– Fornybar energi er lønnsomt!

Vebjørn Bakken trenger ikke se så langt som til USA for å finne grunn til optimisme. Han er nemlig direktør for UiO:Energi, som er Universitetet i Oslos satsing på bærekraftig energi.
I den rollen er han travelt opptatt med å knytte kontakter mellom forskere og næringslivet i Oslo-regionen, og der popper det stadig opp nye bedrifter som jobber med bærekraftig og fornybar energi.
– UiO:Energis rolle er å være en katalysator som hjelper til med å få i gang nye prosjekter ved siden av å være frontfigur for UiOs aktiviteter innen bærekraftig energi. De reelle aktivitetene skjer altså ikke på vårt kontor i Forskningsparken, men «der ute» – blant forskerne, studentene, stipendiatene og i bedriftene som er med i de ulike prosjektene, forteller Bakken.
– Det skjer mye positivt innen fornybar energi for tiden. Blant annet er solenergi blitt konkurransedyktig på pris svært mange steder i verden, tilføyer han.
Satser på tverrfaglighet
UiO:Energi ble etablert i 2012, og universitetsstyret vedtok høsten 2017 at satsingen skulle videreføres i fem nye år, frem til 2022. I 2019 har UiO:Energi også jobbet mye opp mot Oslo som europeisk miljøhovedstad. UiO deltar også i flere forskningssentre for miljøvennlig energi (FME), som hver for seg er store.
– En av de tingene vi er spesielt fornøyde med fra den første perioden med UiO:Energi, er at vi klarte å koble på mer tverrfaglighet i flere av FME-ene. I Norwegian CCS Research Center (NCCS) stiller UiO for eksempel med forskere fra både geofag og jus. Vi trenger ny teknologi for å utvikle bærekraftig energi, men vi trenger også kunnskap om sosiale, politiske og juridiske aspekter, sier Bakken.
UiO:Energi disponer om lag 10 millioner kroner i året som kan deles ut til ulike tiltak. For eksempel til forskere som ønsker å få finansiert kortere opphold utenlands eller studentforeninger som skal lage arrangementer innenfor bærekraftig energi.
Det blir også bevilget såkornmidler til forskergrupper som har nye ideer. UiO:Energi har dessuten bidratt med betydelige egenandeler i samtlige FME-sentre, slik at UiOs rolle styrkes.
– I denne femårsperioden konsentrerer vi bevilgningene mer enn i den første perioden, blant annet ved å finansiere faggrupper som skal gjøre sentrale energiforskningsmiljøer mer robuste.
– På sikt håper vi også å kunne etablere noen konvergensmiljøer, litt på samme måte som det er gjort i UiO:Livsvitenskap – en av de andre tverrfaglige satsingene som UiO har iverksatt, sier Bakken.
Inviterer til konferanse
Vebjørn Bakken og UiO:Energi inviterer 27. og 28. november til en konferanse om hvordan «det grønne skiftet» kan bli bærekraftig for klima, økonomi og samfunn.
Konferansen UiO:Energiforum 2019 har fagfolk fra både inn- og utland på programmet. Blant foredragsholderne er professor Johannes Urpelainen (Johns Hopkins University) og Dr. Kirsten Jenkins (University of Edinburgh). De skal snakke om henholdsvis energipolitikk globalt og energirettferdighet regionalt og lokalt.
Konferansen arrangeres sammen med UiOs nyopprettede forskningssenter Include, som har fått i oppdrag å jobbe med grønn omstilling og sosial rettferdighet fra et samfunnsvitenskapelig ståsted. Denne tematikken står på programmet dag én. Dag to har fokus på energimaterialer, inkludert både solceller og batterier, og på karbonfangst og -lagring (CCS).
– Det blir bidrag fra representanter for både forskning, næringsliv og myndigheter. Konferansen er tenkt litt som et koldtbord, der deltakerne er til stede på de sesjonene de finner mest interessante, og hvor man kan knytte nye kontakter, forklarer Bakken.
Det viktigste er kandidatene
Bakken oppsummerer med å beskrive UiO:Energi som et kontaktpunkt som formidler både utenfra og inn til UiO og motsatt.
– Hvis en bedrift eller et annet miljø utenfor UiO er på jakt etter en bestemt kompetanse, kan vi være behjelpelige med å finne relevante personer. Det kan ofte være vanskelig å finne fram i det store UiO-systemet, og da er vi her for å hjelpe. Samtidig jobber vi også aktivt med å fortelle utad om hva våre egne forskere jobber med og er gode på, sier han.
– De fleste forskerne har allerede veldig mye å gjøre. Derfor ønsker vi også å styrke flere forskergrupper for å øke kapasiteten. Det kan vi for eksempel gjøre ved å finansiere professor II-stillinger eller ved å sørge for brofinansiering til en midlertidig stilling mens det jobbes mot virkemiddelapparatet.
Avslutningsvis understreker Bakken at det aller viktigste Universitetet i Oslo produserer, er kandidater.
– Hvis vi skal utvikle et grønt og bærekraftig næringsliv og samfunn, må vi utdanne kandidater som både forstår teknologien og er tverrfaglige i hode og virke, mener han.
........
Fakta: Dette er UiO:Energi
UiO:Energi er en av UiOs tre tverrfaglige satsinger. Målet er å fremme nye måter å bruke energi på for å redusere klima- og miljøproblemer.
- Satsingen skal stimulere til samarbeid mellom forskere innen jus, samfunnsvitenskap, humaniora, teknologi og naturvitenskap.
- Forskerne skal bidra til nye løsninger for ren, rimelig og sikker energi.
De fire innsatsområdene er:
- Materialer for energi
- Energisystemer
- Karbonfangst og -lagring
- Energiomstilling og bærekraftige samfunn
Nøkkelord
Kontakter
vebjorn.bakken@energi.uio.no
+47-22857072
+47-45458107
Bilder

Lenker
Om UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Sem Sælands vei 24
0371 Oslo
22 85 56 00http://www.mn.uio.no/
Det matematisk-naturvitskaplege fakultet har ein lang og stolt tradisjon innan forsking og undervising i dei klassiske realfaglege disiplinane. Fakultetet si verksemd dekkjer også eit breitt spekter av tverrfagleg forsking og ligg i front i Europa på fleire område.
Følg våre forskingsnyheiter på Titan.uio.no, som også er på Facebook og Twitter, eller abonner på nyheitsbrevet.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Norge må delta i kvantekappløpet3.2.2025 09:50:19 CET | Pressemelding
Kvanteteknologi vil endre verden, og påvirke vesentlige samfunnsfunksjoner. Norges ledende fageksperter anbefaler nå landets politikere å utarbeide en nasjonal strategi for kvanteteknologi.
Derfor gjør julelukter oss så glade20.12.2024 09:00:00 CET | Aktuelt
Lukt er spesielt effektivt for å hente fram gamle minner. Hva er det som skjer i hjernen når vi lukter?
EUs største genomprosjekt – “Genome of Europe (GoE)” – er lansert20.11.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
• GoE-prosjektet er satt i gang som svar på den raskt voksende bruken av genetiske data i forskning og pasientbehandling. I dag mangler man et godt sett med referansedata for fullstendige genomer, kalt helgenomer, fra den europeiske befolkningen. • Prosjektet har utspring i 1+MG-initiativet, der mange europeiske land ønsker å dele genomdata for minst én million mennesker, både innen sykdomsgrupper og friske. • Oppstartsmøtet for Genome of Europe (GoE) fant nylig sted 30. –31. oktober i Rotterdam, Nederland.
«Kalde» kreftsvulstar som vert gjort «varme» gjev nytt håp for immunterapi mot prostatakreft8.11.2024 09:39:55 CET | Aktuelt
Kalde krefttypar let seg ikkje behandla med immunterapi. Men ei ny oppdaging kan gjera dei varme og opna for behandling likevel.
Slik kan et fremtidig astronomisk teleskop bidra til det grønne skiftet16.10.2024 09:00:00 CEST | Aktuelt
Det planlagte AtLAST-teleskopet i Atacama-ørkenen kan bane vei for lokale energisamfunn rundt observatorier i tynt befolkede områder.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom