Nytt norsk jordbær har fått navn

Over 6 000 navneforslag
Det var MatMerk, Graminor og Opplysningskontoret for frukt og grønt som utlyste konkurransen, Hva skal bæret hete, 18. mai i år.
Det var en enorm interesse for å finne et godt navn til det nye bæret. Det kom inn 6 000 forslag til navn, og av disse var det 2 763 ulike navn. Navnet skulle klinge godt på norsk og gi assosiasjoner til den friske smaken av norsk sommer eller gode sommerminner.
I juryen satt landbruksminister Olaug Bollestad, TV-kokken Wenche Andersen og sortsutvikler Bjarne Kjøs, og disse tre døpte bæret for LYKKE
Slik begrunnet juryen sitt valg:
For de som dyrker jordbær, så er det en lykke når bæra modnes og bringes til torgs. Det er en lykke når vi reiser ut til produsent eller butikk for å kjøpe jordbær.Ikke minst er det en lykke å spise jordbær. Lykke er et kort navn, lett å si og beskrivende.GN07.59.2 forlater med dette tilværelsen som en nummersort til å bli en navnet sort, sorten Lykke.
Hilsen fra landbruksministeren
Det var 91 stykker som hadde foreslått akkurat dette navnet – og den heldige vinneren, som ble trukket ut var Elin Børter-Eriksson, som begrunnet forslaget med at Jordbær gir rett og slett lykkefølelse – derfor synes jeg navnet Lykke passer så godt.
Hun fikk overrakt en skikkelig jordbærpremie, samt en hyggelig videohilsen fra landbruksminsteren som dessverre ikke hadde anledning til å delta i på dåpen.
En jordbærsorts tilblivelse
- En dag sent på høsten i 2007 så møttes Frida og Camarossa i det lune veksthusrommet hos Graminor, fortalte sortsutvikler Bjarne Kjøs smilende. Slike møter i slike lune rom endte som slike møter kan ende. En søskenflokk på 200 stykker så dagens lys etter at bær og frø var modnet. I en søskenflokk på 200 så finner vi noen få dårlige eksemplarer. De aller fleste søsknene er som søsken flest, gode og hjelpsomme medborgere. Ett av disse søsknene viste seg å være et superavkom. Det er dette bæret som i dag skal få et navn. Frem til i dag har det bare vært GN07.59.2.
Målet med slik sortsutvikling er å finne bær som gir fantastisk smak, gode avlinger, er sterk mot sykdommer og har denne gylne rødfargen som det er så vanskelig å motstå.
Jordbæret LYKKE vil være å finne på markedet neste år – sommeren 2021.
Dåpen ble foretatt på Øverland Andelslandbruk.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder




Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom