Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Vårisen har kommet i skogsområdene i Sør-Norge - dette bør du vite

Del

Våren er på vei, og isen svekkes og blir til våris med dårlig bæreevne. Det er derfor viktig å sjekke hvor hard isen er før du går ut på den. I lavlandet i Sør-Norge er mange vann isfrie, og isen er betydelig svekket i skogsområdene. Isforholdene er gode der det ligger sammenhengende snødekke, men mer usikre der snøen har smeltet. Isen svekkes også fortere på elver enn innsjøer.

Våris på Smedsvatn.
Våris på Smedsvatn. Foto: Morten Synstelien

Sjekk alltid isen på snøfrie vann  

– Våris er den farligste istypen. Flere dødsulykker har skjedd når isfiskere beveger seg mot innløpet på en innsjø, hvor fisket kanskje er best. Der de tidligere på vinteren kunne gå nesten til iskanten, går de overraskende gjennom på råtten våris før de kommer så langt, sier isvarsler i NVE, Ånund Kvambekk. 

– Skal du krysse et islagt vann i påsken anbefaler vi alle å sjekke istykkelsen grundig før man krysser over. Bruk en turøks og ikke regn med is du lett hogger vekk. Det må være minst 10 cm hard is før man kan ferdes trygt, sier Kvambekk. 

Det er viktig å være flere sammen og gå med avstand. Det er vanskelig å komme seg opp fra dårlig våris, så kasteline er den største sikkerheten du kan ha med deg på tur. 

Beskyttende snølag på isen i store deler av Nord-Norge og på fjellet  

Isen er godt snødekt i Finnmark og litt inn fra kysten i Troms og Nordland. Videre sørover må man stadig høyere for å finne sammenhengende snødekke. Det er store lokale variasjoner, men stort sett er isen snødekt over 600-800 moh i Vest-Norge, og over 1000 moh i Sør- og Øst-Norge. Isen svekkes når snøen smelter og varmegradene slipper til. Vi regner isen som farbar i områder med sammenhengende snødekke. Uteblir nattefrosten blir derimot isen raskt utrygg. 

Gjennom påsken ventes omtrent de samme temperaturene som det har vært den siste tiden. Isen i snødekte områder vil derfor svekkes langsomt. I Nord ventes noe varmere vær, så isen i lavlandet vil svekkes. 

– Også i områder der isen er farbar må man unngå steder med strøm under isen, slik som innløp, utløp, grunne partier og trange sund. Spesielt utsatt er vann som er påvirket av kraftverksreguleringer. Her kan isen være svekket på overraskende steder, avslutter Kvambekk. 

Send inn dine observasjoner 

Du finner isobservasjoner på iskart.no. Vi oppfordrer deg til å sende inn egne observasjoner.

Lær mer om våris på Isskolen her, og om isvarsling her. 

Kontakter

Om oss

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye