Nytt norsk jordbær har fått navn

Over 6 000 navneforslag
Det var MatMerk, Graminor og Opplysningskontoret for frukt og grønt som utlyste konkurransen, Hva skal bæret hete, 18. mai i år.
Det var en enorm interesse for å finne et godt navn til det nye bæret. Det kom inn 6 000 forslag til navn, og av disse var det 2 763 ulike navn. Navnet skulle klinge godt på norsk og gi assosiasjoner til den friske smaken av norsk sommer eller gode sommerminner.
I juryen satt landbruksminister Olaug Bollestad, TV-kokken Wenche Andersen og sortsutvikler Bjarne Kjøs, og disse tre døpte bæret for LYKKE
Slik begrunnet juryen sitt valg:
For de som dyrker jordbær, så er det en lykke når bæra modnes og bringes til torgs. Det er en lykke når vi reiser ut til produsent eller butikk for å kjøpe jordbær.Ikke minst er det en lykke å spise jordbær. Lykke er et kort navn, lett å si og beskrivende.GN07.59.2 forlater med dette tilværelsen som en nummersort til å bli en navnet sort, sorten Lykke.
Hilsen fra landbruksministeren
Det var 91 stykker som hadde foreslått akkurat dette navnet – og den heldige vinneren, som ble trukket ut var Elin Børter-Eriksson, som begrunnet forslaget med at Jordbær gir rett og slett lykkefølelse – derfor synes jeg navnet Lykke passer så godt.
Hun fikk overrakt en skikkelig jordbærpremie, samt en hyggelig videohilsen fra landbruksminsteren som dessverre ikke hadde anledning til å delta i på dåpen.
En jordbærsorts tilblivelse
- En dag sent på høsten i 2007 så møttes Frida og Camarossa i det lune veksthusrommet hos Graminor, fortalte sortsutvikler Bjarne Kjøs smilende. Slike møter i slike lune rom endte som slike møter kan ende. En søskenflokk på 200 stykker så dagens lys etter at bær og frø var modnet. I en søskenflokk på 200 så finner vi noen få dårlige eksemplarer. De aller fleste søsknene er som søsken flest, gode og hjelpsomme medborgere. Ett av disse søsknene viste seg å være et superavkom. Det er dette bæret som i dag skal få et navn. Frem til i dag har det bare vært GN07.59.2.
Målet med slik sortsutvikling er å finne bær som gir fantastisk smak, gode avlinger, er sterk mot sykdommer og har denne gylne rødfargen som det er så vanskelig å motstå.
Jordbæret LYKKE vil være å finne på markedet neste år – sommeren 2021.
Dåpen ble foretatt på Øverland Andelslandbruk.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder




Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom