Thorbjørnrud Brilliant Brie

Brilliant Brie er Thorbjørnrud Ysteri sin tredje ost som mottar Spesialitet-merket. Ysteriet og Øvre Kjekshus Gård er viktige hjørnesteiner i lokalmat-Norge.
En stolt Olav Lie-Nielsen, eier av Thorbjørnrud Ysteri, tok i mot plakett og rosende ord fra ordfører Morten Lafton.
- Det er stas å få annerkjennelse for produktene våre. Det betyr mye at arbeidet vårt blir lagt merke til. Det er også en verdi for oss i å få Spesialitets-merket på våre produkter fordi det representere et nettverk. Det å bli kjent med andre produsenter og utveksle erfaringer drar vi nytte av. Innenfor ostens verden mener jeg vi på mange måter har lagd en «global family». Alle ysteriene følger og støtter hverandre, det opplever jeg som veldig positivt, sier Olav Lie-Nielsen.
Brilliant smaksopplevelse
- Nydelig og delikat kremig konsistens. Rund, men likevel frisk smak. Fløyel i munnen. Helstøpt produkt fra Thorbjørnrud Ysteri. Unikt i sitt slag i Norge. Dette var noen av kommentarene fra Fagjuryen for Spesialitet. Les mer om Fagjuryen her.
Brilliant Brie er en hvitmuggost av typen trippelkremet brie. Det vil si at ystemelken blir tilsatt overskuddsfløte fra en av ysteriets andre Spesialitet-merkede oster. Dette gir osten sin karakteristiske kremige konsistens og smøraktige smak. Osten dufter av ferskt smør og har en fin syrlighet. Smaken er fint balansert mellom fete, syrlig og salte toner.
På grunn av sitt høye innhold av fløte så dominere smaken av smør/fløte. Produktet er et levende bevis for at alt blir bedre med nettopp fløte. Til å begynne med har produktet en frisk, mild karakter og etter 30 dager får man mer moden sekundær-aromaer mot nøtter og umami. Brilliant Brie er en meget vellaget ost og i særklasse i sin kategori.
Eget ysteri på Thorbjørnrud Hotel
Brilliant Brie er laget av melk fra Olav Lie-Nilsens egne gård, Øvre Kjekshus Gård. Melken kommer fra NRF- og Jerseykyr som gir en svært god ystekvalitet. Osten produseres i ysteriet på Thorbjørnrud Hotell. Ysteriet drives i stor grad på stedegne ressurser.
Navnet henviser til at osten er inspirert av sin franske ekvivalent i samme sjanger «Brillat Savarin», men at den samtidig er et rendyrket Hadeland produkt lagd for norske ganer.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Nøkkelord
Kontakter
Lars Haug
Fagsjef Lokalmat
+47 993 01 572
lars.haug@matmerk.no
Bilder


Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom