Vi elsker grøt i desember

Over 8 av 10 unge voksne mellom 18 og 39 år spiser julegrøt i løpet av desember måned.
Vi spiser mer grøt i førjulstiden enn i høytidsdagene i julen. Det viser ferske tall fra en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Melk.no.
Julefeiringen starter tidligere enn før
Det ser ut til å være en trend at vi starter enkelte juleforberedelser tidligere nå enn før. Hele 76 % av Norges befolkning spiser julegrøt i løpet av desember, men på selve julaften er det under en tredjedel av oss som spiser risengrynsgrøt.
-Før var det vanlig å pynte til jul og lage risengrynsgrøt rett før julaften, og så varte julen «helt til påske». Nå pynter mange til jul og nyter julemat allerede fra første advent, sier Ida Berg Hauge i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
I romjulen er vi derimot fornøyde, etter 1. og 2. juledag spiser nesten ingen grøt, ifølge undersøkelsen.
Unge voksne spiser mest
Grøt er mest populært i den yngre delen av befolkningen. Blant de unge voksne i tjue- og trettiårene spiser 8 av 10 julegrøt i desember før julehøytiden starter, mot 7 av 10 blant de som er 50 år og eldre.
-Blant de unge voksne er det også mange småbarnsforeldre som serverer julegrøt til barna og familien. Det fine med risgrøt er at den passer til både små og store, er lettvint å tilberede til mange og melken inneholder flere gode næringsstoffer kroppen trenger hver dag. Og ikke minst smaker den jo utrolig godt, sier Berg Hauge.
Lag julegrøten som aldri svir seg
Et godt tips til grøtkoking i hektiske førjulsdager er å teste ut oppskriften på dynegrøt. Dynegrøt er grøten som aldri svir seg og som lager seg helt selv. Ved å gi grøtris og melk et raskt oppkok for så å pakke grøtkjelen inn i en dyne eller et ullpledd får du etter noen timer en ferdig grøt med god konsistens. Siden grøten ikke svir seg, er rengjøringsjobben i etterkant enkel. Du slipper dessuten å røre i gryten, og kan bruke tiden på andre ting.
Dynegrøt – oppskrift til 4 porsjoner
4 dl vann
2 dl grøtris
½ ts salt
1 l helmelk eller lettmelk
- Kok opp vann og tilsett grøtris og salt. La det koke på svak varme under omrøring til vannet har kokt nesten helt inn (ca. 10 min).
- Spe så med helmelk, lettmelk eller en blanding av disse og kok opp under omrøring.
- Ta gryten bort fra komfyren og sett på lokk.
- Nå kan du velge ulike fremgangsmåter:
- Pakk kjelen inn i en dyne og sett den på et lunt sted i 3-4 timer.
- Pakk aviser rundt kjelen. Sett så kjelen i stekeovnene på 30°C i 2-3 timer.
- Pakk et ullpledd rundt kjelen. Sett kjelen i kald stekeovnen i ca. 3 timer. Du kan også gi ovnen en liten lunk før du sette inn kjelen.
- Spe med litt varm melk før servering, hvis grøten er blitt for tykk.
Her finner du oppskrift på dynegrøt på Melk.no
Fakta om undersøkelsen
- 76 % spiser julegrøt i desember totalt
- 27 % spiser julegrøt på julaften
- 81 % i aldergruppen 18-39 år spiser julegrøt i desember totalt
Landsrepresentativ undersøkelse med 1011 respondenter utført av Norstat for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) i november 2019.
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noIda Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12ida@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom