning fra Sørlandet til Grenlandsområdet. Det er ventet stor forbruksvekst på Østlandet, og mange bedrifter står i kø for å knytte seg til strømnettet. – Jeg er veldig glad for at vi nå har fått tillatelse til å gå i gang med et prosjekt som vil få stor betydning for det grønne skiftet i hele Sør-Norge, sier Gunnar G. Løvås, konserndirektør for kraftsystem og marked i Statnett.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye