200 millioner til forskningsdrevet innovasjon i offentlig sektor

– Vi må hele tiden jobbe for å løse oppgavene våre på smartere måter hvis vi skal kunne tilby innbyggerne bedre og mer skreddersydde tjenester i fremtiden. Forskningsbasert innovasjon er et viktig virkemiddel for å bidra til at offentlig sektor tenker nytt, sier Nikolai Astrup, kommunal- og moderniseringsminister (H).
Regjeringen lyser nå ut 200 millioner kroner til prosjekter innenfor forskningsdrevet innovasjon. Utlysningen skjer gjennom Forskningsrådet, og går ut på at det offentlige identifiserer sine utfordringer og er med på å utvikle løsninger i samarbeid med forskere. Utlysningen åpner for en rekke prosjekter innen ulike sektorer, men prosjekter innen helse- og velferdstjenester, transport, byplanlegging, digitalisering og bioøkonomi vil bli prioritert. Søknadsfristen er 16. september.
I mars delte Forskningsrådet ut 210 millioner til 33 prosjekter ledet av offentlig sektor der de skal samarbeide med forskere.
– Det er fortsatt en vei å gå for å få enda mer forskningsstøttet innovasjon i offentlig sektor, mener Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen. Ifølge KS sitt innovasjonsbarometer for 2020 har bare 13 prosent av kommunene samarbeidet med en FoU-institusjon om sin siste innovasjon. Det er faktisk en nedgang fra 2018 og langt unna det nivået vi bør ligge på.
Undersøkelser fra blant annet Menon viser at det er mange fordeler ved samarbeid mellom offentlige sektor og forskere om innovasjon.
– Når offentlige sektor og forskere samarbeider øker kvaliteten på prosjektene og gjør det lettere å skalere opp og dele de beste ideene. Vi jobber kontinuerlig med å finne nye måter å stimulere til mer kunnskapsbasert utvikling gjennom samarbeid mellom offentlige sektor, privat sektor og forskningsinstitusjonene, sier Røttingen.
Millioner til utvikling av digital tvilling
Ålesund kommune med partnere er én av de 33 som får forskingsmidler til et innovasjonsprosjekt som de søkte om i 2019.
Prosjektet heter SMART PLAN og målet er å utvikle Ålesund sin digitale tvilling.
SMART PLAN skal se på hvordan man kan bruke data på nye måter gjennom visualisering og simulering. Prosjektet skal utvikle datamodeller som kan brukes i byutviklingen og som har potensial til å hente ut verdier i form av bedre beslutningsgrunnlag, økt effektivitet og reduserte kostander i planprosessen og økt demokrati og tillit i samfunnet.
Framtidsnavigatør i Ålesund kommune, Anne-Lise Sagen Major er svært glad for Forskningsrådets tildeling til SMART PLAN:
– Gjennom prosjektet får vi testet ut et unikt samarbeid mellom offentlige samfunnsaktører, næringsliv og akademia. Innovasjonspotensialet er enormt og vekker interesse langt ut over vår egen region.Prosjektet kobler fagdisipliner som tradisjonelt ikke har samarbeidet.
Forskningsrådet er svært positive til SMART PLAN:
– Ålesund har gått foran i arbeidet med å bli en by som tenker kunnskapsbasert byutvikling. Som vertskommune for den andre FN-smartbylaben i verden viser Ålesund hvordan man ikke trenger være en metropol for å være blant de fremste innen bærekraftig byutvikling, sier Røttingen.
Nøkkelord
Kontakter
Framtidsnavigatør i Ålesund kommune Anne-Lise Sagen Major: 913 40 267
Kommunikasjonsrådgiver i Forskningsrådet Geir Aas: 456 88 608
Bilder

Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
19 forskningsmiljøer videre til siste runde for å bli nasjonalt forskningssenter på kunstig intelligens4.4.2025 12:52:29 CEST | Pressemelding
Det har vært enorm interesse for å bli forskningssenter på kunstig intelligens. Nå er 19 søknader videre til den siste runden med vurdering. Tildelingen vil skje i midten av juni.
EU-støtte til cybersikkerhet i Norge3.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
33 små og mellomstore virksomheter får til sammen nærmere 20 millioner kroner til utvikling av cybersikkerhetstiltak fra NCC-NO. Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forskningsrådet leder senteret som forvalter EU-midler til cybersikkerhet i Norge.
60 millioner i norsk forskningsstøtte til Ukraina11.3.2025 07:57:00 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina har hatt enorme konsekvenser, og den har også rammet ukrainsk forskning hardt. Forskningsrådet har siden fullskala-invasjonen for tre år siden støttet og samarbeidet tett med det ukrainske forskningsrådet (NRFU) og ukrainske forskere, blant annet gjennom Science Europe. Nå støtter Forskningsrådet ukrainsk forskning og forskere med rundt 60 millioner kroner.
126 millioner kroner til nye FRIPRO-prosjekter17.2.2025 10:20:10 CET | Pressemelding
Tolv forskningsprosjekter med høy kvalitet og banebrytende potensial får finansiering i årets første FRIPRO-tildeling.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom