Noe redusert sannsynlighet for stor vårflom på Østlandet

Stor variasjon gjennom landet
NVEs nyeste vårflomanalyse 29. april viser at sannsynligheten for stor vårflom, definert som flom på oransje nivå, fortsatt er stor i de fleste deler av landet, og høyest i nord.
- I noen av vassdragene på Østlandet er sannsynligheten for stor vårflom nå noe redusert på grunn av det varme været forrige uke. Det gjelder spesielt Trysilvassdraget, Glomma og deler av Drammensvassdraget hvor det nå er normal sannsynlighet for stor vårflom, forteller hydrolog Inger Karin Engen ved flomvarslingstjenesten i NVE.
- Andre innlandselver i Sør-Norge, som har en vesentlig andel av dreneringsområdet over 700-800 moh, har fortsatt større sannsynlighet enn normalt for stor vårflom på grunn av mye snø. Det vil for øvrig alltid være en sannsynlighet for flom på rødt nivå, men våre beregninger viser at denne sannsynligheten er relativt liten over hele landet, tilføyer hydrologen.
Analyse, ikke et varsel
- Akkurat hvor stor vårflommen blir, når den kommer, er helt avhengig av været, understreker hydrologen. Vårflomanalysen er ikke et varsel for de nærmeste dagene, men en presentasjon av sannsynlighet for hva som kan skje i løpet av våren, basert på dataene vi har tilgjengelig på dette tidspunktet. Analysen oppdateres derfor etter hvert som forholdene endrer seg, noe som kan føre til at sannsynlighetene også vil endre seg. Vi publiserer oppdatert analyse annenhver eller hver uke fram til vårflommen begynner.
- Blir det en vår med moderat varme og lite nedbør, får vi en ganske normal vårflom, selv om det er uvanlig mye snø. Hvis det derimot skulle bli endel nedbør kombinert med varme, vil det bli uvanlig stor flom i områder med mye snø, avslutter Engen.
Les hele den oppdaterte vårflomanalysen på varsom.no.
Vårflomanalyser på varsom.no
Oppdatert vårflomanalyse per 29. april
Oppdatert vårflomanalyse per 15. april
Første vårflomanalyse 30. mars
Les om:
Nøkkelord
Kontakter
NVEs flomvarsling
tlf. 404 36 000 (ikke sms)
08.00–21.00 alle dager
Bilder



Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVE stiller krav til utredninger for vindkraft i Finnmark25.4.2025 10:56:46 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat har i dag fastsatt utredningsprogrammer for hver av de 11 pågående vindkraftsakene i Finnmark. Programmene setter krav til hvilke temaer som må utredes før selskapene kan søke om konsesjon. Utredningskrav om reindrift fastsettes senere. Det samme gjelder utredningsprogrammene for nettiltakene i området.
NVEs sikringsarbeider mot flom og skred i Longyearbyen er ferdigstilt23.4.2025 10:29:48 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Longyearbyen lokalstyre og Sysselmesteren på Svalbard markerer torsdag 24. april at et omfattende sikringsarbeid i Longyearbyen er fullført. Etter flere år med analyser, planlegging og gjennomføring av tiltak, er byen nå sikret mot snøskred, og flom- og sørpeskred i et klima i rask endring.
Økende snøskredfare i påska16.4.2025 11:41:20 CEST | Pressemelding
I hele fastlands-Norge blir det nå mildt og skredfaren er økende. Snødekket svekkes av mildværet og skred kan løsne av seg selv, eller utløses lett av deg som ferdes i skredterreng. I Nord-Norge er snødekket lagdelt og vinterlig, og her vil snøskredfaren være betydelig.
Vårisen har kommet i skogsområdene i Sør-Norge - dette bør du vite11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Våren er på vei, og isen svekkes og blir til våris med dårlig bæreevne. Det er derfor viktig å sjekke hvor hard isen er før du går ut på den. I lavlandet i Sør-Norge er mange vann isfrie, og isen er betydelig svekket i skogsområdene. Isforholdene er gode der det ligger sammenhengende snødekke, men mer usikre der snøen har smeltet. Isen svekkes også fortere på elver enn innsjøer.
Snøskredfaren i innledningen til påska10.4.2025 12:56:42 CEST | Pressemelding
Snøskredfaren ventes ikke å gi store utfordringer for beredskapen i starten av palmehelgen, men turgåere i fjellet må være godt forberedt og ta kloke valg basert på oppdatert skredvarsel.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom