Vi kjøper mer norsk ost

Helt ferske tall utarbeidet av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at hver nordmann i gjennomsnitt spiste 4,2 kilo norsk ost i første kvartal 2020. Det er en økning på 4,5% per person hvis vi sammenligner med samme tid i fjor. Dette utgjør en økning på over 1,4 millioner kilo ost totalt, noe som omregnet i melk betyr opp mot 13-14 millioner liter mer melk.
Direktør i Melk.no, Ida Berg Hauge, sier at det er svært overraskende med så høy vekst på kort tid, og er selvsagt glad for utviklingen.
- Veksten i både melk og ost er gledelig for norske melkebønder. Det er også godt nytt for folk flest siden melk og ost naturlig inneholder en pakke av viktige næringsstoffer som vi trenger hver dag. Gulost inneholder for eksempel mye kalsium som er viktig for skjelettet vårt. Mange er kanskje ikke klar over at gulost er naturlig laktosefri. Dette betyr at også de som reagerer på laktose kan spise den, sier Berg Hauge.
Koronakrisen har innvirkning
Det er liten tvil om at koronakrisen kan ha hatt en innvirkning på salgstallene som viser en økning i de fleste ostekategoriene. Størst økning var det for smøreost som økte hele 25,5 % i volum. Stor økning var det også for kremost (+ 11,5 %), brunost (+ 7,0 %), cottage cheese (+ 5,5 %), prim (+ 4,5 %) og gulost (+ 3,9 %).
- En av årsakene til at smøreost økte såpass kraftig kan nok være at flere handlet dette i perioden rundt «lock down». Da var det kanskje viktig for folk å sikre seg varer med lang holdbarhet. Samtidig ser vi jo at ostesalget kan bære preg av at stadig flere måltider blir inntatt hjemme, sier Berg Hauge.
Styrkede holdninger – særlig blant de unge
Melk.no har sett en oppgang i salget av samtlige kategorier av meieriprodukter dersom man sammenligner de tre første månedene i 2020 med året før. I tillegg til de sterke salgstallene har også folk på kort tid fått mer positive holdninger til melk og meieriprodukter når det kommer til både sunnhet og bærekraft.
- I krisetid søker vi det som er sunt, trygt og med høy kvalitet. Norske meieriprodukter scorer høyt på alle disse områdene. Vi har i den siste tiden sett en oppsiktsvekkende holdningsendring ikke minst blant de unge. Det kan virke som om krisen har gjort at mange av dem nærmest over natten virkelig har fått øynene opp for verdien av norske meieriprodukter som kortreiste, bærekraftige og næringsrike. Det er svært gledelig at folk i enda større grad enn før ser ut til å forstå hvor viktig jobb melkebøndene gjør, sier Hauge.
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12ida@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom